«Maren» (24) varslet om trakassering: Ble bedt om å bytte klasse
Maren (24) hadde et forhold med læreren i to år. Nå forteller HiOA-studenten om hvordan hun ble trakassert da det ble slutt.
«Maren» (24) sitter på senga i den lille studenthybelen. I hendene har hun en tykk bunke med A4-ark. Det er chatloggen mellom henne og læreren i 40-åra hun hadde et forhold til i over to år. Side etter side med faglige diskusjoner, bilder, flørting og dikt.
– Det var han som sendte meg en melding først om at vi skulle bli kjent. Jeg husker at jeg ble litt satt ut, sier Maren, som da var bachelorstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Hun forteller at hun tenkte at det måtte være greit, selv om han var læreren hennes, siden det var han som tok kontakt.
– Kanskje kunne det bare være noe morsomt. Han hadde jo samboer og barn, så vi skulle aldri bli et par, sier Maren. Møtene var sjeldent planlagt, og foregikk delvis på skolens område. Etter to år ebbet forholdet ut våren 2017, forteller hun.
«Camilla» ble seksuelt trakassert av en medstudent: – Jeg fant meg i litt for mye
«Drittkjerring»
Da Maren begynte på master i august, hadde læreren permisjon. De møttes tilfeldigvis på skolen i september, og begynte å krangle. Læreren kom med flere nedlatende kommentarer om hennes faglige ferdigheter og kroppen hennes, noe hun opplevde som veldig ubehagelig.
– Han snakka om mine ferdigheter og skulle absolutt tråkke meg ned. Jeg følte at han brukte det han vet om meg for å få meg til å føle meg dårlig. En annen lærer ville aldri pratet sånn til meg, sier hun.
Ifølge Maren overhørte en annen student samtalen. På vei ut skal læreren ha sagt «orker du å gå master med en sånn drittkjerring som hun der?» til den andre studenten.
Vi har tatt saken seriøst. Henvendelsen er blitt behandlet etter gjeldende retningslinjer på HiOA
Hilde Harnæs, Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning ved HiOA
Samme dag spiser Maren lunsj med en venninne.
– Foreleseren kommer ut av lærerbygget og ser oss. Når han sykler forbi slipper han rattet på sykkelen, ser på oss og lager geværtegn til oss, forteller hun. Venninnen bekrefter Marens historie. Dette var spesielt ubehagelig fordi et familiemedlem ble skutt og drept den sommeren, en hendelse hun hadde fortalt læreren om.
– Han vet jo hva som har skjedd i familien min. Det var veldig ubehagelig og ikke en vanlig ting en lærer gjør, sier Maren.
En uke senere får hun en melding fra læreren på Facebook-chat. Han skriver: «jeg må si jeg blir både overrasket og skuffet over at du fortsatt driver og slarver rundt til ulike folk nede på [sted]. Nå må du gi deg, [studentens navn]. Det fører ingenting godt med seg». Maren svarte aldri på meldingen.
Ifølge Maren gjentok læreren håndbevegelsen da hun møtte på ham i en offentlig setting to uker senere.
– Han sa «du må si hei til de som er eldre enn deg» og lagde pistoltegn mot meg med et verktøy. Da så jeg bare ned og sa ingenting, sier Maren.
Universitas har vært i kontakt med læreren, men han ønsker ikke å kommentere anklagene.
– Mister fatning
I midten av oktober sender Maren et varsel om trakassering til HiOA. Da skal hun snart ha læreren i et fag, og skriver i varselet at hele situasjonen går utover studiehverdagen.
«Jeg får ikke konsentrert meg, og henger etter faglig allerede. […] Jeg gruer meg til å ha ham som foreleser så mye at jeg ikke vet om jeg klarer å komme på forelesningene, som for øvrig har obligatorisk oppmøte f.o.m. mandag neste uke. I tillegg blir jeg frarøvet min frihet til [benytte seg av en av skolens fasiliteter] og opplever det stressende å møte han der alene. Når jeg ser [læreren] nå blir jeg altså så uvel, at jeg mister fatning», skriver hun.
– Til slutt var det en venninne som tvang meg til å ta kontakt med studentombudet, sier Maren.
– Jeg klarte ikke å konsentrere meg i faget når jeg ikke visste om han kom til å være læreren min.
KHiO: Høyskoleansatt anklages for årevis med seksuell trakassering
Bedt om å bytte fag
Samme uke blir Maren innkalt til et møte. Der deltar flere fra administrasjonen, Maren og en klassevenninne.
