Vigelandsparken: hjemmet til Monolitten, Sinnataggen og en haug med turister. Heldigvis er det masse av parkområde rundt, så her kan man både ha pikniker og arrangere kubb-konkurranser uten å være i veien for hverandre.

Bydelsguide for nye Osloborgere 

Som nyinnflyttet kan byen virke stor og uoversiktlig. Universitas hjelper deg å få oversikt.

Publisert Sist oppdatert

Velkommen skal du være nybakte Osloborger. Det kan kanskje være litt skummelt å ta sine første nølende skritt i kongerikets hovedstad. Særlig hvis du er i startfasen av reisen til din første mastergrad. Av den grunn skal din omsorgsfulle studentavis hjelpe deg til å få oversikt over de kanskje koseligste etablissementene i Tigerstadens sentrum. 

GRØNNLAND

For å komme til Grønland må man ro, svømme eller finne en bro for å krysse Akerselva. Kong Karl Johan dyrket sine grønnsaker her, derav navnet. På Grønland er det fullt av liv hele døgnet, og på dagtid bugner det av grønnsaker man kan kjøpe billigere enn i matbutikkjedene. Langs hele Grønlandsleiret er det flust med restauranter, og blant disse er den nord-indiske Punjab Tandori en klassiker for god og billig mat. Men går du litt videre kommer du til Palmyra Café som serverer digg tamilsk mat. Av utesteder kan vi anbefale Eagles karaokebar, Dattera til Hagen, og den søte baren P83.

ØL: P83 bar – På gatehjørnet Grøndlandsreiret og Platous gate

KAFFE: Papegøye – Tøyengata 22

MAT: Palmyra Café – Motzfeldtsgate 8

GAMLEBYEN

Tidligere var Gamlebyen Oslos sentrum, men etter en stor brann ble byens sentrum flyttet. Dermed ble den nedbrente og fraflyttede bydelen kalt «Gamlebyen». Gamlebyens pulsåre er Schweigaardsgate, og her finner du flere koselige steder. Som kaféen Arv, bruktbutikken Reprise, lunsjstedet Kumi og Klosterenga Kafé som tilbyr jazz annenhver søndag. Gamlebyen er et sjarmfullt sted, som ligger kun en spasertur unna Oslos übermoderne bydel Barcode. Rett opp bak Gamlebyen ligger områdene Tøyen, Kampen og Galgeberg, tre fine områder verdt å utforske.

ØL: Preik – Sankt Halvards plass 2

KAFFE: Arv Kaffe og Retro – Schweigaards gate 57

MAT: MadLove Pizza – Grønlandsleiret 61B

SAGENE

Nå er vi på andre siden av Akerselva, altså på vestkanten. Sagene er et av Oslos eldste arbeiderstrøk og har derfor mange rader med mursteinsblokker. Rundt Sagene kirke ligger blant annet Sagene Torg, som er en spennende matbutikk, og Jungel Pizza, som serverer digg pizza. Litt innover mot Voldsløkka ligger antikvariatet Sagene Bokstue. Og går du heller nedover mot elva kan du nyte en bit gresk mat og drinker på restauranten Agora.

ØL: Sagene Lunsjbar – Maridalsveien 153

KAFFE: Mjøl Bakeri – Stockflethsgate 60A

MAT: Agora – Ivan Bjørndalsgate 23

TORSHOV

Torshov ligger rett bortenfor Sagene, og ligner ganske mye. Forskjellene er at Torshov ligger på andre siden av elva, litt høyere opp og har litt mer liv langs hovedgaten. Her finner du både pølsemakermesteren Strøm-Larsen, og den hippe baren Bruun-Larsen. Obs, obs, ikke gå feil her en fuktig lørdagskveld.Går man nedover i retning Grünerløkka treffer man på sportsbaren Lincon med god stemning og masse tv-skjermer, og den kule restauranten Bente som ønsker å gi blant annet studenter muligheten for å spise et treretters måltid for ikke så alt for mye penger.

ØL: Bruun-Larsen – Torshovgata 15

KAFFE: Åpent Bakeri – Åsengata 42

MAT: Bente – Vogts gate 31A

GRÜNERLØKKA

Mens Sagene er wannabe Torshov, og Torshov er wannabe Grünerløkka, har Grünerløkka en hemmelig drøm om å bli like kul som danske Nørrebro, men tør ikke slippe seg helt løs. Grünerløkka, eller Løkka blant mange, som før var kjent for sine originale og selvstendige butikker, er i dag blitt ganske overtatt av større butikkjeder. Men det betyr ikke at kjedene ikke bringer god stemning. Nedover Thorvald Meyers gate er det bare å plukke og mikse av hvor du vil spise og drikke. Steder som Birken Lunch, Falafel and Juice og Cultivate Food er alle gode alternativer for relativt billige spisesteder. Av barer er det gjerne Tamara, Sport 33 eller Bar Boca man ender opp på.

