Studentenes statsråd om potensiell ny nedstenging:
– Regjeringen har ikke noe plan for hva vi skal gjøre om det skjer
Covid-19 har også meldt seg til studiestart. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim holder nok en gang studentenes skjøre skjebne i sin hule hånd.
– Nå er ting heldigvis mye bedre for dere enn det var før sommeren, åpner en lettet forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) med når Universitas møter ham.
Det er første dag for nye studenter i Oslo, og selv kommer han direkte fra åpningsseremonien til Høyskolen Kristiania. Som studentenes egen statsråd har han stått i hardt vær det siste halvåret, etter han tilbød permitterte studenter et halvhjertet ekstralån ved siden av en allerede voksende studiegjeld.
Men det gjenstår å se hvor lenge statsråden kan senke skuldrene. For mens hele Norge holder pusten i møte med økende smittetall og ukens fadderfester, har Asheim foreløpig ingen klar plan for hva som skjer med universitetene og høyskolene dersom vi får en liknende smittesituasjon som i vår.
Les også: Asheim: – Jeg var et forferdelig barn
Vil unngå nedstengelse
Da universiteter og høyskoler stengte i takt med resten av Norge denne våren, fortvilte mange studenter. De skulle holde normal studieprogresjon, men mange ble plutselig sittende på trange hybler eller hjemme i storfamiliens velkjente kaos med pensum i fanget. Savnet etter universitetets arbeidsro og et faglig møtepunkt ble stort.
Det klart jeg forstår at noen er frustrert over at de ikke fikk mer penger
Henrik Asheim (H), forsknings- og høyere utdanningsminister
Om en tilsvarende nedstengelse av samfunnet vil ramme studentene på samme måte nok en gang denne høsten, er uvisst, ifølge Asheim:
– Jeg håper uansett vi unngår å måtte stenge campusene helt. Men får vi en ny oppblomstring, må nok enda mer flyttes til nettundervisning for å unngå at alle tar kollektivt samtidig, forteller statsråden og legger til:
– Men alt det vi gjør nå, er jo basert på at dette ikke skal skje. Regjeringen har ikke noe plan for hva vi skal gjøre om det skjer.
– Du sier dere ikke har en plan, men det er vel sannsynlig at dette kan skje igjen?
– Regjeringen har ikke noen plan for hva vi skal gjøre om det skjer, nei. Da må vi diskutere det omgående.
– Er det realistisk at universitetene får holde åpent i større grad enn det vi så i vår?
– Ja, det mener jeg det er, med mindre vi får en like stor oppblomstring som i vår. Jeg må helt ærlig innrømme at jeg er veldig bekymret for det vi ser nå, medgir Asheim og fortsetter:
– Unge mennesker må få opp «guarden» igjen. Jeg skjønner at mange var slitne og lei av å ikke være sosiale lenger, men husk at det må ikke være klokken tre om natten med en øl i hånden for å bli kjent med noen.
Vil sikre studenter dagpenger
Selv om mange studenter var misfornøyd med den økonomiske hjelpepakken denne våren, mener statsråden selv at han gjorde en viktig jobb med å løfte forskning og utdanning frem da koronakrisen smalt.
– Det er klart jeg forstår at noen er frustrert over at de ikke fikk mer penger, men det at vi raskt fikk til å utbetale penger til studenter og holde normal studieprogresjon, tror jeg var veldig viktig. Jeg har også vært opptatt av å løfte frem hvor viktig utdanning er når man først skal håndtere høy arbeidsledighet, påpeker Asheim.
En lekse har statsråden likevel lært fra denne våren.
– Mulighetene for å kombinere dagpenger og utdanning har vært litt for rigid, rett og slett. Vi har hatt begrensninger på hvor mye utdanning du kan ta mens du er permittert og går på dagpenger, så nå ser vi på hvilke endringer vi kan gjøre for å kombinere de to tingene.
– Hva slags endringer er det snakk om?
– Det er primært for folk som sto i jobb, men som har blitt permittert og vil bruke tiden sin på utdanning. Vi ser at det må gå an å ta litt mer utdanning på dagpenger. Men det kan bare ikke være et økonomisk insentiv der for studenter slik at det er en ved siden av deg som får mye mer utbetalt og bare tar opp en studieplass, påpeker statsråden.
Vil ikke øke støtten
De som fortsatt drømmer om en gjenreising for heltidsstudenten, må trolig drømme helt til et nytt regjeringsskifte. Nok en høst skrives det om et hett og presset leieboligmarked i Oslo, de eviglange ventelistene og åpenbare mangelen på studentboliger. Til tross for dette mener Asheim at de har situasjonen under kontroll.
Får vi en ny oppblomstring, må nok enda mer flyttes til nettundervisning for å unngå at alle tar kollektivt samtidig
Henrik Asheim (H), forsknings- og høyere utdanningsminister
– Det bygges så mye man kan. I tillegg gjorde vi noe i år som man egentlig ikke gjør, og det var å rehabilitere gamle studentboliger for å få flere tilgjengelige boliger raskt nå som vi har flere studenter i år.
– Likevel er det fortsatt mange som fortviler over skyhøye priser og står uten bolig helt frem til studiestart. Kunne en økning av studiestøtten være et tiltak for å gjøre hverdagen lettere for heltidsstudenten?
– Vi har ikke planer om å legge frem nye kisepakker for studentene i nærmeste fremtid, men vi følger situasjonen tett. Heldigvis har vi ikke eksempler på noen som ikke har kunnet studere fordi de ikke har et sted å bo, så trøsten er jo at mens man har en usikker sommer, så ordner det seg jo for alle.
Ingen fadderuke på BI: BI og Politihøgskolen avlyser fadderuken i Oslo
Frykter mer ensomhet
Tross ekstralån som plaster på såret for studentene, er fortsatt permitteringer, avlyste sommerjobber og høy husleie et faktum. At trang økonomi kan gå på psyken løs, er det ingen tvil om. Asheim er bekymret for at mange studenter vil bli ekstra ensomme i høst:
– Mange blir sittende alene på hyblene sine. Vi har studentombud og flere andre lavterskeltilbud, men det er ikke mange nok som tør å strekke ut en hånd og ta i mot hjelp, mener Asheim.
Han trekker frem at det er særlig gutter som er dårlige på å søke hjelp.
– Vi må være mer utadrettet og se hvordan vi kan videreutvikle dette tilbudet slik at ikke studenter som opplever ensomhet, forblir ensomme. Jeg tror det er viktig å være ute der studentene bor og oppholder seg.