Westerdals-studenter frykter for høyskolens sjel
Studentene er redd for at nok en fusjon vil ødelegge den intime familiefølelsen på skolen.
– Skolen har bare blitt en mølje av folk. Når man skal jobbe kreativt må man føle seg trygg, men det er forandring her hele tiden. Nå er vi folk fra business, reklame og kunst. Vi skjønner ikke hverandres språk. Det blir til at man tilpasser seg den enkleste standarden. Og at alle sitter alene i et hjørne, sier Nina Bugge (26), som studerer Art Direction på Westerdals Oslo ACT.
Hun sitter i kantinen på Campus Fjerdingen, som er nymalt og dekorert med fargerike vimpler. I dag er det karrieredag, men flere av tredjeklassingene sitter og jobber med skole. 26-åringen, kledd i fargerike klær og designerbriller, er en av mange Westerdals-studenter som frykter hvordan det skal gå med skolen dersom den blir kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
– Da jeg startet ble Westerdals til Westerdals Oslo ACT. Fram til da var Westerdals en skole hvor «ikke alle slipper inn». Lærerne, som er veldig engasjerte, har jobbet her i mange år og flere har selv gått på skolen. Men nå har skolen mistet en del av sitt renommé. Alle har Westerdals-bag. Det er ikke spesielt lengre.
Studenten mener høyskolen river ned det de har bygget opp. Nå er hun skeptisk til hva som vil skje etter å ha opplevd effekten av forrige fusjon.
Bakgrunn: Høyskolen Kristiania kjøper Westerdals
Alt handler om penger
Det var i desember det ble kjent at Høyskolen Kristiania hadde inngått en intensjonsavtale med Løvenskiold-brødrene om et oppkjøp av Westerdals Oslo ACT.
Selv om rektor ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, bedyret i et intervju med Universitas forrige uke at [han ikke vil endre skolens navn](1), er Nina langt fra den eneste som frykter hva som vil skje med høyskolen hvis den blir kjøpt opp.
Tirsdag er det mange studenter på den skandaleforfulgte «drømmefabrikken» som uttrykker misnøye med det mulige oppkjøpet til Universitas’ utsendte.
Venninnene Andrea Lütken (24), Camilla With (24) og Vilde Skage (25) som alle studerer tekst og skribent og sitter rundt et annet kantinebord på Campus Fjerdingen. Selv om de ikke tror den mulige fusjonen vil ramme dem, mener venninnene det vil gå utover lavere trinn.
– Det er tydelig at alt handler om penger for ledelsen. Vi som startet for to og et halvt år siden hadde et helt annet miljø. Før var det familiestemning her på Westerdals, sier Andrea.
Camilla legger også vekt på den intime stemningen som preget skolen tidligere.
– Jeg føler at den individuelle eleven blir borte i mengden. Det eneste som skilte oss fra andre skoler før var at vi var mindre og hadde et godt miljø. Identiteten og fordelene fra Vulkan er borte. Nå er vi her på Fjerdingen med 1300 andre studenter, sier hun.
Venninnene er enige om at skolen allerede er for stor, og ikke tjent med en sammenslåing som gjør den enda større.
– Nå kommer det nye studielinjer hele tiden og semesteravgiften øker hvert semester uten at det vises til noe budsjett. Lærerne er ildsjeler. De burde ha brutt ut og startet ny skole, mener Vilde.
Åpnet nytt campus i september: -Dette er den nye oljeplattformen
Frykter for merkevaren
Inne på biblioteket finner vi Sunniva Gjervik (22) og Ingrid Elisabeth Bringe (20), fra digital markedsføring, som sitter og jobber i hver sin moderne designer-lenestol. De setter pris på Westerdals, men er usikre på hvordan en sammenslåing med Høyskolen Kristiania vil påvirke studiestedet deres.
– Der jeg studerte før slet jeg med å vite hva jeg skulle gjøre etterpå og hvordan jeg skulle komme i kontakt med arbeidslivet. På Westerdals hjelper de deg hele veien, kan Sunniva fortelle.
– Jeg søkte meg jo inn på Westerdals fordi jeg hadde inntrykk av at det var en bra skole. Håper ikke dette vil endre miljøet eller fagene, legger hun til.
Begge svarer med et ettertrykkelig «JA» på spørsmål om et mulig oppkjøp vil påvirke merkevaren Westerdals.
– Begge skolene har jo et eget image. Jeg tror det kan skade Høyskolen Kristiania å bli endret til Westerdals også. Høyskolen Kristiania virker mer administrativt, mens Westerdals har et mer kreativt og urbant image.
Kjemper tilbake: Studenter bruker memes i protest mot fusjon
Lite informasjon
Eivind Langøigjelten er leder for Studentunionen ved Høyskolen Kristiania. Han er bevisst på studentenes bekymringer dersom fusjonen skulle gå gjennom.
– Det er to forskjellige miljøer som skal bli en skole. Her er jobben å vaske ut et skille. Foreningene må jobbe med det gjennom arrangementer, og tverrfaglige prosjekter slik at studenter blir kjent på tvers av linjer.
Langøigjelten har vært i kontakt over telefon med Olav Event, studentleder ved Westerdals. De har diskutert løsninger sammen, men Event er frustrert over manglende informasjon fra skoleledelsen.
– Skolene har flere utdanninger som er ganske like, men som gjøres på forskjellige måter. Vil utdanningene være hver for seg, eller bli slått sammen med flere studenter? Vil det være en annen type undervisning? Studentene ønsker en avklaring, forteller Event.
De siste årene har vært preget av skandaler for Westerdals. I 2015 kom det fram at Løvenskiold-brødrene hentet ut nesten 100 millioner i fortjeneste fra skolene de eide. Et eierbytte vil innebære at skolen ikke lenger er styrt av privatpersoner.
– Vi håper uansett at hva som skjer så vil vi få til forandringer som er til det beste for studentmassen. Tidligere har halvparten av Westerdals vært eid av en stiftelse og den andre halvparten av et privat selskap. Nå blir vi eventuelt eid 100 prosent av en stiftelse, sier studentlederen.
Studentene på Westerdals er vant til omveltning, og det er tydelig at de tar også denne usikre situasjonen med humor. Nina Bugge oppsummerer det slik:
– Det som er best med denne skolen er at vi er morsomme. Det var fusjon da jeg startet og det blir en ny fusjon nå. Men vi fortsetter å lage memes. Og vi fortsetter å studere.
Har Westerdals-studentene noe å frykte? 500 studenter fra Høyskolen Kristiania kastet ut av svensk vinterparadis