Kompetent: Ordstyrer Tord Øverland styrte årets tildelingsmøte i Velferdstinget med myndig hånd. Arkivfoto: Odin Jæger

Mindre penger direkte til studentene

Hvert år deler Veldferdstinget ut penger fra semesteravgiften til studentvelferd. Andelen studentene bestemmer over har sunket betraktelig.

Publisert Sist oppdatert

Velferdstinget

  • Velferdstingets oppgave er å fordele semesteravgiften til ulike kulturtilbud for studenter
  • Velferdstinget i Oslo og Akershus er en interesseorganisasjon og et studentpolitisk organ for alle studentene som er tilknytta Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus.
  • Arbeidsutvalget til Velferdstinget (VT-AU) består av tre som jobber på heltid, og tre som jobber på deltid. VT-AU skal følge opp VTs vedtak ved å bygge organisasjonen og få gjennomslag for politikken VT vedtar. VT bestemmer, VT-AU utfører.

I 2010 fikk Velferdstinget (VT, se faktaboks) ca 8,7 millioner kroner i tilskudd. Da bestemte studentenes representanter over penger tilsvarende rundt 56 prosent av den samlede semesteravgiften. Fram til 2010 var dette normalt.

I 2014 var tilskuddene oppe i 13,3 millioner, men antall studenter var økt. Samtidig ble semesteravgiften dyrere. Da var andelen av semesteravgiften på 37 prosent, et fall på ca 19 prosentpoeng.

I mellomtiden har det vært en sammenslåing mellom Studentsamskipnaden i Oslo, og Oslo- og Akershusskolenes Studentsamskipnad. Resultatet er Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus; dagens SiO.

Omprioritering

Ifølge leder i VT, Sigrid Mæhle Grimsrud, skyldes den synkende andelen de bestemmer over at VT selv prioriterer et større fokus på helsetjenester.

– Vi har sett en positiv utvikling i kroner vi deler ut, og pengene som kommer inn på semesteravgiften utover det er prioritert annerledes.

Fra 2010 til 2014 har VTs utgifter til lønn økt fra 872 000 til 2 055 000, mens andre driftskostnader har gått fra 375 000 til 620 000. Dette er et resultat av behov for et større Arbeidsutvalg (AU) og sekretariat som følge av fusjonen, forteller Grimsrud.

Slik ble årets semesteravgift fordelt: Delte ut millioner av studentkroner

Behov

Det er på VTs årlige tildelingsmøte at pengene fra SiO fordeles til studentvelferden. AU foreslår på forhånd hva de forskjellige søkerne bør få, og lager en total søknadssum basert på dette.

Denne rammen er basert på SiOs situasjon, søkernes behov og hva man har fått tidligere, forklarer Grimsrud.

Det er SiOs hovedstyre, der ansatte og institusjonene har representanter, som bestemmer om VT får pengene de ber om. Fem av ti medlemmer, inkludert styreleder, er studenter og har dermed reelt flertall.

– Manglet debatt

På tildelingsmøtet tidligere denne måneden opplevde de fleste søkerne å få mindre penger enn de søkte om. Arbeidsutvalget advarte da om å søke om urealistisk mye, fordi konsekvensene av et mulig nei ville være negative.

Representant Jeanette Viken fra UiO og medlem av Kulturstyret kom med forslag om å øke søknadssummen med 450 000 på det meste, men forslaget ble nedstemt med stort flertall.

Viken skulle ønske at det var flere i VT som hadde stilt spørsmål ved den totale rammen, forklarer hun til Universitas.

– Jeg tror nok at AUs sterke motstand mot å øke satte en stopper for en mulig debatt, sier hun.

Likevel kaller hun seg realistisk.

– Jeg vet at det å få mer penger ut av SiO ikke nødvendigvis er helt enkelt, sier Viken.

Hun savner en reel diskusjon rundt tildelingene.

– For Kulturstyret sin del vil vi gi penger til studentkultur, og da syns jeg det er trist at vi blir kuttet i tildelingene, sier hun.

– I denne prosessen var det viktig for oss å påpeke at arbeidsutvalgets innstilling allerede ba om en stor økning i tilskuddet fra SiO, og at vårt syn var at man ikke burde be om mer penger før man i det hele tatt hadde hatt en debatt om hvorvidt man kunne omprioritere penger innenfor den, sier VT-leder Grimsrud.

Uformelle samtaler

Selv om Arbeidsutvalget advarte mot å øke rammene i frykt for kutt, får de ikke beskjed av SiO om noen maksgrense på søkesum før tildelingsmøtet.

– Før tildelingsmøtet har VT og SiO uformelle samtaler om alle saker. Vi har et veldig tett samarbeid, men vi har ingen formelle samtaler om tildelingen, eller hvor stor andel av semesteravgiften VT får av oss, sier styreleder i SiO, Tone Vesterhus.

Hun sier SiO ikke har fått noen signaler om at VT ønsker seg tilbake til en større andel av semesteravgiften.

– VT har ikke sagt til oss at det er et problem at de får mindre penger. Det blir opp til VT å definere om de får for lite eller ikke, men de har ikke formidlet noe misnøye til oss.

Universitas får i likhet med andre studentmedier penger fra VTs tildelingsmøte, og ble kuttet fra den opprinnelige søkesummen i år.

Powered by Labrador CMS