På dette studiet får ikke faddere og fadderbarn ligge med hverandre
I fjor innførte fadderstyret ved journalistikk-linja ved daværende HiOA «hookeforbud» mellom faddere og fadderbarn. I år håper journalistikk-fadderne ved Oslomet å gjenta det de mener var et suksessfullt tiltak.
Kyssing, klining, søt musikk og stormende forelskelser er noe mange studenter forbinder med fadderuka – hos journalistikk-studentene ved Oslomet er det annerledes.
Nåværende fadderleder ved journalistikk, Guro Gulstuen Nordhagen, var selv ny student da «hookeforbudet» ble innført. Forbudet ble innført etter et par ubehagelige situasjoner i forbindelse med fadderuka, og Nordhagen forteller at hun erfarte forbudet som sunt for forholdene mellom faddere og fadderbarn:
– Vi opplevde ikke regelen som noen «big deal», men heller et velkomment tiltak for å forebygge mot kleine situasjoner og mer alvorlige overtramp.
Forbudet gjelder både kyssing og samleie. Konsekvensene ved et brudd er at fadder-t-skjorta inndras og at man ikke får lov til å være fadder for resten av perioden.
I høst: Faddergruppe innfører hookeforbud
Ikke alle like positive
Nordhagen forteller at fadderstyret hennes foreslo å utvide forbudet til flere fadderstyrer på Oslomet, men at dette forslaget fikk blandet respons.
Fadderlederen for arkiv-, bibliotek- og informasjonsvitenskap (ABI) ved Oslomet, Vanja Sandøy, er i utgangspunktet positiv til forslaget, men vil se an behovet før de eventuelt innfører et klineforbud.
Retningslinjene for hva som er greit eller ikke greit under ABIs fadderuke, utarbeides i skrivende stund, og Sandøy understreker at disse kommer til å bygge på verdier som respekt, inkludering og bevissthet over hverandres grenser.
Går du ikke på journalistikk? Slik finner du kjærligheten under fadderuka
Anbefaler andre studiesteder å følge etter
Nordhagen opplever forbudet som suksessfullt, og anbefaler det også andre studiesteder å følge i deres fotspor.
Faddersjefssekretærene ved UiO, Heidi Kilemo og Sarah Frost Logan, forteller at det på UiO ikke vil innføres et spesifikt forbud mot «hooking» i år.
– Grunnen til at vi fra sentralt hold ikke ønsker å innføre et «hookeforbud» er at vi ikke kan bestemme hvem som forelsker seg i hvem, eller hvem som kliner med hvem, sier Logan.
Hun utdyper at faddersjefssekretariatet har stor tiltro til at fadderne vil opptre i henhold til UiOs verdier. Kilemo vektlegger at UiOs faddere kurses i tråd med mer generelle retningslinjer. Også disse utarbeides foreløpig, men de vil etter all sannsynlighet også berøre trakassering, inkludert trakassering av seksuell art.
Heller ikke på Handelshøyskolen BI eller på Universitetet i Bergen vil det bli innført lignende forbud, ifølge Studvest.
Slik endrer #metoo fadderukene: Vil bruke mindre penger på alkohol
Forbudt kjærlighet?
Nordhagen mener at romantikk mellom fadder og fadderbarn ikke bør være helt ulovlig, men hun legger til at det kan være lurt å la forholdet vente til etter den innledende fadderperioden:
– Hvis noen virkelig finner tonen, så kan man likevel vente med å innlede et forhold til etter at fadderuka er ferdig.