Slik takler du studentlivet

Kjendisene tipser:

Gi mer faen, senk skuldrene, utforsk byen og ha det gøy. Dette er kjendisenes beste tips for en vellykket studietid.

Publisert Sist oppdatert
Drit i det: Audun Lysbakken tror mange glemmer at utdanningen også foregår utenfor studiene.
Du er ikke alene: Statsråden anbefaler å finne noen å prate med, både sosialt og faglig.
Pust med lungene, ikke med magen: Erik Poppe råder studenter til å holde bena godt plantet på jorden og ta det med ro.

Uoversiktlige campuser, milelange pensumlister, endeløse kvelder på lesesalen og et ikke akkurat endeløst studentbudsjett. Helst kombinert med et sosialt liv. Universitas har fått en regissør, en avisredaktør, en komiker og to toppolitikere til å mimre tilbake til studietiden og dele sine beste råd for å mestre livet som student.

Gi litt mer faen

Regissør Erik Poppe er ikke i tvil om at studietiden er det som har formet ham mest som person. Veien til suksess bygger på massive mengder arbeid, mener han selv. Han har to råd til studenter: Det første er å bry seg om noe annet enn seg selv. Studier er vel og bra, men ingen nødvendighet. Det andre mener han er blitt fryktelig klisjé, men at det fremdeles står sterkt.

– Per Fuggelis resept på et bedre liv er å gi litt mer faen. Og det synes jeg har deler av en sannhet i seg. Pust med lungene, ikke magen. Stå trygt plantet på bena og vit at dette kommer til å gå bra.

Les hele intervjuet med Poppe her: – Studenter må gi litt mer faen

Fant kjærligheten på lufta

Noen finner også den store kjærligheten mellom bokhyllene på lesesalen, eller til og med i gangene på Chateau Neuf.

Sarah Sørheim har eksamen i både kunsthistorie og medievitenskap. Ingen universitetsgrad. Hun kom heller ikke inn på journalistikkhøgskolen. Likevel har hun blitt kulturredaktør i Aftenposten. Hva ble så veien inn i journalistikken? Akk, det svir i skribentens hjerte når hun svarer:

– Det første og eneste jeg gjorde da jeg studerte var å bli med i Radio Nova, i kulturprogrammet Sorgenfri. Jeg ELSKET Radio Nova. Der møtte jeg også mannen min som jeg har to barn med. Vi søkte på samme stilling i programmet. De greide ikke å bestemme seg, så de endte opp med å splitte opp stillingen så vi begge to fikk jobben!

Hennes viktigste råd til studentene er å ha det gøy.

– Tillatt deg selv å ha lave skuldre! De folka du blir kjent med i studietiden er mye gøyere enn de du møter i arbeidslivet, og du bør utnytte de sosiale mulighetene du har! Det som er herlig med studentlivet er at du kan velge ditt eget miljø og dyrke vennskap, kontakter og bånd helt selv. Ikke bruk all tiden din på lesesalen!

Oppmerksomhetssyk?

Hvem er bedre å få studietips fra enn selveste forsknings- og utdanningsministeren? Iselin Nybø er utdannet jurist ved UiB, og forteller at studietiden skal være mye hardt arbeid, men også mye moro.

– Det kan være en stor overgang å begynne på et nytt studium, kanskje i en ny by der du ikke kjenner noen. Du er ikke alene! Finn noen å snakke med om både faglige og sosiale utfordringer. Og lykke til med semesteret!

Statsråden har også skrevet en velkomsthilsen til årets nye studenter: Hardt arbeid, men også moro

Aldri skrevet CV

Tekstforfatter og komiker Sigrid Bonde Tusvik var, ifølge seg selv, veldig dårlig på å leve «blindernlivet». Hun slår fast at store universiteter ikke er ideelt for mennesker med et større oppmerksomhetsbehov enn gjennomsnittet.

– Derfor er det rett og slett veldig viktig at Westerdals finnes. Så slipper de andre studiestedene sånne som oss.

Hun irriterer seg over at mange av dagens studenter er så opptatte av CV-bygging.

– Jeg har for eksempel faktisk ikke skrevet en CV i hele mitt liv. Man må ikke melde seg på livet. Bare ha det gøy og følg med, så kommer ting etter hvert, råder hun.

Tusvik hadde mye på tapeten da hun studerte: Kåt innbruddstyv

Vors på lesesalen

Universitas har tidligere pratet med urokråka fra Fremskrittspartiet, Christian Tybring-Gjedde, om hans studietid. Stikkord er marihuana, løssnus, «frat parties» og vannpolo. Datteren, Mathilde, er stortingsrepresentant for Høyre og politisk rådgiver, til tross for at hun har blitt tatt for å være barneskoleelev. Men ikke la deg lure – den unge Tybring-Gjedde hadde noen skitne triks i ermet under studietiden i England.

– Jeg engasjerte meg i Kina-forum, prøvde å lære meg litt mandarin, skrev i studentavisen og prøvde lacrosse og karate. Ellers hang jeg enten på puben eller lesesalen. Lesesalen var for øvrig et ganske greit sted å vorse fredag kveld. Trikset er å ha med vin i en Fun Light-flaske.

Hennes tips til de nye studentene er å engasjere seg i mer enn bare studiet.

– Utforsk byen. Og finn deg en stampub der halvliteren er billig.

Les intervjuet med Christian Tybring-Gjedde her: Vannpolo og løssnus

– Drit i det!

For SV-leder Audun Lysbakken ble studentengasjementet viktigere enn den franske grammatikken ved Universitetet i Bergen. Han tror mange studenter glemmer at noe av utdanningen man tar er livet man lever rundt studiene.

– Jeg husker at det teiteste jeg visste da jeg var tjue år, var sånne førtiåringer som skulle gi meg råd. Så det skal jeg absolutt ikke gjøre. Jeg tror det er feil at det er mindre engasjement enn før. Man er ikke først og fremst en generasjon, man er først og fremst et menneske. Neste gang dere hører noen som sier dere har lite engasjement, så bare drit i det!

Lysbakkens studietid: Sosialistisk skippertaksstudent

Powered by Labrador CMS