Studentfavoritt: – Den viktigste egenskapen som kunnskapsminister er at man får politisk gjennomslag. Så ja, for jeg er hardtarbeidende, svarer Hadia Tajik på spørsmål om hun «har det som trengs» for å ta over reimene etter Torbjørn Røe Isaksen.
Studentfavoritt: – Den viktigste egenskapen som kunnskapsminister er at man får politisk gjennomslag. Så ja, for jeg er hardtarbeidende, svarer Hadia Tajik på spørsmål om hun «har det som trengs» for å ta over reimene etter Torbjørn Røe Isaksen.

Studentene ønsker Hadia Tajik som kunnskapsminister

Hadia Tajik er studentenes fremste ønske som kunnskapsminister, men hun kan ikke love at hun er morsommere enn Torbjørn Røe Isaksen på Instagram.

– Kan jeg det?

Hadia Tajik ser ut i lufta og tenker seg om. Hun sitter på et kontor i Arbeiderpartiets lokaler på Youngstorget. Spørsmålet hun forsøker å svare på er om hun kan konkurrere med nåværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på Instagram. Helt uavhengig av denne konkurransen, er Hadia Tajik landets neste kunnskapsminister om studentene får det som de vil.

Det viser en undersøkelse gjort av Sentio på oppdrag av NSO og Universitas. 22 prosent av studentene ønsker Tajik som aller øverste leder for utdanning i Norge.

– Det er jo teit å si om seg selv at man er morsom ... Så vi får jo se da, sier hun og legger til:

– Men jeg er morsommere på Twitter enn jeg er på Instagram, da.

– Har du egentlig det som trengs for å bli kunnskapsminister?

– Den viktigste egenskapen som kunnskapsminister er at man får politisk gjennomslag. Så ja, for jeg er hardtarbeidende.

Annerledes-studentens død: Den visjonære studenten finnes, men den stemmer ikke på Arbeiderpartiet

Hadia Tajiks studietid: Skyteglad stortingskandidat

– Med oss vil det skje ting

Tajik kritiserer regjeringen for ikke å ha satt tall på hvor mange studentboliger de vil bygge. Hun sier også at regjeringen har gjort for dårlig innsats for å styrke studiekvaliteten, og fokusert for mye på forskning. Det har på generell basis skjedd for lite for utdanning med Røe Isaksen som kunnskapsminister, mener hun.

– Med oss vil det skje ting. Vi har konkrete ambisjoner.

Tajik viser til at Arbeiderpartiet blant annet har programfestet å bygge 3000 nye studentboliger og å bruke ti millioner kroner mer enn dagens regjering på psykisk helse. I tillegg vil partiet prøve ut en ordning hvor studenter får bo billigere mot å bruke omtrent 30 timer i måneden med eldre i eldrehjem. Inspirasjonen er hentet fra Nederland, og Tajik tror dette vil kunne virke positivt for begge parter.

– Vi vet jo at to av de gruppene i samfunnet som er mest ensomme, er de over 60 og de rundt 25, sier Tajik.

Vil få studentene opp av sofaen

Studenter har en tendens til å bli i sofaen når valg nærmer seg. Ved forrige stortingsvalg brukte 62,5 prosent i aldersgruppen 21-25 stemmeretten sin, mens deltagelsen for landet totalt var på 78,2 prosent, ifølge Institutt for samfunnsforskning. Tajik tror de unge bryr seg om andre ting enn bare stipend og studentboliger, og vil dra studentene til valgbodene ved å tydeliggjøre de store veivalgene de står ovenfor.

– Sånn at man kjenner på at det faktisk er noe som står på spill, og at det er viktig å bruke stemmeretten sin.

Høyre- og Frp-regjeringen har brukt mer av oljefondet enn de forrige tolv årene, sier hun – penger som «tilhører studentene og neste generasjon».

– Vil du at det skal fortsette sånn, eller vil du satse på sterke fellesskapsløsninger? spør hun.

– På andreplass? Jeg er ikke skuffa. Så lenge vi blir førstevalg i valget, så går det fint å ikke komme øverst i undersøkelsen.

Torbjørn Røe Isaksen

Jonas bestemmer

– Hvis du må tippe, hvem tror du blir kunnskapsminister dersom Ap vinner valget?

– Ja, ehm ... Det vil jeg ikke kommentere, sier Tajik og ler:

– Jeg har noen ideer, men de deler jeg med Jonas.

Etter Tajik og Røe Isaksen, er tidligere utdanningsminister, Trond Giske, tredjevalget hos studentene. Han kapret 13 prosent av stemmene i Sentios undersøkelse, og flere mener det er han som vil bli kunnskapsminister dersom Arbeiderpartiet vinner valget. I en tekstmelding skriver Giske:

«Det er veldig bra at noen fra Arbeiderpartiet er på topp i denne kåringen, og Hadia ville blitt en utmerket kunnskapsminister. Vi trenger en ny utdanningspolitikk som setter flere studieplasser og flere studentboliger foran skattekutt til de med mest fra før.»

Tajik er også trygg på at Giske ville gjort en god jobb som kunnskapsminister.

– Bedre jobb enn deg?

– Det er nå du kan skrive at hun ler bort spørsmålet, sier Tajik.

Utfordreren

– På andreplass? Jeg er ikke skuffa. Så lenge vi blir førstevalg i valget, så går det fint å ikke komme øverst i undersøkelsen.

Torbjørn Røe Isaksen er derimot skuffet over å bli anklaget for å mangle gjennomføringsevne. På telefon ramser han opp ting han har fått til som kunnskapsminister: ny kvalitetsmelding om utdanning, helt ny masterutdanning for lærere, bygging av rekordmange studentboliger, innføring av elleve måneders studiestøtte, med mer.

– Av alle anklager, er det den tynneste jeg har hørt. Jeg utfordrer Hadia til å finne én annen person som mener det ikke har skjedd mye, sier han.

Håper på innflytelse

Norsk studentorganisasjon (NSO) håper både kunnskapsminister og høyere utdanning blir viktige i den kommende stortingsperioden. På melding til Universitas skriver leder, Mats Beldo, at de er «glade for å se at både Torbjørn og Hadia, to toppolitikere, er aktuelle for studentene som kunnskapsminister».