Mobilt: I luftige lokaler på Frederikkeplassen på Blindern kan du avgi din forhåndsstemme.

Fra drive-in stemming til klassiske valglokaler:

Slik stemmer du under en pandemi

Årets store happening nærmer seg. Nei, det er ikke fadderuka, men stortingsvalget 2021! Men hvordan var det der med forhåndsstemming igjen? Og hva om du sitter i karantene på valgdagen? Slapp av, Universitas gir deg svaret.

Publisert Sist oppdatert

— Å bruke stemmeretten er den mest direkte måten du kan delta i demokratiet på.

Det sier kommunikasjonssjef for valg i Oslo Ingvild Åsgård.

I Oslo er det to valgdager, 12. og 13. september, men allerede nå kan du avlegge stemmen din.

Når kan du stemme?

Forhåndsstemmeperioden starter tirsdag 10. august og varer til og med fredag 10. september. Dette er felles for hele landet.

I Oslo er åpningstiden 10—19 på hverdager og 10—18 på lørdager. Fra mandag 6. september til fredag 10. september er det utvidet åpningstid fra kl. 10 til 21.

Oslo har to valgdager: søndag 12. september og mandag 13. september. Åpningstiden er 13—18 på søndag og 9—21 på mandag.

Les også: Regje­ringen fjerner avstands­kravet for under­vis­ning i høyere utdanning

Hvor kan du stemme?

Oslo har 30 forhåndsstemmesteder og 103 valglokaler på valgdagene. I tillegg tilbys et drive-in-valglokale for velgere som er i karantene. Der kan velgere stemme fra bil. En oversikt over alle valglokaler i hele landet finnes på www.valglokaler.no.

Forhåndsstemmesteder på eller ved utdanningsinstitusjoner er i Oslo på Blindern og BI i Nydalen. Valglokalet på Blindern er ikke åpent på lørdager.

— Kan man stemme ved alle lokaler i Oslo på valgdagene?

— På valgdagene kan velgere som er folkeregistrert i Oslo stemme i alle valglokaler i hele byen, sier Åsgård.

Åsgård sier at ikke alle studenter melder flytting når de skal studere.

— Derfor er det viktig å huske at du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune i landet, men på valgdagene må du stemme i den kommunen du var folkeregistrert 30. juni 2021, sier Åsgård.

Alle som har stemmerett mottar valgkortet. Valgkortet er en påminnelse om at det er valg og at du har stemmerett. I år får du digitalt valgkort i din digitale postkassen.

Husk å ta med legitimasjon med bilde, navn og fødselsdato. Du trenger ikke ta med valgkort.

Åsgård sier at du alltid kan be en valgmedarbeider om hjelp hvis det er noe du lurer på. Valgmedarbeiderne har taushetsplikt.

Trafikk og kø

– Venter dere kø?

— Erfaringsmessig er det ofte mer kø mot slutten av forhåndsstemmeperioden og på valgdagene. Vi er fortsatt i en pandemi, og ett smitteverntiltak er å oppfordre velgere til å bruke hele forhåndsstemmeperioden, og ikke vente helt til siste uken, sier Åsgård.

Åsgård sier dette særlig gjelder velgere som er folkeregistrert i andre kommuner og må forhåndsstemme for å unngå å reise til hjemkommunen på valgdagene.

— Da unngår velgere også kø, sier Åsgård.

— Det er gjerne mindre trafikk i forhåndsstemmesteder utenfor bykjernen, sier Åsgård.

Hvis du er i isolasjon

— Hva med velgere i karantene/isolasjon?

— I Oslo har vi drive-in på Valle Hovin for velgere som er i karantene. Velgere som er i isolasjon kan kontakte kommunen innen 10. september kl. 10 for å forhåndsstemme hjemme eller vente til de er ute av isolasjon og stemme på ordinært vis, sier Åsgård.

Oslo-velgere som er i isolasjon eller karantene på valgdagene kan også søke kommunen om å stemme hjemme. Fristen for dette er 13. september kl. 10.

— Dere har drive-in-stemming for personer som er i karantene, men de færreste studenter har tilgang til bil. Hva gjør man da?

— Vi har nesten fem uker med forhåndsstemming. Havner du i karantene i starten av forhåndsstemmeperioden, kan du vente med å stemme til du er ute av karantene, og stemme på ordinært vis, sier Åsgård.

Hvis du havner i karantene rett før valgdagene, kan du kontakte kommunen og be om å forhåndsstemme hjemme. Frist for dette er fredag 10. september kl. 10.

— På valgdagene kan du bare stemme hjemme hvis du er folkeregistrert i Oslo, sier Åsgård.

Tre studenter om stemming

Simen Velde Knutsen (27), studerer praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) ved UiO

— Skal du stemme?

— Ja, jeg er på vei bort for å stemme nå.

— Da vet du kanskje hvordan man stemmer?

— Jeg har fått med meg det, ja. Jeg er stemmeberettiget i en annen kommune, men kan forhåndsstemme fra hvor som helst, så det er enkelt og greit.

Helene Reitzel (24), studerer master i marinbiologi ved UiO

— Skal du stemme?

— Ja!

— Vet du hvordan du stemmer?

— Jeg har ikke begynt å sette meg inn i hvordan partiene snakker om saker, men jeg vet hvilke saker som er viktige for meg. Jeg må få i gang hjernen etter sommeren! Sånn praktisk vet jeg hvordan jeg stemmer, ja.

Ingrid Wik Rushfeldt (24), studerer master i filologi og evolusjon ved UiO

— Skal du stemme?

— Ja!

— Vet du hvordan du stemmer?

— Jeg vet hvordan jeg stemmer, men jeg må sette meg mer inn enkeltsaker og hvilket parti jeg skal stemme.

Powered by Labrador CMS