Pizza og kvas: Rundt bordet i studentleiligheten sitter vennene (f.v) Alen, Andrei, Sergei og Victoria. Ingen er spesielt fan av Vladimir Putin, uten at de tar til gatene av den grunn. I kveld har de rigget seg til med pizza og den tradisjonelle russiske drikken kvas, som er laget av mørkt brød og vann som får gjære sammen.

Hvorfor stemme når Putin bestemmer?

ST. PETERSBURG OG MOSKVA: Unge russere stålsetter seg for seks nye år med samme regime. Valget i mars er enkelt: Stem på Putin eller bli hjemme.

Publisert Sist oppdatert

Vi må sørge for at Putin ikke blir demokratisk valgt

Oleg Snov (25)

Det russiske presidentvalget:

  • Avholdes 18. mars 2018
  • Vladimir Putin er forventet å vinne og fortsette som president i seks år. Hans statsministerkandidat er Dmitrij Medvedev
  • Motkandidater finnes, men de forventes ikke å få stor oppslutning. Det er blant annet Pavel Grudnin fra kommunist-partiet og TV-ankeret og Putins guddatter Ksenia Sobchak

– Skal du stemme i mars?

I en studentleilighet plassert midt i St. Petersburg sitter fem russiske studenter rundt boligkompleksets kjøkkenbord mens de spiser pizza og drikker øl, vin, samt den tradisjonelle russiske drikken Kvas. De studerer egentlig humaniora og statsvitenskap ved Det europeiske universitet, men det ble i sommer [stengt av myndighetene](4) – offisielt på grunn av manglende undervisningslisens.

Det går en kule varmt når to av guttene diskuterer definisjonen av «liberalisme». Er det egentlig en politisk ideologi i dagens Russland, eller er det bare blitt en betegnelse for motstanden mot Kreml?

Til tross for deres akademiske lynne og gode engelskferdigheter, er det engelske ordet «vote» ukjent for dem. Etter mye om og men forstår de at spørsmålet egentlig handler om hva de synes om Vladimir Putin, mannen som de siste 18 årene har sittet med makten i det vidstrakte landet. Den beste måten å vise motstand på er å bli hjemme på valgdagen, mener de. For den tidligere KGB-agenten blir etter alle solemerker gjenvalgt uansett.

– Det er egentlig ingenting som heter å stemme i Russland. Putin bestemmer uansett, sier en av dem.

Den liberale bevegelsen er som en person som ikke har hatt sex på lenge. Den første som sier «ja», vil også være det beste valget – og det er Navalny i dette tilfellet

Grigory Konnikov (21)

Fra New York til Vladivostok: Derfor er vi i Russland

Én politiker

Vladimir Putin:

  • Født 7. oktober 1952
  • KGB-agent i Øst-Tyskland på 80-tallet
  • Ble utpekt av daværende president Boris Jeltsin som sin etterfølger i årsskiftet 1999/2000.
  • Vant valget i 2000, og har siden vært Russlands president, men unntak av perioden fra 2008-2012, da han var statsminister. Han regnes som Russlands reelle leder også i denne perioden

Et lite stykke unna studenthybelen møter vi Grigory Konnikov på en av byens mange hippe kaffebarer. Den kunne like gjerne ligget på Grünerløkka, som i byen som for inntil 27 år siden bar Lenins navn. Grigory er 21 år, studerer russisk historie ved statsuniversitetet i St. Petersburg og er også en anelse indignert over den politiske situasjonen i sitt hjemland.

– I Russland er det bare én politiker, og han heter Vladimir Putin. Hele systemet er et teater. Vårens valg er det beste skuespillet dette teateret kunne satt opp, sier Grisha, som han gjerne kalles.

Selv om det nærmest er opplest og vedtatt at Putin vil vinne valget 18. mars, er det ikke uten motkandidater. Men opposisjonen mot presidenten fikk seg et kraftig skudd for baugen da den mest populære motkandidaten, Aleksei Navalny, ble nektet å stille 25. desember i fjor.

Fra Stalin til Putin: Grigory mener den ikke-offisielle, men sanne ideologien i Russland er etatisme. Det betyr at staten er viktigere enn enkeltpersoner. – Det går en direkte linje fra Ivan den grusomme, via Stalin og til Putin, sier han.

Myndighetene begrunnet det med en tidligere bedrageridom, mens opposisjonen, Navalny selv og internasjonale observatører mener valgkommisjonens beslutning var politisk motivert. Navalny har slått politisk mynt på antikorrupsjon med stor appell til spesielt unge, Putin-kritiske russere.

I Russland er det bare én politiker, og han heter Vladimir Putin

Grigory Konnikov (21)

«Hvorfor stemmer russerne på Putin»: Litt mindre bias i monitor, takk

Sexløs opposisjon

Alexei Navalny:

  • Født 4. juni 1976
  • Har i de siste år gjort seg bemerket som en skarp Putin-kritiker på sin egen blogg
  • Stilte egentlig til presidentvalget i mars, men ble i desember nektet av valgkommisjonen å stille på grunn av en tidligere bedrageridom
  • Arrestert flere ganger for ulovlige demonstrasjoner, senest sist søndag i Moskva
  • Startet sin politiske karriere i det liberale partiet Yabloko

Men selv om han er blitt opposisjonens ansikt utad, er han kontroversiell også i liberale kretser. Grigory trekker frem en debatt i sommer mellom Navalny og Igor Strelkov. Sistnevnte er en av offiserene som spilte en nøkkelrolle i annekteringen av Krim og som har blitt anklaget av ukrainske myndigheter for å stå bak tortur og drap på sivile.

