Slik finner du kjærligheten i fadderuka
Her er ekspertens, faddersjefens og kjæresteparets beste råd for å finne kjærligheten i fadderuka.
Du er et nervøst fadderbarn eller ivrig fadder. Det er onsdag og allerede to dager inne i fadderuka. Alt er et kaos av røde t-skjorter med navnelapper, nervøse lattere, grill-os, øl, vin og og svett dansing på Chateau Neuf. Likevel, det er én person som har stukket seg ut i mengden. Han søte fadderen med lokker og klukkende latter, hun med røde roser i kinnene og mystisk stemme. En du har lyst til å dele hete blikk med over et bål, til å sette seg litt ekstra nærme på vors, og så videre og så videre. Men det er ikke alltid så lett. Hvordan gjør man det egentlig? Universitas har søkt etter svar på hvordan man finner fadderflørten.
På HiOA er det vanskelig å finne den rette: Faddergruppe innfører hookeforbud
Droppet togafest, men kvelden endte godt
Det er 2014, fadderuke og vors til Toga-festen til Universitetet i Stavanger. Caroline Somby og en venninne sitter i en av Stavangers studentboliger og mangler en vinåpner. De går til vorset i en av fellesstuene og spør guttene fra elektroingeniør om hjelp. Én er rask til å hjelpe. Mathias Somby finner fram teskje og bruker den til å presse korken ned i flaska. Resultatet er en vinrød toga. Og at Caroline «må» hjelpe han med å forsøke å redde den.
– Hehe, det ble ikke noen toga-fest på byen, da, sier Caroline over Skype med Universitas.
Kvelden endte godt for Mathias og Caroline. Så godt at Mathias mente de også måtte date litt. De dro på restaurant, men for det meste var de hjemme og så på Netflix og sånn. Siden gikk det raskt oppover: etter et halvt år flyttet de sammen, lille Casper er nå knapt et år («det var ikke planlagt, men sånn skjer») og bryllupet sto for et par uker siden. En solskinnshistorie. Og alt takket være en vinflaske, en toga og, ikke minst, fadderuka 2015.
Gikk ikke sjekkingen som planlagt? Da kan Ruter kjøre deg hjem
– Ha noen funky dancemoves
Historien til Caroline og Mathias er kanskje et unntak. Det er fint å vite at det går an. Men det virker nesten for godt til å være sant. For hva gjør man hvis man ikke har behov for vinåpner og ikke finner en ødelagt toga å redde? Universitas har hørt rykter om en «hookegaranti» for fadderbarna ved UiO, og bestemmer seg for å ringe faddersjefen på Samfunnvitenskapelig fakultet, Sarah Frost Logan.
– Det første må være at du er med hver dag, og prøver å bli lagt merke til og husket, sier hun. Det er viktig at man går all in.
All in? Logan ramser opp en rekke ting man kan gjøre for å vekke litt ekstra oppmerksomhet hos den man gjerne vil sjarmere. Ta på deg noe som vekker interesse og kan bli et samtaleemne, er et av hennes hotte tips, og nevner hawaii-skjorte eller fete shades.
– Så er det bra å ha noen funky dancemoves på kveldstid. Det er ingen man legger merke til mer enn de som har det, sier hun.
– Vær mystisk
Det er få som blir «sammen-sammen» som resultat av fadderuka, mener Logan, og dreper dermed håpet om at Caroline og Mathias ikke bare var en gyllen nål i høystakken. Hun tror mange er redde for å ta kontakt etter å ha hooket med noen i fadderuka. Har hun noen råd til slike stakkarer?
– Ja, ikke vær for innpåsliten i fadderuken. Vær mystisk. Ta kontakt med dem, men la det være litt uformelt i starten, så kan du bygge videre på det.
Gå for gull
Dette høres jo greit ut. Interessante klær, dansing, vær mystisk. Men Universitas vil vite mer. Vi trenger en eksperts trygge røst.
– Du bør bli god på smalltalk.
Sjekkeekspert Steffen Haltli Furberg er sikker i sin sak når Universitas ringer ham. Han mener det er en uvurderlig egenskap å klare å beherske en samtale i fadderuka, dersom du vil hekte noen på kroken. Dessuten er det vesentlig at man tør å «bryte berøringsbarrieren».
– Eskaler den fysiske kontakten sakte, men sikkert. Det vil si at du går fra en high five til å ta personen i hånda og lede han eller henne over rommet, til å gi personen et kyss hvis ting går riktig.
Litt skummelt? Det er bare å kaste seg ut i det. Det verste du kan gjøre er å være redd for å bli avvist, sier Furberg.
– Jo flere dører man banker på, jo større er sannsynligheten for at noen åpner seg. Mye er tilfeldig, det er et «numbers game», det er tilfeldig hvem som biter på samtaletråden og hvem som ikke gjør det.
Sjekkeeksperten mener det beste stedet å sjekke opp en fadder eller fadderbarn er på vors eller ute.
– Her kan man la flørten ta over mer enn det som er sosialt akseptert på dagtid, forklarer han.
Kryssede fingre
Tilbake til Skype og Caroline og Mathias som sitter med et vennepar og sønnen i stua i Stavanger. Hva mener det nygifte paret selv er det beste å gjøre for å finne fadderflørten?
– Mitt tips er jo egentlig å bare være seg selv. Det er jo på en måte der man kommer lengst hvis man vil ha et forhold og ikke bare en flørt, sier Caroline. Mathias nøler litt:
– Jeg tror ... Ett tips til mange gutter er å ikke være så sjenerte. Ikke være redd for å ta kontakt.
– Men også ikke være for påtrengende, skyter Caroline inn:
– For det kan gå veldig galt.
Ikke vært like heldig som Caroline og Mathias? Du er ikke alene
Det er bare å finne fram hawaii-skjorta, funky dancemoves og prøve å eskalere den fysiske kontakten sakte, men sikkert – og være mystisk, seg selv og ikke for påtrengende. Vi krysser fingrene for en flammende fadderuke!