26 kg: Mouaz Zaidan har pakket med seg flyttelasset til Oslo i en koffert på 26 kg, men det er usikkert når og hvor han kan pakke ut.

2634 studenter på venteliste for studentbolig i Oslo:

Mouaz (22) må sove på en madrass hos fetteren sin

Ferske tall fra Studentsamskipnaden SiO viser at det er en økning på 30 prosent sammenlignet med fjoråret. Arbeiderpartiets løsning er å bygge 3000 nye studentboliger i året.

Publisert Sist oppdatert

Studiestart og fadderuke er sikre høsttegn. Bekjentskaper skal stiftes, øl skal drikkes, og nerver skal forsøksvis kontrolleres.

20. 000 nye studenter inntar i disse dager hovedstaden. Mange av dem mangler fortsatt et sted å bo. Mandag kom Studentsamskipnaden SiO med nye tall som viste at 2634 studenter fortsatt står i kø for å få studentbolig i Oslo. Det er en økning på 30 prosent fra samme tid i fjor. Tallene må imidlertid sees i sammenheng med innreiserestriksjonene for internasjonale studenter, og økt bruk av digital undervisning på samme tid i fjor. SiO har per august 2021 rundt 9000 studentboliger. Nasjonalt står 10.333 studenter i boligkø per. 17. august.

En av dem som må smøre seg med tålmodighet er Mouaz Zaidan. Han har flyttet fra Verdal i Trøndelag til Oslo for å studere bachelor i dataingeniør ved Oslomet. Både fadderuke og digital undervisning er i gang for fullt, men han har ennå ikke sikret seg et sted å bo. Mens han står i kø for studentbolig, sover han på en madrass på gulvet hos fetteren sin.

Les også: Møt din studentleder

Lever i en koffert

Hos fetteren på Vestgrensa studentby er det trangt om plassen, og flyttelasset har Zaidan i en koffert. Universitas møter ham på gangen i studenthuset, fordi fetteren har digital undervisning.

– Jeg søkte på SiO-bolig 23.juni, så kanskje det var litt for sent?, sier Zaidan.

Studieplassen ved Oslomet fikk han i slutten av juli. Zaidan forteller at han dermed søkte på studentbolig en måned før han i det hele tatt fikk vite om han kom inn på studiet.

Zaidan mener at studentbolig er et tryggere alternativ enn det private leiemarkedet. I tillegg viser han til at leieprisene ofte er lavere.

Ettersom han foreløpig ikke har en jobb ved siden av studiene, forsøker han å finne en bolig til under 5500 kroner.

– Jeg ser etter noe privat nå, men jeg har håp om at jeg får en SiO-bolig, sier han og legger til at han har kontakt med en mulig utleier.

Inntil videre kan han fortsette å bo hos fetteren, men Zaidan ønsker ikke å være til bry over lengre tid.

Optimistisk: Mouaz Zaidan har ikke gitt opp håpet om å få en SiO-bolig. Likevel må han finne et sted å bo raskt, og sjonglerer fadderuke, visninger og jobbintervjuer på samme tid.

En usikker situasjon

Studietilværelsen byr på mange inntrykk for nye studenter, og mellom slagene er det godt å ha et eget sted å komme hjem til. Zaidan beskriver sin nåværende situasjon som slitsom:

– Du vet ikke hva som kommer eller hva som skjer i morgen, sier han.

Som nødløsning vurderer han å leie et hotellrom eller ta inn på hostell.

Men Zaidan har ikke gitt opp håpet, og har tro på at det vil ordne seg.

For øyeblikket sjonglerer Zaidan fadderuke, boligjakt og jobbsøking. Samtidig er han tydelig på at studiene kommer i første rekke:

– Jeg kan ikke jobbe så mye, for jeg må fokusere på studiet. Men hvis jeg ikke får studentbolig, må jeg finne arbeid, sier han.

Ifølge Zaidan er utbetalingen fra Lånekassen for lite i møte med det private leiemarkedet, uten en deltidsjobb.

Jeg ser etter noe privat nå, men jeg har håp om at jeg får en SiO-bolig

Mouaz Zaidan, student

Les også: Regje­ringen fjerner avstands­kravet for under­vis­ning i høyere utdanning

Lover 3000 nye studentboliger

Blant vrimmelet av nye Blindern-studenter møter Universitas Torstein Tvedt Solberg, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. I rød t-skjorte og med flyers i hendene, jobber han for å sikre studentenes stemme.

