Skal hjem: I seks måneder bodde Folke alene på en hytte på fjellet i Gudbrandsdalen – uten strøm, internett og innlagt vann.. Nå skal han endelig hjem.

Friluftsmagasineier: – 999 av 1000 ville fått panikk og kaste seg på første buss hjem

Friluftsmagasineier Torbjørn Ekelund er imponert over Folkes hyttetilværelse.

Publisert Sist oppdatert

– Seks måneder er jo dritlenge i en slik situasjon! Det står det respekt av.

Torbjørn Ekelund er en av eierne av friluftsmagasinet Harvest. Her skriver han om villmarkslitteratur, friluftsliv og ekspedisjoner. Ekelund blir i fyr og flamme når han hører om Folke sitt prosjekt.

– Umiddelbart høres Folkes prosjekt forlokkende ut, men også ganske radikalt. Jeg tror at det er en romantisk forestilling å forlate sivilisasjonen for å oppleve en form for frihetsfølelse, mental likevekt eller en harmoni som man ikke oppnår i sivilisasjonen. Selv om det er en romantisk forestilling tror jeg 999 av 1000 ville fått panikk og kaste seg på første buss hjem.

Prosjekt ødemark kansellert: Villmark-Folke pakker snippesken og drar til storbyen

Ekelund mener det ligger en tanke i vestlig idéhistorie om at man oppnår en slags opplysning eller «enlightenment» når menneske er alene i ødemarken. Selv om det ikke er mange som ønsker å flytte fra samfunnet, har denne tanken lange røtter. Kanskje helt tilbake til Jesus 40 dagers lange vandring i ørkenen.

– Det er en helt tydelig tradisjon fra veldig tidlig av at å dra fra samfunnet forbindes med å finne seg selv og oppnå erkjennelse. Henry David Thoreau er kanskje den mest kjente tenkeren og hans hovedbudskap er at folk hefter seg alt for mye med borgerlig dilldall og bruker for lite tid i uarbeidet natur. Rousseau skrev mye om at ved å vandre kunne man oppnå innsikter, forteller Ekelund.

Det var her det startet: Folke rømte til ødemarken for å studere

Hvor denne ideen kommer fra, er Ekelund imidlertid ikke like sikker på.

– Jeg innbiller meg at hvis flere mennesker er sammen over tid så vill en eller flere av dem sysle med tanken om å bryte ut. Man drømmer ikke om å flytte fra en landsby til en annen, men drømmer å flytte fra samfunnet. Jeg tror dette henger sammen med at det er en utfordring å være underlagt andre mennesker hele tiden. Det handler om å fri fra det og droppe å forholde seg til samfunnet rundt, tror Ekelund.

Powered by Labrador CMS