Åpner for fysisk undervisning:
– En gledens dag!
Nye lettelser i koronatiltakene åpner for at høyskoler og universiteter kan tilstrebe full fysisk tilstedeværelse ved undervisning.
Tirsdag kveld presenterte regjeringen lettelser i koronatiltakene, og blant de største endringene er lengre skjenketider, full avvikling av smittekarantene samt oppheving av påbudet om hjemmekontor. Aller viktigst for studentene er det imidlertid at kravet om én meters avstand fravikles ved undervisning.
– Dette er virkelig en gledens dag, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen på telefon til Universitas.
– Nå som kravene er borte, satser vi på å få flere studenter tilbake til auditoriumene.
Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo
De oppdaterte tiltakene trer i kraft allerede kl.23 i kveld, så han erkjenner at UiO må handle raskt.
– Jeg gleder meg til å brette opp ermene i morgen, og møte alle fakultetene som nå står klare til å gjøre så godt de kan. Nå som kravene er borte, satser vi på å få flere studenter tilbake til auditoriumene, uttaler han.
Les også: Skjenkeforbud knebler studentfrivilligheten
Vil tilby hybrid-undervisning
Det er en enorm kabal med 27.000 studenter og mange ulike kurs som nå skal gå opp, så det vil ifølge Stølen bli nødvendig for UiO å tilby delvis digital undervisning til studentene helt til de finner bedre løsninger.
– Det er fakultetene som må gjøre den store jobben, og det vil bli utfordrende å legge om undervisningen helt. Vi må derfor fortsette med digital undervisning, for vi vet at det er en del studenter som ikke har kommet til byen og de kan vi ikke støte fra oss, sier han.
På spørsmål om hvor fort studentene kan forvente å få tilbud om fysisk undervisning, svarer Stølen at det kommer til å ta tid. Særlig for de største kullene.
– Vi satser på å kunne komme med et tilbud til de aller fleste så fort som mulig, men det blir nok ekstra utfordrende for de største forelesningene. Det eneste jeg kan love nå er at vi kommer til å holde undervisningen så åpen som mulig og så lukket som nødvendig, uttaler han.
Les også: – Studentidretten er nærmest i dvale
– Mektig imponert over studentene
Dette er det femte semesteret med koronarestriksjoner, men med de nye lettelsene til regjeringen åpnes det nå for en tilnærmet normal studiehverdag igjen. Det synes Stølen er på tide.
– Jeg synes studentene har fått en større bør på sine skuldre enn det som hadde vært nødvendig. Dette har vært en krevende situasjon, men samtidig tenker jeg at det viktig å fokusere på at mange har klart seg godt. De har levert mange studiepoeng, de har vært tålmodige og de har vært forståelsesfulle, så jeg er mektig imponert over hvordan studentene har møtt dette, sier han.
Endelig tilbake til normalen
I likhet med Stølen er Tuva Todnem Lund, leder i Norsk studentorganisasjon svært positiv til at regjeringen nå fjerner én-meteren i undervisningssituasjoner.
– Dette har vi ventet lenge på, og jeg er veldig glad for at vi endelig kan komme tilbake til campus og få en mer normal studiehverdag, sier hun på telefon til Universitas.
– Vi skal ikke undervurdere verdien av samhold.
Tuva Todnem Lund, leder i Norsk studentorganisasjon
Også i studentfrivilligheten og breddeidretten skal man nå få slippe å ta hensyn til én-meters-kravet, noe Lund forventet seg etter forrige runde med lettelser.
– Vi vet at frivilligheten har slitt og at flere mangler folk til å ta over verv og holde hjulene igang. Vi skal ikke undervurdere verdien av samhold, og det blir spennende å se hva regjeringen kommer til å gjøre videre for å hjelpe studentene ut av pandemien, sier hun.
– Regjeringen gjør ikke opp for seg
Den generelle behandlingen av norske studenter under pandemien stiller Lund seg kritisk til.
– Behandlingen av studentene har vært helt håpløs. Det har vært trist å se hvordan studentene har blitt tilbudt lån mens alle andre får kompensasjon, og at studenter ikke har hatt rett til dagpenger.
Hun viser til dagens regelverk, som sier at studenter som også er permitterte arbeidstakere ikke har krav på dagpenger, fordi de ikke anses som reelle arbeidssøkere.
– Det er naivt av regjeringen hvis de nå tenker at de gjør opp for seg ved å åpne forelesningssalene. Dette med dagpenger er noe vi har lagt spesielt mye vekt på, og det kommer vi til å fortsette med, sier Lund.
Les også: Studenter skal ha rett på dagpenger
– Betyr enormt mye å kunne åpne igjen
Det er flere av regjeringens nye lettelser som kommer til å påvirke studentenes hverdag i tiden framover, og at skjenkestoppen nå oppheves for fullt betyr at flere viktige møteplasser kan åpne dørene igjen.
– Det betyr enormt mye for en studentbar som oss at vi kan åpne igjen uten tiltak, sier daglig leder i Samfunnet Bislett, Eirik Geitle, på telefon til Universitas.
Til vanlig er Samfunnet Bislet kjent for å arrangere quizer, stand-up show og konserter, men grunnet de inngripende tiltakene som ble innført før jul, har de holdt stengt siden desember.
– Vi har vurdert fortløpende etter nyttår om vi skulle åpne igjen eller ikke, og når regjeringen innførte skjenkestopp kl.23, anslo vi at det var tryggest for våre frivillige å holde stengt, forteller han.
Nå er Geitle klar for å ønske studentene velkommen tilbake.
– Vårt håp er at studentene kommer tilbake til oss og fortsetter å bruke oss som en sosial arena. Nå skal vi få igang en skikkelig rekruttering av nye frivillige også, avslutter han.