– I debatten kranglet de om hvem som var den beste nasjonalisten, sier Grigory.

I en YouTube-video fra 2008 sammenligner Navalny immigranter med innsekter som må klaskes med fluesmekker, trampes på eller skytes. Grigory tror også opposisjonspolitikeren har sterke forbindelser til styresmaktene i Kreml.

– Den liberale bevegelsen er som en person som ikke har hatt sex på lenge. Den første som sier «ja», vil også være det beste valget – og det er Navalny i dette tilfellet, sier Grisha.

Han er ikke så glad i ordet «opposisjonspolitiker», og ytrer ordet med en tydelig ironisk og indignert distanse – de er alle «agents of the Kremlin».

– Den beste løsningen er å ignorere dette teateret. Du kan snakke om det, men ikke involver deg, sier han og legger til:

– Og ikke stem.

St. Petersburg: Norske studenter i fare for å bli deportert

Vil få ned deltakelsen

På søndag ble Navalny arrestert i Moskva, etter omfattende demonstrasjoner i flere russiske byer mot avgjørelsen om å utestenge han fra presidentvalget. I utkanten av hovedstaden møter vi Oleg Snov, ikledd kampanje-t-skjorter med Navalnys budskap. Han er 25 år, skriver en doktorgrad i politisk psykologi og er regionsleder for Navalny-kampanjen i hele Sibir.

– Russland er langt fra demokratisk, og vi var ikke sikre på om vi fikk fortsette helt til mål. Men det var fortsatt en stor skuffelse da vi fikk sjokkbudskapet i desember, sier han.

– Hvor går veien videre nå?

– Vi må få ned valgdeltakelsen så mye som mulig, fordi det nå er et valg uten mulighet til å velge. Vi vet Putin vil vinne i mars, men vi må sørge for at han ikke blir demokratisk valgt, sier han.

Navalny for alle penga: Oleg sier nedturen var stor da Alexei Navalny ble nektet å stille til valg. – I det siste har jeg skammet meg over mitt eget land, sier han.

Sentrumsorientert

Når samtalen begynner å vri seg inn på Navalnys fortid med den infamøse kakerlakk-videoen, vrir han seg også i stolen. Oleg forteller at dette var spørsmålene han ventet på fra en vestlig journalist.

– Jeg er ikke helt enig med Navalny i ett og alt, jeg er nok nærmere sentrum. Poenget er at han kan bringe noe på banen som andre ikke kan. Han har fått den unge generasjonen interessert i politikk, sier Oleg.

– Er Navalny nasjonalist?

– Det er et vanskelig ord i en russisk kontekst. Han er en politiker for den nye generasjonen. Personlig tror jeg noen av nasjonalistenes ideer kan brukes i samfunnet.

Dramatisk razzia: Norske studenter kan bli offer for russisk etterforskning

Vant til tsarer

Russere er vant til å bli styrt av Ivan den grusomme eller Josef Stalin. Eller Vladimir Putin

Marta Vinogradova (22)

Den russiske føderasjonen:

  • Etter Sovjetunionens fall i 1991, ble Boris Jeltsin valgt som Den russiske føderasjonens første president – og Russlands første demokratiske leder noensinne
  • De tidligere Sovjet-eide bedriftene stod nå uten noen eier, og en liten gruppe menn, kjent som oligarkene, kjøpte opp disse
  • På grunn av dårlig helse og tiltakende alkoholisme, ble den unge Vladimir Putin utpekt som Jeltsins arvtager i 1999, og vant presidentvalget i 2000. Han har vært Russlands leder helt siden

Til tross for de unges innstendige protester og motstand, forblir Vladimir Putin enormt populær hos den jevne russer. Ifølge en undersøkelse utført av det uavhengige og internasjonale gallupbyrået WIN/GIA hadde han i oktober 2017 hele 79 prosent støtte i den russiske befolkningen. Det er et uvanlig høyt tall for en statsleder som har sittet ved makten i 17 år.

– Hvorfor er det sånn?

– Russere er vant til å bli styrt av Ivan den grusomme eller Josef Stalin. Eller Vladimir Putin, sier den 22 år gamle historiestudenten Marta Vinogradova fra Krasnodar i Sør-Russland.

Men Marta tror ikke helt på at han nødvendigvis er så populær som undersøkelsen til WIN/GIA tilsier og forteller at det i en jungel av feilinformasjon er vanskelig å vite hva som er sant og hva som er manipulert.

– De som ser på stats-TV blir redd for resten av verden, og tenker Putin er den eneste som kan demme opp mot Vesten og «homo-samfunnet». Propagandaen fungerer veldig bra, sier Marta.

