Chateau Neuf med sprengt kapasitet:
– Det har hendt at vi har måttet si: «sorry, det er fullt»
Som følge av smitteverntiltak, er flere studiesteder i Oslo strenge med utlån av rom til foreninger. Dette går hardt utover studentforeningene, som må finne husly andre steder.
— Vi står i en situasjon der vi må velge mellom en forening som trenger lokaler til korøvelse, eller om vi skal bruke lokalene til andre arrangementer og konserter, sier styreleder i Chateau Neuf, Ragnhild Bjørgum Vassbotn.
Oslostudentenes kulturhus opplever for tiden stor pågang fra studentforeninger som trenger lokaler siden de er kastet ut fra sine normale tilholdssteder på universitets- og høyskoleintitusjonene. Vassbotn sier de ønsker å være utadrettet og holde åpent for alle, og at de booker inn så mange som lar seg gjøre, men at de ikke har plass til alle som tar kontakt.
Derfor ønsker Chateau Neuf nå å legge press på studiestedene, så også de tar sin del av ansvaret for å gi studentforeningene og -kulturen et sted å være.
Studentidretten hardt rammet av korona: – Noe av det viktigste sosiale vi gjør
— Bruker mye ekstra ressurser
Vassbotn forteller at hun har forståelse for at studiestedene skal ha plass til undervisning. Likevel mener hun det er ekstra viktig at studentene har de kulturarenaene og foreningene de føler seg hjemme i, nå som mye av undervisningen er digital og folk sitter hjemme alene.
— Da synes i hvert fall jeg det er kjempeviktig at institusjonene også legger litt til rette for det, og prøver å være litt imøtekommende, sier Vassbotn og legger til:
— Det er en spesiell situasjon vi står i nå, og alt handler om prioriteringer. Likevel synes vi det er veldig trist når vi ser masse kjempeflinke studentforeninger, som har mye aktivitet til vanlig, men som nå er helt handlingslammet, rett og slett fordi de ikke har noe sted å fysisk være sammen.
Vassbotn forteller at de ofte klarer å gjøre plass til foreningene som kontakter dem for å låne møterom enkeltvis. Hun mener det har vært vanskeligere å finne rom til de som trenger faste øvingslokaler. Ifølge henne har de fått inn over 20 henvendelser fra foreninger som trenger større lokaler, og fast plass der de kan være i høst.
— Vi er veldig glade for å være et sted folk kan gå til, men så ser vi at det ikke alltid er nok, og vi bruker mye ekstra ressurser på å få plass til flest mulig, og samtidig følge myndighetenes smittevernråd, sier Vassbotn før hun legger til:
— Det har hendt at vi har måttet si: «sorry, det er fullt».
-- Vi synes det er veldig trist når vi ser kjempeflinke studentforeninger, som har mye aktivitet til vanlig, men som nå er helt handlingslammet
Ragnhild Bjørgum Vassbotn, styreleder i Chateau Neuf
Unge presses under grunn: – Konsekvens av politisk ustabilitet
Savner at UiO tar ansvar
— Vi vil jo være et sted som er åpent og tilgjengelig for alle studenter, men da er det også viktig at vi ikke booker opp alle lokalene våre til faste øvinger med kor og korps og lignende, for det har universitetene og høyskolene egentlig bedre rom og arenaer til å gjøre. Vi har lokaler som er bedre egnet til konserter og mer utadrettede arrangementer, sier hun.
— Jeg har inntrykket av at særlig UiO har vært strenge med om foreninger i det hele tatt har fått lov til å booke lokaler.
Fungerende avdelingsdirektør ved Enhet for HMS og beredskap på UiO, Johan Løberg Tofte, sier ulike vurderinger ligger til grunn for bruken av lokalene til universitetet.
— Vi har en sentral føring om at undervisning må prioriteres, og legger ellers til rette så langt vi klarer. Smittevernhensyn ligger alltid til grunn, sier han.
Rom forbeholdt undervisning
Ifølge Helsedirektoratets hjemmesider er det lov med større forsamlinger med ansvarlig arrangør, og private sammenkomster med opptil 20 personer. Da skal det vel ikke være noe problem med foreningsvirksomhet hos dere?
— Reglene for større forsamlinger er for offentlig sted. Utover det ligger vurderinger til grunn for bruken, sier Tofte. Det kommer an på antallet som skal være der. Korøvelser er for eksempel vanskelig, da det i praksis vil være utfordrende å gjennomføre samlingen på en smittevennlig måte, fortsetter han.
Chateau Neuf sier de savner at UiO tar sin del av ansvaret med å gi studentforeningene møtearenaer. Hva tenker du om det?
— Det kan jeg i og for seg skjønne, men vi har altså i denne situasjonen gjort en vurdering hvor vi prioriterer undervisning.
Mye av undervisningen på universitetene foregår digitalt. Samtidig foregår mye av foreningsvirksomheten på ettermiddagen. På denne måten trenger vel ikke studentkulturen å påvirke læringen ved universitetet?
— Jeg sitter ikke med detaljert oversikt over foreningene og rommene som brukes til enhver tid, svarer han.
Les også: Munnbindtest: Engangs, bomull, fancy eller hjemmelaget?