Vannpolo og løssnus

Christian Tybring-Gjedde hamstret løssnus fra Norge, hang på «frat parties» og elsket å lese filosofi da han studerte i USA på 80-tallet.

Publisert Sist oppdatert

HVEM: Christian Tybring-Gjedde

STUDERTE: Bachelor i statsvitenskap og master i internasjonale studier. Begge i USA.

NÅR: 1984-1990

AKTUELL MED: Gjenvalgt stortingsrepresentant for Frp

Christian Tybring-Gjeddes stramme dress og velkjente sleik dekker forsiden til Aftenposten denne morgenen. På vei opp trappa til stortingskantina passerer vi noen av hans meningsmotstandere fra artikkelen om «snikislamisering». De hilser ikke på ham.

Tybring-Gjedde, stemplet som urokråka i Frp, er ikke upåvirket. Men han er vant til å være kontroversiell.

– Formet studiene i USA ditt syn på innvandring?

– Det kan du godt si. USA har ikke de samme velferdsordningene som vi har her. Der må du yte for å nyte. I Norge kan du i realiteten komme og bare nyte. I tillegg har amerikanerne strengere straffesystem ved lovbrudd enn oss.

Vannpolo var årsaken til at Sandvika-gutten dro over Atlanterhavet i 1984, for å studere ved Loyola University på idrettsstipend. Sporten tok ham rundt i USA for å spille kamper mot andre universiteter.

Det trange rommet han delte med en annen nordmann på campus var fylt med masse rot og våte badebukser. De måtte dele bad og toalett med tretti stykker, og spise masseprodusert mat i felleskantina. Likevel syntes de livet var topp.

– I dag hadde det vært pyton, humrer Tybring-Gjedde.

Mesteparten av tiden gikk til trening, men Frp-politikeren var også glad i en fest.

– Selv om jeg ikke var med i et fraternity, kom jeg inn på såkalte frat parties. Det var helt vilt, med øltønner, plastkrus og søling overalt, sier Tybring-Gjedde.

Sammenlignet med amerikanske studenter var nordmennene rike. Studiene var sponset og Lånekassen bidro med støtte. I tillegg jobbet politikeren hjemme i familiefirmaet Tybring-Gjedde om sommeren, mellom turneringer med vannpololandslaget.

Men etter bacheloren gikk han videre til å ta master i internasjonale studier, og dette var noe som kostet flesk. Tybring-Gjedde måtte belage seg på å betale selv.

– Det var ikke noe «pappa betaler». Slik støtte har jeg aldri fått, selv om jeg sikkert hadde andre privilegier, sier han.

Det var i Denver at han for alvor gikk inn i studieboblen.

– Man blir så teoretisk i studietiden og har de underligste diskusjoner. Jeg var enormt glad i filosofi og leste Staten av Platon flere ganger. At man kunne tenke så avansert imponerte meg.

– Du er en liberal politiker i dag, men hvor mye eksperimenterte du i studietida?

Jeg hadde egentlig ikke tid til marihuana, siden jeg trente så mye.

– Jeg har prøvd marihuana et par ganger, uten å få noen effekt. Men jeg hadde egentlig ikke tid til det, siden jeg trente så mye. Løssnus var det mer av og jeg pleide å ta med femti bokser i slengen fra Norge. Dét og øl holdt for meg.

Telefonen ringer i ett sett. Dagsnytt 18 vil ha tak i ham, Frp-politikeren svarer et kortfattet «opptatt», før han legger på igjen.

Han fortsetter å snakke om fordelen ved å være høyt utdannet som stortingspolitiker – at det gir en analytisk tilnærming til saker.

– Det er også en fordel om du er utadvendt og engasjerer mennesker. Politikk handler jo om å overbevise andre om at dine løsninger er de beste. Men det er ikke vanskelig å komme seg gjennom Stortinget ved å være en anonym mus.

– Hvis Erna Solberg ringer deg for å bli statsråd, hvilket departement vil du ha?

Tybring-Gjedde tar seg en liten kunstpause, og gir oss et lurt blikk. Det sitter langt inne for ham, men:

– Dersom arbeidsoppgaver hentes fra ulike departementer og det opprettes et eget innenriksdepartement, er jeg interessert. Så da svarer jeg innenriksminister.

Powered by Labrador CMS