ÅPNING: I oktober åpner Vulkan Studenthus, med Akerselva og Blå som nabo.

Byens dyreste studenthus

I oktober åpner SiOs studentboliger på Vulkan, som har blitt det dyreste studenthuset i Oslo. – Det er synd at SiO sine leiligheter kun blir for dem som har råd til det, sier arkitektstudent.

Publisert Sist oppdatert

– Vulkan Studenthus ender med å være en av de dyreste boligene vi har, sier Andreas Eskelund som er administrerende direktør i Studentsamskipnaden (SiO).

For ni år siden kjøpte SiO eiendommen på Vulkan som skulle bli til 290 studentboliger i et av Grünerløkkas hippeste knutepunkter. I oktober står 209 boliger klare for innflytting. Tilnærmet alle er leid ut, ifølge direktøren i SiO.

Leietakerne som snart vil bli Akerselvas naboer, betaler 10 800 kr for leie av en umøblert ettromsleilighet. 

Les også: Studielånskutt for å bo i huttiheita

Husleia høyere enn studiestøtten 

 – Det er prinsipielt feil at husleia SiO tilbyr er høyere enn selve studiestøtten, sier Charlotte Elisabeth Mellbye, som går femte året på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Mellbye mener det er galt at SiO som ideell organisasjon ender opp med å tilby boliger kun til de som har råd til det.

 – Det er kun de som har en ressurssterk bakgrunn som kan velge å betale mer for å få bolig. Det skaper et uønsket skille, sier AHO-studenten. 

SiO skal primært fokusere på å lage rimelige boliger som er tilgjengelig for alle, mener hun.

– Det å være heltidsstudent betyr jo å være student på heltid. Ikke at man må jobbe ved siden av for å dekke grunnleggende behov. Det at man “bare skal jobbe litt på siden” synes jeg er en naiv forståelse av studentenes situasjon i dag, sier Mellbye.

Til sammenligning betaler leietakerne ved Grünerløkka Studenthus, fem minutter unna det nye studenthuset, mellom 8300 og 8698 kr for en ettromsleilighet i tilsvarende størrelse.

– Studenthuset på Vulkan skiller seg ikke særlig ut fra andre boliger vi har i utforming, sier administrerende direktør i SiO. 

– Det er synd at SiO sine leiligheter kun blir til for dem som har råd til det, sier Mellbye.

Les også: Foreslår mildere straff for selvplagiering

FOR DE FÅ: Arkitektstudent, Charlotte Elisabeth Mellbye, mener at boligene blir for en ressurssterk gruppe som har råd.

Etterlyser økonomisk tilskudd

SiO-direktør Eskelund forteller at Grünerløkka Studenthus er et gammelt hus som SiO har eid lenge. Vulkan Studenthus er derimot nytt, og kostnadene for byggingen vil direkte påvirke studentenes husleie.

Et økonomisk tilskudd fra myndighetene er det som vil kunne føre til lavere husleie på Vulkan Studenthus, ifølge Eskelund.

– Vi jobber på spreng for å påvirke politikere for å få opp tilskuddssatsen, sier direktøren.

Han forklarer at prisstigningen på byggekostnader har gjort at byggeprosjektet har fått høye kostnader. I tillegg har SiO måttet redusere utnyttelse av tomten vesentlig i forhold til planlagt antall boliger. Det har ikke vært mulig å komme innenfor kostnadsrammen til staten i dette prosjektet. Vi har dermed bygget uten tilskudd fra staten. Totaløkonomien i Norge påvirker studentene, noe Eskelund mener er et dilemma i en dyr tid generelt.

– Alle norske utdanningsinstitusjoner har fått kutt, sier han.

Festetomter er en løsning SiO jobber mot, hvor de kan leie en tomt fra kommunen istedenfor å kjøpe den.

– Vi går på jobb hver dag for å prøve å gjøre det beste for studentene, sier Eskelund. 

Les også: Teaterstudent om Oslo Nye: – Arbeidsplassene forsvinner

– Må jobbe i hovedstaden

Leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT), Oliwia Skowron, er enig med SiO i at tilskuddssatsen må økes for at studentboligene kan bli billigere.

– Kommunen har gjort en for dårlig jobb ved å pålegge SiO rekkefølgekrav som har ført til at disse studentboligene faller utenfor tilskuddsordningen, sier Skowron.

Det er prinsipielt feil at husleia SiO tilbyr er høyere enn selve studiestøtten

Charlotte Elisabeth Mellbye, arkitektstudent på AHO

Med høy boligstandard og sentral beliggenhet, mener likevel lederen i VT Oslo og Akershus at studentene selv kan ta et aktivt valg om de vil bo i studenthuset.

– De som har råd til å bo der er studenter med mye kapasitet og jobb på siden. Man må jo egentlig jobbe på siden i hovedstaden, sier lederen.

Ifølge Skowron har SiO vært åpne om at det er dyre boliger på Vulkan:

– Studentene får det de betaler for, sier hun. 

Les også: FPØ-gutten er endelig her

Andre boløsninger

AHO-student Mellbye sier at det ikke er nok timer i døgnet til å både prioritere studiet så mye som hun vil, og samtidig jobbe så mye som man må.

– Alle ønsker jo å prioritere studiet. Så hva menes egentlig med mye kapasitet, spør hun.

Selv har Mellbye måttet jobbe 30%, og ta igjen skolearbeid i helgene. 

Studenten hyller likevel SiO sitt fokus på bærekraft.

– Slike tiltak er bra og burde støttes av det offentlige, heller enn å straffe studentene med høyere bokostnader, sier hun.

I tillegg mener hun at å utforske andre måter studenter kan bo sammen på, også kan redusere leia for studentene.

– Et eksempel er felleskjøkken i studenthuset som kunne fått ned driftskostnadene, og bidratt til et sosialt fellesskap i bygget, sier AHO-studenten.

SiOs direktør for eiendom og bærekraft, Birte Almeland, opplyser om at bygget blant annet kommer til å tilby servering i næringslokalene i første etasje.

Powered by Labrador CMS