Økningen av studenter som står i kø kaller han dramatisk. Tvedt Solberg lover bedring dersom det blir regjeringsskifte i september.

– Vi vil bygge 3000 nye studentboliger i året i hele Norge. Det har vi ment lenge og prøvd å presse på, men denne regjeringen har bygget alt for få studentboliger, sier han.

– Er det nok med 3000 studentboliger i Norge, når nesten 3000 står på venteliste bare i Oslo?

– Det vil være 3000 i året, men det vil ta litt tid før vi kommer til den dekningsgraden vi vil, medgir Tvedt Solberg.

Han anerkjenner at det er et ambisiøst mål, og sier at det må gjøres en kjempejobb.

– Men man må bare få det til når man ser det store behovet, sier han.

Tvedt Solberg er bekymra for at mangelen på bolig kan påvirke hvorvidt studenter har lik rett til lik utdanning, og dermed føre til økte forskjeller i studentmassen.

– Det er oppstart nå, og likevel er det mange som ikke har funnet seg noe alternativt, og som er helt avhengig av å finne en studentbolig, sier Solberg.

– Mange tyr til det private boligmarkedet, og i sommer har vi lest saker om studenter som er blitt svindlet. Hva tenker du om det?

– Spesielt Oslo har et veldig heftig privat boligmarked, som når man er ny i byen er vanskelig å manøvrere. Derfor er det viktig med nok studentboliger, slik at førsteårsstudentene får en fin og litt mer bekymringsløs start på studietiden, slik at man kan være med på fadderuken og ikke løpe rundt på visninger, sier Tvedt Solberg.

Lover flere studentboliger: Utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Torstein Tvedt Solberg lover 3000 studentboliger årlig ved et regjeringsskifte: – Det er ambisiøst, men man må bare få det til når man ser det store behovet, sier han.

– Ikke mist motet

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) ber boligløse studenter om å ikke miste motet. I en e-post til Universitas skriver han:

«Det er mest trykk for å få studentbolig ved semesterstart, og heldigvis ordner det seg som regel for de fleste etter hvert som studiestarten kommer i gang.»

Han anerkjenner det store behovet for studentboliger, samtidig som han peker på at regjeringen har bevilget penger til å bygge over 17 000 studentboliger de siste årene.

«Jeg er veldig fornøyd med at den borgerlige regjeringen fikk skutt fart på byggingen», skriver han.

Asheim kan forstå frustrasjonen til studenter i Zaidans situasjon:

«Selv om regjeringen bruker penger på historisk mange studentboliger, går det sent å øke dekningsgraden fordi det blir flere studenter, og fordi vi har åpnet for at også fagskolestudentene skal kunne benytte seg av boligene.»

Les også: Slik stemmer du under en pandemi

– Det må gjøres en kjempejobb

For å realisere studentbolig-prosjektene, mener Asheim kommunene må komme mer på banen og prioritere det lokalt.

«Kommuner som huser mange studenter har et stort ansvar for å legge til rette for at samskipnadene kan bygge gode, trygge og rimelige studentboliger i nærheten av campus», skriver han.

Både Arbeiderpartiet og Høyre er altså enige om at det trengs flere studentboliger.

I likhet med Zaidan må mange av de som ikke får studentbolig gjennom SiO inn på det private leiemarkedet. Instagram-kontoen @min_drittleilighet og aktivistene i Reduser husleia er en av aktørene som tar til orde for billigere boliger, bedre forhold og styrkede rettigheter til leietakere i det private boligmarkedet.

I e-posten til Universitas peker Asheim på årsaken bak høye leiepriser på det private leiemarkedet.

«Årsaken til at prisene er høye i de store byene, slik som i Oslo, er fordi det bygges for lite. Og det skjer på Arbeiderpartiets vakt som nå styrer alle de store studentkommunene i Norge», skriver Asheim.

Tvedt Solberg svarer Asheim i en tekstmelding til Universitas: «Det tar lang tid, ofte hele ti år, å få på plass boligutbygging. Ap jobber fortsatt med å rydde opp etter Høyre-styret i mange storbyer. Hvis vi kommer i regjering vil vi både forenkle byggesaksprosessen og drive med mer sosial boligbygging.»

Det er viktig med nok studentboliger, slik at førsteårsstudentene får en fin og litt mer bekymringsløs start på studietiden

Torstein Tvedt Solberg, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet

Powered by Labrador CMS