– Hvordan tror du Russland vil se ut om ti år?

– Jeg håper på en bedre fremtid, en fremtid uten Putin. Men han ødela enhver mulighet for en opposisjon, så han kommer til å herske til han dør, sier hun.

Ingen aktivist: Marta sier hun hadde blitt med på protestene om hun hadde følt seg trygg. – For noen uker siden ble noen aktivister grovt banket opp i hjembyen min, Krasnodar, sier hun.

Putin-tilhengeren

Men hvem er de mange russerne som støtter presidenten? I to uker har vi søkt etter en ung Putin-tilhenger. Presidenten er riktig nok langt mer populær på landsbygda enn i de store byene, som Moskva og St. Petersburg.

Montesquieu sa at en lykkelig nasjon har trygge borgere. Akkurat nå er det mye tryggere her i Moskva enn i andre europeiske byer

Alexander Komkov (22)

På Gulag-museet i Moskva jobber Alexander Komkov. 22-åringen som ikke studerer, men som jobber med å starte en IT-festival i Russland er den første vi møter som støtter opp under det russiske politiske systemet.

– Jeg skal stemme på Putin i mars, sier han.

– Hvorfor?

– Han har gjort en god jobb lenge. Charles Montesquieu sa at en lykkelig nasjon har trygge borgere. Akkurat nå er det mye tryggere her i Moskva enn i andre europeiske byer. Det er fordi FSB (Russland sikkerhetstjeneste, etterfølgeren til KGB red. anm.) har gjort en god jobb, sier Alexander.

Men det russiske samfunnet er ikke perfekt, ifølge 22-åringen. Han synes det er synd at det politiske lederskapet er så gammelt, og at Russland har en heller dårlig relasjon til Vesten.

– Men Putin er det beste alternativet vi har, for det finnes ingen opposisjon. Navalny er en bedrageridømt skurk.

– Er Russland demokratisk?

– Vi har kanskje noen ting som er forbudte, men Russland er ikke et diktatur. Om man vil ha endring, har man mulighet til å gå til myndighetene for å si fra. Alle snakker om problemer, men ingen vil faktisk gjøre noe.

Støtte til Putin: Alexander stiller seg spørrende til hvem som kunne tatt over for Vladimir Putin. – Selv om ikke alle synes Russland er perfekt, respekterer de han. Han er en god leder, sier han.

Ung interesse

Alexander er et unntak. For de fleste studentene i Moskva og St. Petersburg virker det som det viktigste er å demme opp for Vladimir Putin. En av disse er Dmitry Sereda, som studerer på eliteskolen Higher School of Economics i Moskva. Han er uttalt sosialist, men kunne likevel tenkt seg å stemme på Navalny om han fikk stille som president, til tross for at den politiske avstanden mellom dem er stor. Det meste er nemlig bedre enn Vladimir Putin.

– Det er helt åpenbart at Navalny ikke er perfekt, for han har hatt sjåvinistiske, høyre-orienterte holdninger tidligere, og man må være forsiktig i støtten til han, sier han.

Grunnen til at Dmitry kan, noe motvillig, gi opposisjonspolitikeren sin støtte, er at han nå har «en mer venstreorientert retorikk, at han er en dyktig politiker og at det han gjør er skikkelig kult».

– Navalny har fått unge interessert i politikk. Det er en nyvinning i hele Russlands historie.

Rødt engasjement: Dmitry er fra en meget velbemidlet russisk familie, men likevel er han sosialist med Bernie Sanders som sitt politiske forbilde. – Det er kanskje litt schizofrent, men jeg kan ikke kaste overbevisningene mine på havet fordi jeg ble født inn i en rik familie, sier han.

Isbader i Neva-elva: Ortodoks kuldeterapi

– Diktatur

Russlands lange historie med diktatur, korrupsjon og sosial ulikhet er alle forklaringer på Russlands store problemer i dag, mener Dmitry. 74.5 prosent av landets verdier ble i 2016 eid av den rikeste prosenten, og Transparency Internation rangerer Russland som like korrupt som Iran, og mer korrupt enn blant andre Mexico, Malawi og Kina.

– Vi fikk aldri noen mulighet til å utvikle demokratiske institusjoner. I praksis lever vi et diktatur, og det er Russlands hovedproblem, sier Dmitry.

Noen ganger virker det som ingenting endres, før alt endres over natten

Dmitry Sereda (23)

– Hvor mye er Putins skyld?

– Han er helt klart en del av problemet, og er en del av eliten som tok alle pengene og delte landet. Det er ikke slik at vi hadde et vakkert demokrati som Putin plutselig ødela. Men han ødela masse.

– Hvordan tror du Russland ser ut om ti år?

– Det er ingen total apokalypse her. Samtidig er det ingen grunn til å være optimistisk om fremtiden vår. Jeg ser ingen måte Russland kan endres radikalt, sier han og legger til at Lenin bare noen måneder før revolusjonene i 1917 skrev at han aldri ville være vitne til en russisk revolusjon.

– Russlands historie er unik. Noen ganger virker det som ingenting endres, før alt endres over natten.

Powered by Labrador CMS