– Jeg visste ikke hva som kunne gjøres. Skulle han få sparken eller permitteres? Eller er det jeg som får problemer? Får jeg varsel for å ha hatt et forhold med en lærer? Jeg var veldig bekymret, for jeg orket ikke å oppleve mer av det, sier hun. Det ble bestemt at Maren og læreren skulle unngå å oppholde seg på samme sted.
– Men jeg skulle jo undervisning med ham, sa jeg. De mente at jeg sa fra ganske seint, men dette var jo ting som hadde skjedd den siste måneden.
KHiO: Fikk nye alvorlige varsler om trakassering i helgen
I referatene fra møtene mellom Maren og HiOA, kommer det frem at hun ble spurt om hun kunne ta faget ved et annet fakultet. Maren mente at det ikke skulle være hun som ble flyttet på.
– Det skjer overhodet ikke, sa jeg. Det er jo ikke meg det er noe galt med her.
Jeg har mista mye tid og krefter på dette
«Maren», HiOA-student
Det ble også foreslått at Maren kunne la være å møte opp i timene når læreren underviste, eller sende eventuelle spørsmål hun hadde i faget på e-post til en annen lærer i stedet for å rekke opp hånda. Dette kommer også frem i referatene.
– En spurte om det hjalp å ha ham mindre. Jeg vet ikke, sa jeg. Kanskje? Så prøvde vi det, sier Maren. Undervisningen i faget ble etter møtet fordelt mellom flere lærere.
Varslingsvegring? Studenter tier om seksuell trakassering
– Jeg er student
Maren fikk en skriftlig beklagelse fra læreren:
«Jeg synes det er leit at [studenten] har opplevd situasjoner, kommentarer og tegn som kan oppfattes som ubehagelige, harselerende og trakasserende. Dette har ikke vært intensjonen fra undertegnende.
Det beklages spesielt at undertegnende har snakket om [studenten] med en medstudent på en måte som kan oppfattes som nedlatende.
Det er beklagelig hvis disse hendelsene kan ha påvirket studiehverdagen og forberedelser til eksamen på en negativ måte.»
Beklagelsen ble lest opp på møtet. I referatet står det at instituttlederen påpekte at en skriftlig beklagelse «er en stor sak i arbeidslivet».
– Jeg klarte ikke engang å si at jeg ikke er i arbeidslivet med ham. Jeg jobber jo ikke med ham, jeg er student, sier hun.
– Jeg husker at jeg sa «det skal bare mangle» og fikk jeg «det skal ikke bare mangle! Det er det fremste man kan gjøre i arbeidslivet» som svar.
Langeland-saken: UiS tar for lett på seksuell trakassering
– Min første E
I desember ble det klart at læreren ikke skal undervise på masternivå, men heller ha bachelorstudenter. De siste månedene har det vært vanskelig for Maren å fokusere på skolearbeid, særlig det faget hun hadde læreren i. En annen elev i klassen beskriver timene som ubehagelige.
5. januar tikker det inn en melding fra henne: «Fikk resultatet på eksamen fra faget vi hadde med ham: min første E, og helt uforståelig... men kanskje har ting altså vært så tåkete for meg at jeg har innbilt meg å gjøre en grei jobb med faget. Var ikke enkelt gitt. Jeg var den eneste som fikk E, så det òg gjør det hoderystende».
Maren er ikke i tvil om at situasjonen med læreren har skylden for den dårlige karakteren.
– Jeg har mista mye tid og krefter på dette, sier hun.
Kursleder ba kvinnelig student holde menn unna senga hennes om kveldene: – Det var veldig flaut
– Studentombudet er nøytral
– Det er ulike syn på saken. Den har blitt behandlet grundig fra samme dag henvendelsen fra studenten kom. Læreren har ikke hatt sensur for studenten, sier instituttleder Hilde Harnæs ved institutt for grunnskole- og faglærerutdanning. Hun vil ikke gå i detalj om enkeltsaker, men mener HiOA har fulgt rutinene for varslingssaker.
– Vi har tatt saken seriøst. Henvendelsen er blitt behandlet etter gjeldende retningslinjer på HiOA, sier Harnæs. Hun mener studenten har blitt hørt og tatt hensyn til i saken.
– Vi har satt inn tiltak som studenten har ønsket og sagt seg enig i, sier hun.
Hærnes opplyser om at HiOA ikke har skriftlige retningslinjer som omhandler forhold mellom studenter og lærere, men «innarbeidede rutiner som sikrer at veiledning, sensur og annet ikke påvirkes av nære relasjoner». Katrine Klyve, studentombud ved HiOA, vil heller ikke kommentere den konkrete saken.
– HiOA har ingen retningslinjer for forhold mellom student og lærere. Siden studentombudet er nøytral, har studentombudet heller ingen mening om saken, sier hun.