SiO deler ut hurtigtester som aldri før:
UiO-studenter aner ikke at tilbudet finnes
Studenter og ansatte klager over et komplisert testsystem. UiO sier de bare følger nasjonale regler.
Da smitten nådde et høydepunkt våren 2021, ble alle studenter oppfordret til å teste seg to ganger i uken for å forhindre at smitten skulle spre seg til studiestedene.
Tilgangen på hurtigtester på campus har blitt omtalt som et viktig hjelpemiddel, for å kunne holde universitetene åpne tross høyt smittetrykk i samfunnet, og for at studentene skal føle seg trygge.
SiO informerer om at de, på oppdrag fra Oslo kommune, i dag deler ut flere tester enn noen gang til Oslos læresteder. Praksisen på de ulike stedene er likevel forskjellig. Og vet egentlig studentene at de kan hente hurtigtester gratis på sitt lærested?
Les også: Athletica åpner for normal drift
Bedre tilgang enn i fjor
– Vi har full pågang på testing, sier direktør i SiO Helse, Trond Morten Trondsen, på telefon til Universitas.
Det tilbudet vil fortsatt bestå selv med avvikling av meterregelen i undervisningssammenheng, bekrefter Trondsen etter regjeringen innførte lettelser i koronatiltakene tirsdag kveld.
SiO har samarbeidet med lærestedene i Oslo om utdeling av hurtigtester og har etter jul delt ut omtrent 15.000 hurtigtester hver uke til de fire største: UiO, Oslomet, BI og Høyskolen Kristiania. Dette finansieres av Oslo kommune.
– Med de prioriteringsreglene som har vært gjeldende og samarbeidet med kommunen så har studenter hatt veldig god tilgang på hurtigtester nå på starten av året.
– Er tilbudet for utdeling av selvtester i dag det samme som det var for ett år siden?
– Det er nå bedre tilgang. Jeg vil ikke si at det er noen dårligere tilgang på hurtigtester nå enn det var for ett år siden.
Les også: Åpner for fysisk undervisning: – En gledens dag!
Ulik praksis
Men det er ikke alle studenter som kjenner seg igjen i Trondsens beskrivelse av tilgangen på hurtigtester. Det viser seg å være svært ulikt hvordan hurtigtestene forvaltes, ved tre av Oslos største læresteder.
På Oslomet distribueres felles hentesteder for hurtigtester, og disse kan hentes av alle studenter.
– Oslomet deler ut selvtester til studenter på våre studiesteder i Pilestredet og på Kjeller, bekrefter viserektor Per Martin Norheim-Martinsen.
BI opplyser også til Universitas at alle studenter kan hente selvtester i resepsjonen på campus i Nydalen.
På UiO er historien en annen. Hurtigtestene de får tildelt fra kommunen gjennom SiO tilbys etter «helt spesielle kriterier».
– De fordeles til fakultetene og lokale enheter for distribusjon til studenter og ansatte som må møte opp, til fysisk undervisning, labarbeid, praksis og tilsvarende og andre.
Det skiller seg fra fjoråret, når alle skulle teste seg to ganger i uken for å sjekke om man var smittet, men nå skal man testes kun når man har symptomer, opplyser Tofte.
Les også: Det kommer en dag – etter korona
Studentene vet ikke om tilbudet
Forrige uke mottok UiO 4500 tester fra Oslo kommune. Denne uken fikk de 7000. Men ser studenter noe til disse?
– Ordningen slik den er nå er komplisert. Det var lettere i høst da all distribusjon av tester var samlet for felles innhenting på GS, sier Julianne Krohn-Hansen, leder for studieseksjonen ved det humanistiske fakultetet ved UiO.
Ved juridisk fakultet opplyser pressekontakt Steinar Hafto Myre at det også er for få tester å dele ut.
– Til nå har vi fått for få tester til at vi har kunnet reklamere for at det er tester å få i infosenteret. Vi burde hatt nok tester til at vi kunne kjøre ut en infokampanje om muligheten, skriver Hafto Myre i en SMS til Universitas.
Han viser til de omtrent 950 testene de har mottatt til og med uke 4, etter jul. Dette krever harde prioriteringer til krav som må oppfylles for å få tilgang på hurtigtestene.
