Listehopp : Kristine Sandtrøen sier interne omstendigheter i A-lista har ført til at hun har byttet studentpolitisk liste. FOTO: AURORA MELØE

Toppkandidat bytter liste midt i valget

Tre dager før studentvalget avsluttes hoppet A-listas 1. kandidat Kristine Sandtrøen til en annen studentpolitisk liste.

Publisert Sist oppdatert

Studentvalget på UiO 2022

  • Valget åpnet 28. april og avsluttes 5. mai 14:00.
  • På valg er studentpolitiske lister. Alle som vil stille til valg til Studentparlamentet må stille gjennom en av listene.
  • Listene kan for enkelthetens skyld sammenlignes med partier.
  • Man stemmer digitalt på https://evalg.uio.no/
  • Informasjon om de ulike listene, kandidatene og deres politikk, samt en valgomat, finnes på Studentparlamentets nettside.

Studentpolitikken har fått sin helt egen Jan Bøhler. Mandag ble det nemlig kjent at 1. kandidat for Arbeiderbevegelsens studentliste (A-lista) Kristine Sandtrøen meldte overgang til naboen på den studentpolitiske aksen: Venstrealliansen.

Det skjedde midt i det ukeslange studentvalget ved UiO (se faktaboks).

Listeleder i A-lista Victoria Langø syns det er trist at Sandtrøen bytter.

– Jeg ble veldig lei meg, fordi hun er så flink, sier hun.

– Det kom som et sjokk

Victoria Langø, listeleder i A-lista

Langø syns det kjipeste med situasjonen er timingen.

– At kandidater blir uavhengige etter valg er ikke uvanlig, men at vi mista en kandidat på den måten som har skjedd nå er veldig kjipt, og at det skjedde før valget. Det kom som et sjokk, absolutt.

– Men er det ikke litt bittert at førstekandidaten deres bytter liste midt i valget?

– Jeg har ikke det inntrykket at noen syns det er bittert, bare at det er kjipt.

«Interne omstendigheter»

Universitas har vært i kontakt med Sandtrøen i flere omganger denne uken, og spurt om hun kan forklare hvorfor hun har byttet liste midt i valget.

– Dette handler om interne omstendigheter i A-lista, sier hun og ønsker ikke å kommentere overgangen utover dette.

– Syns du ikke nesten 30.000 UiO-studenter som kan stemme i studentvalget fortjener en forklaring på hvorfor listetoppen til A-lista hopper over til en annen liste midt i valget?

– Jeg mener dette er en personlig sak, så nei.

– Syns du det er realt overfor A-lista-velgere at de nå stemmer på en kandidat som ikke stiller seg bak den listas politikk?

– Jeg stiller meg bak alle listene og deres engasjement, svarer Sandtrøen.

Les også: “Vi er dine tillitsvalgte, bli gjerne med på laget!”

Trekker tilbake første forklaring

Universitas ble først kjent med listebyttet gjennom en e-post sendt til Universitas’ debattredaksjon i forbindelse med et leserbrev. På spørsmål om hvorfor hun hadde byttet liste svarte Sandtrøen følgende:

«Venstrealliansen var veldig ivrige på at jeg skulle komme til dem, så til slutt ga jeg etter.»

I ettertid sier Sandtrøen at dette ikke stemmer.

– Det stemmer ikke at Venstrealliansen har drevet aktiv rekruttering. De har tatt meg imot da jeg ønsket overgangen, sier hun.

7. kandidat for Venstrealliansen Øystein Wennersgaard er tydelig på at Venstrealliansen verken har prøvd å rekruttere Sandtrøen eller kandidater fra andre lister under valgkampen.

– Vi har fremmet kandidatene vi har på vår liste, og ikke aktivt rekruttert inn noen kandidater under valget på den måten, sier han.

Det er Wennersgaard som har vært mest i kontakt med Sandtrøen om overgangen, men han understreker at dette er etter hun tok initiativ til å bytte selv.

– Jeg ble spurt av henne om hun kunne melde overgang, fordi hun har endret syn på saker i studentpolitikken. Da har vi sagt at vi tar henne imot med åpne armer.

