Westerdals nyåpnede campus: – Dette er den nye oljeplattformen
Laserkutter, 3D-printer og symaskiner er bare noen av «gadgetsene» Westerdals-studentene har til rådighet i det som betegnes som Steve Jobs nye garasje.
Ved entreen til Fjerdingen, det nye campuset til Westerdals ACT, haster noen studenter frem og tilbake, mens andre har satt seg til rette på en av byggets to kafeer. I trappeoppgangen står en kvinne i begynnelsen av tyveårene og synger foran et lite publikum. Mens hun tramper takten, synger en gjeng medstudenter med.
Kreativ utfoldelse
– Fjerdingen har de kvalitetene vi er opptatt av, som store åpne flater, få søyler og et flott atrium. Fleksible arbeidsområder og spesialtilpassede undervisningsrom åpner for kreativ utfoldelse, sier rektor ved Westerdals, Tine Widerøe.
Campuset, som ble planlagt i oktober 2014, står nå klart. Det er høyt under taket i det åtte etasjers høye bygget, og de originale fabrikkvinduene slipper inn nok dagslys til å belyse hele arealet. Fordi bygningen er bevaringsverdig, står originalfasaden fremdeles, men inne er alt revet og bygget på nytt.
Dette er den nye basen for over 1200 av Westerdals’ 1600 studenter, og rommer i dag over 50 undervisningsrom, auditorier, teaterscener, innspillings- og mikserom. Studentene kommer fra de gamle lokalene til NITH og NISS i tillegg til Westerdals’ campus på Vulkan.
Hensikten med det nye bygget er å samle studieretningene og tilrettelegge for samarbeid på tvers av fagområder.
– Vi er opptatt av å tilrettelegge for et dynamisk miljø hvor samfunnet og markedet finner morgendagens kompetanse og verdiskapning innenfor områdene kunst, kommunikasjon og teknologi, sier Widerøe.
Kostet en halv milliard
Totalt har eierne, Anthon B Nilsen Eiendom og OBOS Forretningsbygg, investert 450 millioner kroner i kjøp og oppussing av eiendommen.
– Vi kan ikke bygge kreativitet, den oppstår når studentene treffes. Vi kan bare legge til rette på best mulig måte, derfor har vi jobbet mye med å gi liv til sentralrommet, sier sivilarkitekt Morten Staubo, prosjektlederen for Campus Fjerdingen.
Samtidig mener arkitekten at den kreative prosessen ikke bare skjer i møte med andre. Som et resultat av dette har de designet mindre rom som kan benyttes til ulike formål.
– Noen ganger trenger man å konsentrere seg alene, sier Staubo.
– Hva er visjonen deres?
– Vi tegner rom for et bedre liv, sier arkitekten.
Steve Jobs’ garasje
For å utvikle studentenes kreative evner bygges det nå et såkalt maker space, et studentdrevet område der studenter kan utfolde seg med en rekke teknologiske redskaper.
– Vi planlegger å få inn blant annet laserkutter, 3D-printer, loddestasjoner, 3D-scanner og symaskin. Her kan studentene skru og lage, lodde, pusle og kreere så mye de vil. Her vil vi ha månedlige workshops, sier Pål Wæraas, leder for IKT og drift på Westerdals.
Han betegner verkstedet som den nye garasjen til Steve Jobs.
Kommunikasjonssjef Vibecke Osfoss ønsker at studentene skal ha muligheten til å øve så mye som mulig, slik at de blir gode.
– Derfor er det viktig at studentene er i omgivelser der de har lyst til å skape, sier Osfoss.
– Hva er en kreativ student?
– En student som finner de ikke-opplagte løsningene på problemer, forklarer Osfoss.
Kreativiteten vil seire
Igjennom studioets glassrute i sjette etasje spiller en voksen mann gitar i et opptaksrom. Samtidig skrur fire produksjonsstudenter på et miksebord, og lyden blir dynamisk etterhvert som guttene får instruksjoner av gitarspilleren. En fremtidsoptimistisk student oppholder seg i nærheten.
– Kreativiteten vil alltid seire. Det er ikke en egenskap maskinene kan stjele fra oss, sier Daniel Deltchev. Han studerer populærmusikk på tredje året.
Derfor er artistisk utfoldelse avgjørende for fremtiden, mener han.
– Forretningsmenn kommer alltid til å ville ha underholdning under middagene sine, sier Deltchev.
Ifølge Deltchev er Westerdals’ nye lokaler med på å utvikle kreative fagretninger Norge kan leve av i fremtiden.
– Dette er den nye oljeplattformen, sier han.