– Antallet vi har fått så langt har vært langt lavere enn behovet, sier også Julianne Krohn-Hansen ved HF-fakultetet.
Universitas har vært i kontakt med samtlige av fakultetene ved UiO. Felles for alle er at det ikke er nok, og at det derfor må prioriteres hvem som får tilgang på det og ikke. For å få tilgang på testene er det krav om fysisk oppmøte på campus eller at man har symptomer på koronavirus.
Nødvendig system
Seksjonsleder for beredskap ved UiO sentralt Johan Tofte sier at de ikke kan være sikre at alle studenter som trenger det har mulighet til å få tak i tester.
– Det kan vi ikke være 100 prosent sikre på. Både på grunn av volumet vi får, og at det gjør at vi ikke kan reklamere for tilbudet. Så det er opp til hvert fakultet hvordan de formidler tilbudet til studenter og ansatte.
– Hadde det ikke vært enklere om utdelingen av selvtester ble organisert sentralt, slik som i fjor vår?
– Rent praktisk ville det nok vært enklere for alle parter, ja. Men i fjor vår hadde vi andre kriterier, altså to tester i uken for alle de som var tilstede på campus, svarer Tofte og legger til:
– Med de kriteriene for å få utdelt tester i dag, vil vil vi ikke på et sentralt sted ha oversikt over hvilke studenter og ansatte som oppfyller de kriteriene, på samme måte som det fakultetene har.
– Så vurderer vi fortløpende endringer, avhengig av hvilke kriterier vi får fra myndighetene.
Les også: Av 7000 selvtester gjennomført ved studiestedene var én positiv
Studentleder håper på bedre håndtering
Jørgen Hammer Skogan, leder for Studentparlamentet ved UiO, er tydelig på at tilgangen på selvtester er en viktig prioritet for studenters trygghet på campus.
– Regjeringen har sagt for flere uker siden at de skulle prioritere å få hurtigtester til studentene. Jeg syns det har gått mye tregere enn det hadde trengt. Jeg kan si at vi hadde veldig god erfaring med måten ting ble gjort på gjennom vår og sommer i fjor: At man hadde fellessteder å plukke opp selvtestene, veldig tilgjengelig for alle.
– Vi skal tilbake til campus, vi skal tilbake til fysisk undervisning, og jeg forventer at alle testene kommer på plass, og at de er tilgjengelig så snart som mulig.
Når det er sagt, legger også Skogan til at han har forståelse for, slik situasjonen er nå, at fakultetene er nødt til å legge ned prioriteringer på hvilke studenter som kan få tester.
– Hadde det ikke bare vært enklere om utdelingen av selvtester ble organisert sentralt, slik som i fjor vår?
– Jo, jeg tenker det. Ihvertfall når man får nok tester, til å ikke gjøre harde prioriteringer på hvem som skal få dem. Det var veldig enkelt i fjor, når man hadde fellessteder til å plukke dem opp. Det er sikkert grunner til at det er som det er nå, for å måtte prioritere hvem som kan få dem.
– Har du et inntrykk av at studentene føler seg trygge på campus i smittesituasjonen samfunnet er i nå? Kunne noe blitt gjort bedre?
– Jeg har absolutt inntrykk av at flertallet føler seg trygge på det, og at flertallet av studenter gleder seg til å komme tilbake til fysisk undervisning, at de gleder seg til å komme tilbake til et campus uten å måtte tenke på smitte hele tiden, svarer han.
Han tror at hyppig bruk av selvtester kan gjøre at bekymrede studenter kan bidra til å skape trygghet for alle på campus.
– Det vi så i fjor er at mange tok i bruk testene, men at resultatet var lav smitte. Slik kunne vi holde universitetet oppe tross høyt smittetrykk i samfunnet. Det gir en bekreftelse på at campus er et trygt sted å oppholde seg.
Det inntrykket har også Trond Morten Trondsen fra SiO:
– Tilgangen på selvtester er viktig. Det fikk mye tilbakemelding fra lærestedene i fjor også, at det betyr mye for trygghet og undervisning, særlig det med at det er behov for å ha oppmøte, praktiske øvelser og sånne ting, så har dette vært helt riktig.