ØL: Tamara Cafe & Bar – Toftes gate 50

KAFFE: Kuro Oslo – Rathkes gate 9A

MAT: Birken Lunch – Thorvald Meyers gate 33

ST. HANSHAUGEN

Midt mellom Oslo S og Blindern ligger St. Hanshaugen. En park omringet av flotte bygninger og grønne trær. St. Hanshaugen er stedet for voksne mennesker som tror de fremdeles er unge og kule. Med Røtter og Gutta på Haugen som sine faste matbutikker er innbyggerne i denne bydelen rike, uten å flashe pengebunker. Den største attraksjonen her er parken, men litt lenger ned rundt lyskrysset er det flere steder å spise eller drikke. For øl eller vin er Roleur, Merkur vinbar eller Parksalongen fine steder. Og for mat er Tunco, Albertine Spiseri eller Jungel Pizza gode alternativer.

ØL: Parksalongen – Waldemar Thranes gate 1A

KAFFE: Java Kaffebar – Ullevålsveien 47

MAT: Arte Pazza – Ullevålsveien 61

MAJORSTUEN

I Bogstadveien finner man Den Gamle Major. Et hyggelig sted å samles for de som kanskje er ekstra fan av barer med en 'tavern-look'.

På Majorstuen er det gjerne en av to ting man finner på. Enten kan man gå ned handlegaten Bogstadveien for litt vindusshopping, eller så kan man gå til Vigelandsparken for litt statue-titting. Ellers er det verdt å få med seg Colosseum sin kinosal en – som antageligvis er Norges største kinorom – eller stikke til Colosseum kjøpesenter for å spise litt deilig indisk på Krishna Couisine. Her får du maten med én eneste gang. Ta gjerne også turen innom Den Gamle Major, hvis du trenger et hyggelig sted med en «tavern-look».

ØL: Krishna Cuisine – Sørkedalsveien 10B

KAFFE: PUST Kaffebar – Slemdalsveien 1

MAT: Café Billabong – Bogstadveien 53A

BISLETT

Rundkjøringa på Bislett er der hvor det skjer mest. Trikken frakter deg rett til Store Stå, en sportspub hvor du ofte ser fotballfans samles over en øl for å få med seg rmål-scoringen på TV-skjermene i baren.

Det lukter hvit bomull, og rene treningsklær. Bislett er kanskje bare en rundkjøring. Men rundt denne rundkjøringen er det ganske mange fine steder å henge. Du kan for eksempel henge litt på Bislet Bok og sjekke ut hvilke bøker som er på tilbud denne uken, eller så kan du henge på Café Laundromat og spise digg burger og drikke øl, eller så kan du trave bort til Stensparken og henge der. Mulighetene er mange! Og selv om du er på Bislett trenger du ikke kjøpe kebaben fra Bislett Kebab – Balkan Pizza & Kebabhus er også et godt alternativ. Bislett har også også hele to Godt Brød filialer i samme gate.

ØL: Café Nero – Thereses gate 47

KAFFE: Godt Brød – Thereses gate 52A

MAT: Krunsj – Pilestredet 55

FROGNER

Oslos finkant. Her kan du fråtse med øynene i vakre klassiske bygårder, vindusshoppe med nesen på Gimle Parfymeri eller stikke innom Gimle Kino for litt velfortjent skjermtid. Men Frogner er også Solli plass med sine luksuriøse spise- og utesteder, og også den litt mer allmue-vennlige Solli Bowling. På Gimlehøyden holder høytstående diplomater og de virkelig rike til med sine flotte murvillaer og patrisierleiligheter, altså sjeldne, utsmykkede leiligheter med blant annet stukkatur og rosetter i taket.

ØL: Fru Burums – Skovveien 3

KAFFE: Mocca Oslo – Niels Juels gate 70

MAT: San Francisco Bread Bowl – Frognerveien 9

SENTRUM

Oslos sentrum er det litt harske smørøyet i grøten man helst prøver å unngå. Daffer man bortover Torggata ligger det mange kule utesteder som Café Sara, Bar Mezcleria og bar Cacadou. Er du heller fysen på rolig stemning, kaffe og deilig lunsjmat er Cousins i øverste etasje på Glasmagasinet verdt å titte innom. Det fine med sentrum er at man kan ta seg en time out nede ved brygga, eller på Operataket.

ØL: Mezcaleria – Osterhaus' gate 11A

KAFFE: Cousins – Stortorvet 9

MAT: Café Sara – Hausmanns gate 29

Bonustips: Hvis du bare er gira på å drikke øl i din nye hjemby kan du sjekke ut nettsiden www.pilsguiden.no/oslo for å se hvor du kan få absolutt billigste øl.

Powered by Labrador CMS