BOLIGKØ: Utvekslingsstudent Gabriel Hermon (19) må sove på midlertidig soveplass fram til september.

Tusenvis av studenter uten bolig

I år som i fjor står tusenvis av studenter fremdeles i boligkø rett før studiestart. Utvekslingsstudent Gabriel (19) er en av de som trenger tak over hodet under studiestart.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg får min egen studentbolig i første uke av september, forteller Gabriel Hermon (19) som studerer politikk og internasjonale studier. 

Han er en av dem som måtte ty til SiOs midlertidige tilbud om overnatting de første ukene av semesteret. Samtidig er han en av de heldige som har fått egen leilighet på Anker studentby, og har derfor et sted å bo fra september av. 

Inntil han får flytte inn, deler han et rom med to andre i en av de midlertidige soveplassene som Studentskipnaden i Oslo har opprettet i lesesalen på Sogn studentby.

For en sengeplass her koster det 180 kroner natten. Dette kan studenter i Oslo benytte seg av, mens de venter på å flytte inn i noe mer varig. Det er satt opp for at studenter skal kunne komme til byen for å delta i studiestarten eller for å dra på visninger til andre leiligheter. Hittil har 24 personer booket plass. Tilbudet gjelder fram til 1. september. 

Stillingsutlysning: Universitas søker journalister, fotografer og uttegnere!

Etterspørselen øker

Selv om forholdene på den midlertidige sovesalen er gode, gleder Hermon seg til å flytte inn i egen leilighet. 

– Vi har tilgang til det vi trenger her som seng, dusj og plass til egne saker, men det blir selvfølgelig deilig å snart flytte inn i noe eget. 

Hermon er på utveksling fra byen Lille som ligger nord i Frankrike, for å studere på Oslo Nye Høyskole. Han får flytte inn i studentbolig rett etter at semesteret begynner i september. Det er det ikke alle som studerer i hovedstaden som får. 

Det blir selvfølgelig deilig å snart flytte inn i noe eget

Gabriel Hermon, studerer politikk- og internasjonale studier på Oslo Nye Høyskole.

I begynnelsen av august var 6783 studenter i boligkø hos SiO. Antallet studentboliger tilgjengelig har økt fra fjoråret, men det har også antallet som ønsker å leie. Derfor er det omtrent like mange studenter i kø sammenlignet med samme tid i fjor, da det var 7150 på SiOs venteliste. 

Flere studenter vil få tilbud om bolig i løpet av september, men de bør også se etter andre løsninger, er anbefalingen fra Studentskipnaden i Oslo. 

– Vi sender ut tilbud til dem på venteliste fortløpende, men snart er det fullt, sier styreleder i SiO Eilif Tanberg. 

Flere boliger klare

Selv om leilighetene til SiO fylles opp, mener Tanberg at det ikke er sjanseløst selv om du fremdeles ikke har fått plass. 

– Flere nye boliger vil bli tilgjengelige i løpet av høsten, så hvis man har mulighet til å vente, kan det være en idé å søke på disse. 

SiO har nærmere 10.000 studentboliger i syv forskjellige områder i Oslo og Lillestrøm. I løpet av august vil 279 nye studentboliger stå klare på Kringsjå. Innen utkanten av året skal ytterligere 677 være tilgjengelig for leie. De neste årene mellom 2025 og 2027 planlegges totalt 1327 nye studentboliger i Oslo. 

Målet i regjeringsplattformen etter valget i 2021 var å bygge 3000 studentboliger i året. I regjeringens siste statsbudsjett var det kun satt av midler til 1650 studentboliger i hele landet. Ser man på køen i en annen by som tiltrekker seg mange studenter, er dette langt ifra nok. I Bergen står rekordmange i kø i år med over 3000 studenter som ønsker å leie bolig. Der har også studentene fått tilbud om midlertidig soveplass. 

Les også: Studentindeksen: – Skremmende

Snart er det fullt

Eilif Tanberg, Styreleder i SiO.

Trenger rimelige tomter

Mange foretrekker å leie studentbolig på grunn av deres gunstige beliggenhet i nærheten av studiested, og leiepriser som ofte er lavere enn det som finnes i det private leiemarkedet. 

SiO erkjenner at behovet er større enn de klarer å fylle. De ønsker seg flere boliger for å møte etterspørselen, men er avhengig av at flere instanser bidrar. 

– For å kunne bygge mer må vi sikre egnede tomter. Vi trenger derfor avtaler med kommunen eller staten for å få tilgang til passende byggegrunn til håndterbare priser.

Tanberg legger vekt på at tilgang til tomter kombinert med statlige tilskudd til å bygge boliger, vil gjøre det mulig å tilby tak over hodet til en leiepris som er overkommelig for studenter. 

FULLT: Styreleder i SiO melder at det er få studentboliger igjen for leie nå, men at flere vil bli tilgjengelig i løpet av høsten.

Presset leiemarked

De fleste av Oslos studenter leier i det private leiemarkedet. Norsk studentorganisasjon (NSO) lanserte denne uka en studentindeks, i samarbeid med Finn.no, Utleiemegleren, Eiendom Norge og Eiendomsverdi. 

Den viste at en fulltidsstudent som lever på kun støtte fra lånekassen, ikke har råd til noen av boligene på utleiemarkedet i Oslo. En student med gjennomsnittlig inntekt har råd til 33 prosent av utleieboligene. 

Tall fra finn.no viser at leieprisene i Oslo har steget med nesten 30 prosent på tre år. Situasjonen for studenter blir ikke bedre av at mange private utleiere velger å leie ut til turister i stedet for studenter. NRK meldte forrige uke at inntektene fra Airbnb i Oslo har steget med 135 prosent, samtidig som det har vært en nedgang i sekundærboliger. 

Hermon er hvert fall blant de som nå kan tenke på andre ting enn bosted under studiene. Han planlegger allerede besøk til Bergen og Lofoten. 

– Det er en drøm å studere i Norge. Jeg gleder meg til å se mer av naturen og kanskje få oppleve nordlys. 

Les også: Universitas' store sommerøltest 2024

Eilif Tanberg har tidligere vært journalist i Universitas. Han har ikke lenger noen tilknytninger til redaksjonen.

Powered by Labrador CMS