Så mye brukte Universitetet i Oslo på styretur til Roma
– Vi i Grønn Liste har lenge vært kritiske til at man velger utlandet, når det finnes vel så bra alternativer her i Norge, sier Hashem Jafari i Grønn Liste.
Det har nærmest blitt tradisjon at universitetsstyret minst én gang i året, avholder et av høstens styremøter på et helt annet sted, enn i et lokale på Blindern.
I år var møtestedet satt til Det norske institutt i Roma, hvor styret og personer tilknyttet ledelsen var samlet til seminar fra 12.-13. september. Totalt tok 21 stykker turen sørover.
Prislappen: 227 110 kroner.
Kommentar: Må professorer fly så mye
Kritisk til miljøprofil
Totalt reiste UiO, ifølge sin egen miljørapport, over 58 millioner kilometer med fly i 2016. Dette er økning på nesten fire millioner kilometer siden 2012.
Grønn Liste-representant i Velferdstinget, Hashem Jafari, mener UiO kan ta større miljøhensyn, også når det angår universitetsadministrasjonens arrangementer direkte.
– Vi i Grønn Liste har lenge vært kritiske til at man velger utlandet, når det finnes vel så bra alternativer her i Norge, sier han.
Jafari mener det ikke er tvil om at å legge seminaropphold til utlandet er mer kostbart enn lokale alternativer i Norge. Sammen med manglende miljøhensyn, ser han på praksisen med å legge styreseminarer til utlandet som uholdbar.
– Det er en forventning at universitetet skal være en foregangsfigur i samfunnet når det gjelder miljø, sier han.
I år gikk nærmere halvparten av summen med til hotell og frokost, mens resten ble brukt på reisekostnader og matutgifter.
Har du lest? Studentparlamentet krever miljørapport
Samlende for nytt styre
Rektor ved UiO, Svein Stølen, er ikke interessert i å svare på hvorfor styreseminaret legges til en lokasjon utenfor Norge.
– Jeg er opptatt av det faglige innholdet. Det er hva jeg får ut av et slikt seminar.
Om seminarets formål, har Stølen derimot mer å komme med.
– Det er et ønske at man starter med et seminar, så vi kan tenke overordnet, samtidig som alle får diskutert sitt. Da forstår styret hvor ledelsen vil, og vi får koblet sammen organisasjon og styre, forteller han.
Universitas store miljørangering: Hvem er miljøverstingen?
– Ikke mer ekstravagant
Studentrepresentant Henrik Paulsen Mandelid var med på seminaret for første gang i år, og oppsummerer de to seminardagene som en positiv opplevelse.
– Denne turen hadde nok mer faglig tyngde enn andre turer jeg har vært på i UiO-regi, sier han, og understreker videre viktigheten av å kjenne kollegaene godt på en arbeidsplass preget av «tøffe diskusjoner».
Seminaropplegget oppfattet Paulsen Mandelid heller ikke som mer ekstravagant enn hva han omtaler som vanlig praksis ved offentlige institusjoner.
– Vi fløy nedover med Norwegian og spiste middag på gaterestauranter – etter mitt syn en god blanding av høytidelighet og nøkternhet, forteller Paulsen Mandelid.
– Hva sier det om UiO’s miljøprofil at det legges vesentlige ressurser i å avholde slike seminar utenfor Norge?
– Flyturer er unektelig forurensende, men det ville vært i overkant drastisk å forby turer utenfor Norge av den grunn, sier studentrepresentanten, og presiserer at han ser på seminarvirksomheten som en liten del av universitetets overordnede miljøprofil.