Venstrealliansens listeleder Elisabeth Hoksmo Olsen skriver i en tekstmelding til Universitas at hun stiller seg bak Wennersgaards uttalelser.

Avviser AU-spekulasjoner

Flere kilder i studentpolitikken, som Universitas har vært i kontakt med, mener grunnen til at Sandtrøen ville bytte liste er fordi hun ikke fikk A-listas nominasjon til Studentparlamentets arbeidsutvalg (AU).

Arbeidsutvalget består av fire personer som jobber fulltid i Studentparlamentet ved UiO. Hvem som blir arbeidsutvalgsmedlemmer, forhandles om innad i Studentparlamentet.

A-lista har nominert én person som de vil stille seg bak. I år ble det Ada Lassen-Urdahl. Det har blitt antydet overfor Universitas at Sandtrøen ville ha en bedre sjanse til å komme inn i arbeidsutvalget dersom hun byttet liste.

– Jeg ville ikke byttet om det kun var et verv det sto om

Kristine Sandtrøen, studentpolitiker

Sandtrøen avviser kontant overfor Universitas at dette er årsaken til at hun har byttet liste.

– Jeg ville ikke byttet om det kun var et verv det sto om. Det dreier seg om andre omstendigheter i A-lista, sier Sandtrøen.

Listeleder Langø sier hun ikke skjønner hvilke interne omstendigheter Sandtrøen viser til, utover AU-nominasjonen.

– Det har vært en formell valgprosess i styret vårt, hvor vi skulle velge AU-kandidat, som ikke gikk til fordel for Kristine. Det valget gikk selvsagt ikke på personlige forhold, men det ble ikke Kristine. Vi har forstått i etterkant at alt har gått bra med det, og at vi skulle fortsette samarbeidet og valgkampen. Så fikk vi jo meldingen om overgangen.

– Sandtrøen avviser at listebyttet handler om AU-nominasjonen, men om andre interne omstendigheter i A-lista. Kan det være noen andre interne omstendigheter hun viser til?

– Jeg vet ikke hva det skulle vært. Jeg har ikke snakket med henne om noe annet.

Les også: “– Studentpolitikk er jævla kjedelig”

Oppfordrer ikke til stryking

Samtlige av A-listas kandidater som Universitas er i kontakt med uttrykker at det er synd at Sandtrøen hopper over til Venstrealliansen.

– Det er for min del veldig trist å høre og jeg hadde ikke sett det komme, sier tidligere listeleder og nå 4. kandidat på A-lista Are Frode Kvanum til Universitas.

– Kristine er en viktig studentpolitiker som det definitivt er trist å miste. Vi har samarbeidet godt, sier han.

Sandtrøen er fortsatt toppkandidaten til A-lista. Det vil si at studenter som stemmer på A-lista nå gir en stemme til en kandidat som ikke lenger identifiserer seg med den lista, først og fremst.

– Jeg ønsker å si at A-lista stiller med mange sterke kandidater, også utenom førstekandidaten. En stemme på A-lista er en stemme på vår politikk, hevder Kvanum.

Victoria Langø skjønner at det kan være kinkig.

– UiO-studenter som vil stemme på A-lista, gir jo nå en stemme til en kandidat som tilhører en annen liste. Hva bør de gjøre?

– Det er veldig vanskelig å svare på. Vi kommer ikke til å si til folk at de skal stryke kandidater, for det er dårlig kultur.

– Er ikke det litt «tit for tat»?

– Jeg hadde ikke hatt god samvittighet om jeg gikk rundt og sa det til folk. Den gjengse student på UiO vet ikke om studentvalget, og derfor kan de heller ikke bli først møtt med et inntrykk om at vi ber folk stryker kandidater. Vi håper å få en bedre valgdeltakelse og da er det dårlig av en liste å si til potensielle nye velgere at de skal stryke personer. Det kommer vi ikke til å gjøre, svarer hun.

Les også: “Kun 1 av 10 studenter stemmer ved studentvalget: Dette er hvorfor ifølge forsker”

Powered by Labrador CMS