Oslo er Norges verste beste studentby

Jeg vil heller være blakk i Oslo enn rik i Volda.

Publisert Sist oppdatert

Kjære student. Det er en frase du kommer til å høre mye de neste ukene. Studiestart er kommet. Utallige velkomsttaler skal holdes. Faddergruppene sitter strødd i parkene. Sakte, men sikkert våkner universiteter og høyskoler rundt omkring i vår vakre by. Studentene er tilbake fra ferie, Oslo er seg selv igjen. Men studiestart kommer med en bismak for mange. Å være nyinnflyttet er ikke bare fest og moro. Byen kan føles stor og uoversiktlig i begynnelsen. Leiemarkedet er enda verre. Det suger å være student i Oslo. 

Les også: En varslet KRISE

Uten ekstra inntekt har studenter i Oslo råd til null prosent av leieboligene i Oslo. Det viser Studentindeksen som ble lansert denne uken. Dersom du jobber 12 timer i uken, har du tilgang på svimlende 33 prosent. Denne byen er ikke bygget for deg som student. Å bo er dyrt, å dra ut er dyrt, å reise kollektivt er dyrt, å spise er dyrt. Studentmiljøet er svakt. Du er nødt til å kjempe for din egen studenttilværelse. Kanskje det hadde vært bedre å begynne på studier i Bergen eller Trondheim. Der hadde du i hvert fall hatt råd til to tredjedeler av boligene, med samme lønn. 

Les også: Studentene har ikke råd til en «estetisk» hverdag

Studielånet er likt for alle studenter, uansett om de bor i Oslo eller Norges billigste studentby Volda. Der du i Oslo har skutt gullfuglen om du finner et rom til under 7000 kroner, kan du betale 3800 kroner for et rom i Sunnmørsbyen. Man trenger ikke være spesielt god i matte for å forstå at studentene i Volda sitter igjen med mye mer av studielånet når leien er betalt. Det kan oppleves urettferdig, men det er ikke en menneskerett å bo i Oslo. Hvis du vil sitte igjen med mer penger for mindre arbeid, kan du flytte et annet sted. 

Les også: Studenter kastet ut av staten under OL

I ukas avis kan du lese om hvordan stram økonomi dreper kreativiteten til studentene. Med færre penger på bok har man mindre tid til å tenke kreativt, mener en student i medievitenskap. Du kan også lese om hvordan 7000 studenter står i studentboligkø i Oslo. Mange av dem sover på sovesal i påvente av bolig. Ikke et særlig vennlig møte med storbyen, akkurat. Men la oss ikke glemme hvorfor det er sånn. Oslo er Norges kuleste by. Det er vel verdt det å jobbe mye, men alltid være blakk for å bo her. Vi mangler kanskje det trønderske Samfundet, men her trenger vi det ikke. Hele byen er vårt studenterhus. I denne utgaven har Universitas laget en Osloguide til alle nyinnflyttere, for å vise at Oslo har alt du trenger og mer til. Dere som har bodd her en stund kan sikkert trenge en påminnelse om det, dere også. Bruk de siste pengene du har igjen etter leie på øl og indisk. Jeg vil heller være blakk i Oslo enn rik i Volda. Velkommen til byen, kjære student.

Les også: Osloguide for nye studenter!

Powered by Labrador CMS