Annulering fremfor utestengning
Universitets- og høgskolerådet har vedtatt nye retningslinjer for fusk, der det foreslås å gi mildere straff for selvplagiering. Nå er det opp til universitetene å ta den i bruk.
Studenten Universitas har fulgt i høyesterett er ikke alene. Khrono melder at 90 studenter ble utestengt for selvplagiat i 2023. Bedre blir det ikke av at universiteter har ulike regler for fusk og plagiat. Per i dag mangler norske universiteter og høyskoler felles retningslinjer for fusk. Hvor hardt en fuskesak straffes kan derfor variere.
Siden april har Universitets- og høgskolerådet (UHR) arbeidet med veiledende retningslinjer knyttet til fusk. Intensjonen bak retningslinjene er å være en felles veileder for universiteters og høyskolers egne regelverk. Ett av punktene i UHRs retningslinjer er blant annet at selvplagiat ikke skal straffes med utestenging, men med annullering av eksamen.
«UHR mener at dette er en tilstrekkelig reaksjon som også sikrer en forsvarlig prøving av studentene,» står det i dokumentet for retningslinjene.
Les også: Teaterstudent om Oslo Nye: – Arbeidsplassene forsvinner
Opp til hver institusjon
Forrige onsdag ble retningslinjene enstemmig vedtatt og publisert, opplyser Kjersti Dahle, leder for arbeidsgruppen i UHR. Likevel er det opp til universitetene selv å velge om retningslinjene skal tas i bruk.
Studiedirektør Kristin Fossum Stene ved UiO opplyser per e-post at UiOs gjeldende regelverk for fusk ble oppdatert i august, altså før de nye retningslinjene.
Retningslinjene nevner ingen forskjell i behandling mellom selvplagiat og plagiat, men universitetet tar hensyn til kandidatens studieerfaring og informasjonen om kildebruk som kandidaten har hatt tilgang til.
Det er jo litt strengt å bli kastet ut av universitetet for fusk
Emmy Sollund (22), bachelorstudent i engelsk ved UiO
Les også: FPØ-gutten er endelig her
Diffuse regler
– Jeg scroller meg nedover siden nå, og synes at reglene er veldig vage, sier førsteårs litteraturstudent ved UiO, Robin Fladseth (20).
– Det er jo litt strengt å bli kastet ut av universitetet for fusk, mener studiekameraten Emmy Sollund (22), som tar bachelor i engelsk.
– Synes dere at selvplagiat bør behandles annerledes enn andre former for plagiat?
– Det spørs vel på den tidligere teksten man har gjenbrukt. Jeg synes at man bør kunne bruke kilder man har sitert i en tidligere besvarelse, sier Fladseth.
Litteraturstudenten begrunner dette med at man bruker egen opparbeidet fagerfaring, som bør kunne brukes igjen.
– Men det å sitere en tidligere oppgave ordrett, da bør man ha besvarelsen med i kildereferansen, utdyper han.
Les også intervju med medisinstudent fra Gaza: – Jeg dro med knust hjerte
Vil gjennomgå retningslinjer
Universitas har vært i kontakt med OsloMet, UiO og Universitetet i Agder for å høre om retningslinjene vil tas i bruk.
Studiedirektør Kristin Fossum Stene ved UiO opplyser følgende på e-post:
«Vi vil nå gjennomgå Universitets- og høgskolerådets nye veiledende retningslinjer om fusk, og vurdere om vårt regelverk eller saksbehandlingsrutiner bør justeres som følge av disse.»
Ved OsloMet er dagens maksimumsstraff for gjenbruk annullering, melder prorektor for utdanning på OsloMet, Silje Fekjær.
«Med UHRs retningslinjer er det blitt tydeligere at en rimelig reaksjon for gjenbruk av eget arbeid vil være annullering, og ikke utestenging,» skriver Fekjær i en e-post.
Fekjær opplyser at OsloMet vil sette i gang en prosess for å gjennomgå regelverket og sikre at det er i tråd med forslaget fra UHR.
Universitetet i Agder, universitetet som har tatt flest studenter i fusk i fjor, har ikke svart på Universitas’ henvendelse.
Les også: Student mot staten i Høyesterett