Regjeringen må rydde opp i Palestina-politikk

Regjeringens lovnad om å støtte gjenoppbyggingen av Gazas helsevesen hadde vært mye mer overbevisende med handling, ikke bare fine ord.

Publisert

Regjeringen har flere ganger fremhevet viktigheten av å hjelpe til og å støtte gjenoppbyggingen av helsevesenet i Gaza. Dette var også begrunnelsen Jonas Gahr Støre brukte da han overstyrte Utlendingsdirektoratet sitt avslag om å gi ti palestinske medisinstudenter visum til å studere på Universitetet i Oslo. Det er selvfølgelig gledelig at regjeringen kunne hjelpe studentene med å fortsette studiene som er avbrutt av krigen i Gaza, men at det var nødvendig tyder på et større problem.

UDIs avslag var begrunnet med at de ikke var tilstrekkelig overbevist om at studentene ville reise tilbake til Gaza ved semesterets slutt, på grunn av de forferdelige levekårene som eksisterer i Gaza. Rektor ved UiO Svein Stølen beskriver i VG byråkratiet som fienden, og påstår at det kommer i veien for regjeringens politikk. Problemet er at denne flyktige og enigmatiske fiendens oppgave nettopp er å iverksette regjeringens politikk. 

Les også: En varslet KRISE

Palestina er en del av landene som er i såkalt rød gruppe hos UDI. Dette er land hvor levekårene er så dårlige at veldig mange av deres innbyggere ikke ønsker å returnere til hjemlandet. Derfor er det svært vanskelig for disse borgerne å få visum til Norge.

UDIs begrunnelse og avslag er altså helt i tråd med deres mandat og instruks om å avslå søknader om det foreligger tvil om at personen frivillig vil returnere til landet sitt når visumet ikke lenger er gyldig. 

Problemer som dette oppstår fordi regjeringen ikke er tydelig og handlekraftig nok i sin politikk

Når Støre og Barth-Eide har vært veldig tydelige på at de ønsker å støtte oppbyggingen av helsevesenet i Gaza, er det bekymringsverdig at regjeringen går inn for å overstyre hvert enkeltvedtak, istedenfor å endre instruksen til UDi. 

Drøye to uker etter Russlands invasjon av Ukraina iverksatte regjeringen en ordning for kollektiv beskyttelse for ukrainere. Ordningen ga ukrainske asylsøkere ett års opphold basert på gruppetilhørighet. Ikke individuelle vurderinger

Les også: Studentene har ikke råd til en «estetisk» hverdag

Forskjellsbehandling som dette oppstår fordi regjeringen ikke er tydelig og handlekraftig nok i sin politikk omkring krigen i Israel, Gaza og de okkuperte palestinske territoriene. Regjeringen skal hjelpe sivilbefolkningen i land rammet av krig og konflikt gjennom helhetlig og konsekvent politikk. Ikke gjennom individuelle inngripener etter heftige mediestormer.

Dette undergraver den faglige uavhengigheten og integriteten til statsforvaltningen. Saker som ikke får den samme oppmerksomheten risikerer å bli feilbehandlet. Forrige uke skrev NRK om to palestinske videregåendeelever som har fått skoleplass ved United World College i Fjaler, men fikk visumsøknaden sin avslått av UDI. Direktoratet opplyser i den forbindelse at de ikke har blitt instruert av regjeringen til å endre praksisen for alle palestinske studenter, kun de ti medisinstudentene ved UiO. Mediestormen blir kanskje ikke stor nok for disse ungdommene.

Les også: Studenter kastet ut av staten under OL

Situasjonen for Gazas innbyggere er ikke identisk situasjonen for ukrainere. Likevel er det uholdbart at politisk ledelse i Justisdepartementet skal overstyre hvert enkelt vedtak fra UDI, heller enn å få på plass en skikkelig ordning. Regjeringen må arbeide for å iverksette en mer sammenhengende og helhetlig politikk som samsvarer med det de sier de vil. Når også UiO har uttrykt et ønske om å ta i mot flere palestinske studenter, bør det være en smal sak å muliggjøre dette. 

Powered by Labrador CMS