Estetiker i kjelleren: Selv tar Emma Nordhus mastergraden sin i IMK-kjelleren. – Ikke akkurat en god estetisk opplevelse, mener hun.

Studiestøtta tar knekken på inspo-studenten

Å være en inspo-student på Blindern blir stadig mer utfordrende, mener estetikkstudent. Ifølge henne er det nepotisme og penger som bestemmer hvem som får slippe til med sine kreative ideer – og hvem som blir holdt utenfor.

Publisert Sist oppdatert

Vi går inn i et nytt studieår, og situasjonen er nesten til å rive seg i håret over. 

På Blindern er det utfordrende å være en «inspo-student» med begrensede midler

Emma Sofie Nordhus, utdannet estetiker og masterstudent ved IMK.

Renten er skyhøy, alt har blitt dyrere, og SIO-leilighetene er sannsynligvis fylt med enda mer linoleum. Å finne en annen leilighet? Nærmest umulig. Og å møblere den etterpå? Neppe mulig, for stipendet dekker knapt husleien – så her er det bare å skaffe seg en deltidsjobb på 18,5 prosent, samtidig som du prøver å holde hodet over vannet med studiene.

Hvor blir det av tiden til å strikke den nye Petiteknit-genseren, lage kuraterte Instagramposter, eller skrive dikt for et av Blinderns obskure tidsskrifter? Kan inspo-studenten overleve en studiehverdag som ser ut til å være designet for å kvele kreativiteten?

Emma Sofie Nordhus, utdannet estetiker og masterstudent ved IMK (Institutt for medier og kommunikasjon), tror hun har svaret på hvordan vi kan overvinne en studenttilværelse som skaper kreative tørke.

Inspoens død: Mens noen studenter kan hente inspirasjon på hvert hjørne, drømmer IMK-studentene seg ofte bort til en mer inspo-vennlig hverdag der mugg og lekkasjer ikke står i sentrum.

Inspo-studenten i fare for utslettelse

– På Blindern er det utfordrende å være en «inspo-student» med begrensede midler, sier Nordhus. 

Det har blitt vanskeligere å leve et estetisk liv, mener hun. 

Jeg tror den økonomiske situasjonen kveler kreativiteten til mange studenter

Emma Sofie Nordhus, utdannet estetiker og masterstudent ved IMK.

Nordhus tror kreativiteten hemmes fordi det kreative miljøet i Norge i stor grad er konsentrert rundt storbyer som Oslo og Bergen, hvor de fleste kreative studieretninger og miljøer finnes.

– Venninnen min og jeg snakker ofte om hvor privilegert man er hvis man har et liv som både tidsmessig og økonomisk gir rom for å dyrke kreativiteten, sier hun.

– Ofte er det de som får økonomisk støtte fra familien som har mulighet til å utfolde seg kreativt.

Stillingsutlysning: Universitas søker journalister, fotografer og uttegnere!

– Kreativ nepotisme?

– Helt klart! Jeg tror den økonomiske situasjonen kveler kreativiteten til mange studenter.

Hun mener at studenter som får mer støtte hjemmefra, har større sjanse til å blomstre kreativt. Med den tryggheten i ryggen kan de bruke mindre tid på deltidsjobber og mer tid på å hekle stilige vesker i «goblin-core» stil, for eksempel.

Med manglende midler og ressurser, samt noe estetisk ubehag knyttet til Blindern tror hun den «inspirerte studenten» kan står i fare. 

La det bli lys!: Fysikkbygget er et av de få stedene som har gitt Nordhus en god estetisk opplevelse, med rikelig dagslys og kvalitetsmaterialer.

Oppgjør med trend-slaveriet 

Hvordan redder vi inspo-studenten?

Ifølge Nordhus er det viktigste rådet, og ja, det kan høres litt klisjé ut, men det er: Ikke følg strømmen.

– Folk er drit lei av sosiale medier-trender, sier hun.

Hun oppfordrer til å bryte ut av trendtvangstrøya – og påpeker at trender er vanvittig dyre å henge med på. Så før du lar deg rive med av de nyeste Instagram-farsottene, bør du spørre deg selv: Er det virkelig verdt det?

