Viktor og Christina bor i bobil – på Blindern!
Det er kaldt om vinteren, men dette paret har skaffet seg kanskje Oslos mest bevegelige studentbolig.
Det var en veldig tøff vinter i Berlin
Viktor Sanden
På parkeringsplassen bak Frederikkebygningen på Blindern står det parkert en gammel bobil fra 1985. I den bor studenten Viktor Sanden (29) med kjæresten sin Christina Højgaard Nielsen (29), som er sykepleier. Bilen er trang og hjemmekoselig, med et lite kjøkken, et spisebord med sitteplasser, og soveplasser i et lite rom over førersetet. Sola lyser inn i bilen gjennom vinduet og døråpningen der et håndkle henger til tørk. På bordet står skåler med frukt og kjeks, og paret byr oss på kaffe før de ivrig forteller om den noe spesielle boligsituasjonen.
– Vi hadde en romantiserende tanke om friheten man får av å bo i bil, om å kunne reise rundt rimelig og nyte livet, forklarer Viktor.
Bilen kjøpte de spontant rett før Viktor påbegynte et utvekslingssemester i Berlin.
– Vi hadde diskutert ideen en stund, men vekslet på hvorvidt vi hadde lyst, forteller Christina.
– Så fant vi en Finn-annonse på fest, kvelden før Christina skulle til Tyskland, og med tidsnød måtte vi handle raskt, så vi kjøpte den, legger Viktor til.
Leieprisene øker mye mer enn studiestøtten: Det blir stadig dyrere for studenter å bo i Oslo
Verre enn forventet
Viktor og Christinas bobil skapte stor oppmerksomhet under studentvalget. Etter at de kom hjem fra Tyskland ble Viktor nemlig med i Gjestelista. Bobilen ble brukt for å promotere den populistiske listen midt på Frederikkeplassen. Det var det ikke alle som likte. En fredags kveld mot slutten av studentvalget våknet kjæresteparet av at noen rev ned plakater fra bobilen.
– Det smalt skikkelig i bobilen, så mye at den nesten ristet eller vogget. Det føltes som om noen hadde hoppet inn i bilen, fortalte han til Universitas.
Les mer: Ble utsatt for bobilhærverk
Store verkstedsutgifter
Opplevelsen var ubehagelig, men er ikke det eneste som har vært tøft. Da kjæresteparet kjøpte bobilen var det ingen av dem som kunne så mye om bil, spesielt ikke om bobil.
– Det viste seg at bilen vi kjøpte var i veldig dårlig stand, ler Christina.
Etter utallige turer på verksted forsvant fordelene ved å kjøpe brukt gradvis.
– Vi har betalt like mye i verkstedsutgifter som det vi i utgangspunktet kjøpte den for
I tillegg ble den tyske vinteren i tøffeste laget for paret.
– Vi har en gassovn i bilen, men gikk tom for gass noen ganger. Vi kunne våkne med frostrøyk i en iskald bil på en lørdag, innse at det var tomt, med ingen mulighet til å kjøpe mer før på mandag, forklarer Viktor.
Etter hvert som vintermånedene utviklet seg dukket flere problemer opp.
– Bilen har ikke god nok belysning, forbruksbatteriet er svakt, så da det ble mørkere utover vinteren måtte vi bruke lommelykt da vi skulle lage mat, sier Christina.
Bedre og bedre
Da paret kom hjem igjen til Norge litt tidligere i år var de usikre på hvorvidt de orket å bo i bilen.
– Det var en veldig tøff vinter i Berlin, så det fristet jo å flytte inn i leilighet igjen, forteller de.
Men paret var ikke klare for å gi slipp på drømmen om en bolig med mobilitet.
– Vi har veldig lyst til å få det til å funke. Nå som sommeren nærmer seg blir det lettere og lettere. Det blir lysere og varmere. Vi blir stadig mer vant med å bo i bilen, så nå har vi stadig flere venner på besøk, smiler de.
De legger heller ikke skjul på de økonomiske fordelene som følger av å ikke betale fast husleie.
– Nå som bilen har vært jevnlig på verksted har den blitt ganske stabil, så de eneste utgiftene våre er gass, bensin og forsikring. Dette varierer jo med hvor mye vi kjører, men på en vanlig måned i Oslo er ikke de samlede utgiftene noe særlig mer enn 2-300 kroner i måneden, anslår de.
I tillegg kommer mobiliteten godt med.
– Vi parkerer rundt om i Oslo etter behov, enten nært marka for trening, eller i tilknytning til jobb eller studier. Det praktiske ved å parkere ved Blindern er å ha eduroam (universitetets trådløse internett, red.anm.) i bilen, samt kort vei til lesesalen, forklarer de.
Leste du? Dette er Oslos mest ærverdige studenthjem
Vasker klær hos familie
Bilen har et lite kjøkken og en do, men ingen muligheter for å vaske hverken kropp eller klær.
– Da vi bodde i Berlin skaffet vi oss medlemskap i en treningssenterkjede, som hadde sentere rundt om i byen, for å trene og dusje der det passet, og klærne vasket vi på myntvaskeri eller da vi var på hjemmebesøk, forteller Viktor.
I Oslo benytter Viktor seg av SiO Athletica-medlemskap og bruker gymbygningen på Blindern til å dusje og Christina dusjer på jobben. Klærne har de en egen løsning for.
– Jeg har familie her i Oslo, så nå vasker vi klær hos dem, forklarer Viktor.
Anbefaler til andre
Selv om det tidvis var tøffe tak i bobilen er Viktor og Christina fornøyde med valget de tok.
– Vi ville nok ikke gjort det igjen nå som vi vet hvor tøft det var, men det er kult å prøve nye ting, sier de.
De to er ikke fremmede for spennende ekspedisjoner og alternative boligsituasjoner.
– Christina har bodd og jobbet på Grønland i halvannet år. Jeg startet et kollektiv på Aker Brygge i en 60 fots båt for noen år siden. Vi liker begge å bo under litt utfordrende omstendigheter, forteller Viktor.
Dette blir heller ikke det siste påfunnet til det eventyrlystne paret.
– Vi planlegger å reise en del de neste årene og starte et eget firma innen reiseliv. Vi håper å kunne se tilbake på bobilutflukten og tenke at det var her det hele startet, sier Viktor
De håper også at deres historie vil inspirere andre studenter.
– Boligmarkedet i Oslo blir jo vanskeligere å komme seg inn i og vi vil gjerne vise at det finnes andre muligheter. Vi vil også vise at det ikke er så vanskelig å gjennomføre idéer man har. Vi har ikke møtt noen andre i Oslo som bor i bobil, men hvem vet, kanskje er det mye vanligere om noen år, sier de.