– Ta en Marie Kondo

Men det er ingen grunn til panikk for de som ønsker å leve omgitt av estetisk behagelige omgivelser. Nordhus mener det handler om å være kreativ og løsningsorientert når man skal skape et hyggelig hjem med begrensede midler.

Blindern har mange bygg som bidrar til bedre mental helse, man må bare lete litt etter de fine tingene og øyeblikkene

Emma Sofie Nordhus, utdannet estetiker og masterstudent ved IMK.

For Nordhus har dette betydd å lage sine egne ting og prioritere et hjem som gir glede, selv med et stramt budsjett. 

Hun innrømmer at det kan være utfordrende å velge kvalitetsprodukter og bærekraftige materialer som student, men minimalisme har vært hennes redning. Hun har skapt et tidløst hjem uten å la seg styre av trender.

Les også: Studentindeksen: – Skremmende

– Men «Scandinavian–sommerhus ved kysten– stilen», med masse farger og nips, er jo mega inn nå? Hva gjør man da? 

– Jeg tror jeg har vært heldig som har hatt en klar stil så lenge, sier hun. – Det oppfordrer jeg også andre til å gjøre. Det er billigere!, sier hun og legger til: 

– Ta en runde à la Marie Kondo og se på hva som faktisk gir deg glede. Tør å ta noen drastiske valg!

Kunsten å omgås det mindre pene 

Nordhus tror stygge omgivelser kan tære på den mentale helsen din. 

Stygg, styggere, Forskningsparken: et sted så lite koselig at det nesten er farlig for mentalhelsen til IMK-studentene som må ha undervisning i kjelleren der.

Men for henne handler det om å finne mening og estetikk i det som omgir deg, uansett hvor lite Instagram-vennlig det måtte være. Hun er opptatt av å legge merke til sanseopplevelser og ikke bare det som er åpenbart pent – det hun kaller «hverdagsestetikken».

– Selv elsker jeg lyset og kvalitetsmaterialene på Blindern! sier hun entusiastisk.

Men Forskningsparken, der hun tar masteren sin i kjelleren på Institutt for medier og kommunikasjon, er en helt annen historie:

– Forskningsparken er et kapittel for seg selv. Et sterilt nybygg uten personlighet – og lys! Det er nesten ikke noe lys der nede, sier hun og legger til:

– Å sitte i en mørk kjeller hele dagen kan umulig være bra for den mentale helsen.

Og hva med de beryktede SiO-leilighetene?

– Som estetiker har jeg et stort problem med dem. Linoleumsgulvene der er jo grusomme! Så sterile og upersonlige, sier hun og rister på hodet.

Les også: En varslet KRISE

Omfavn hverdagsestetikken

La det bli lys!: Fysikkbygget er et av de få stedene som har gitt Nordhus en god estetisk opplevelse, med rikelig dagslys og kvalitetsmaterialer.

Studenter innen kreative fag står overfor store utfordringer, og det er ikke bare de skyhøye studiekostnadene som tynger dem, men også de ekstra utgiftene til materialer som kan sette en kraftig demper på kreativiteten. 

Folk er lei av sosiale medietrender, men man blir likevel en slave av dem, selv når man er drittlei

Emma Sofie Nordhus, utdannet estetiker og masterstudent ved IMK.

– Det er ikke bare kunststudenter som sliter, men også de som driver med kreative prosjekter på fritiden. Økonomiske bekymringer kan suge inspirasjonen ut av enhver, sier hun.

Så, er inspo-studenten på vei mot utryddelse?

Selv om utgiftene er høye, tiden forsvinner, og Nordhus selv noen ganger sliter med å se forbi den mørke kjelleren hun er plassert i på Forskningsparken, finnes det likevel noen lyspunkter for den estetiske helsen.

Kunsten ligger i å legge merke til de små estetiske glimtene som dukker opp i hverdagen.

– Som når lyset flommer inn i biblioteket på Sophus Bugge, eller når jeg ser de fascinerende menneskene som fyller campus, da blir estetikeren i meg virkelig fornøyd, sier hun.

Les også: Studenter kastet ut av staten under OL

Powered by Labrador CMS