Det fakes og runkes:

– Å nyte sex handler om å slippe fri, sier sexolog

Én av tre av jenter faker orgasme under sex. Hvorfor er det så vanskelig å snakke om at sex ikke alltid er digg?

Publisert Sist oppdatert

Gode råd

  • Bli kjent med deg selv! Hvordan kan du forvente at en partner skal tilfredsstille deg om du ikke kan tilfredsstille deg selv?
  • Hva liker DU? Alle er forskjellige, og alt funker ikke for alle. You do you!
  • Orgasmer kan ikke «brukes opp»! Mange kvinner påstår at de er redde for å bruke opp sexlysten, men dette er en stor myte.
  • Prat sammen! God og tydelig kommunikasjon med partner er viktig, sex skal ikke være en gjettelek.
  • Kilde: nhi.no, kk.no

Dette er tallene

  • I følge en undersøkelse utført av Maga- sinet Altså har 71 prosent av respondentene faket orgasme under sex.
  • Ifølge Norstat onanerer 82 av menn ukentlig eller oftere, mot bare 20 av kvinner.

– Jeg føler ofte på forventningen om at en orgasme er nødvendig for at sexen skal virke «suksessfull».

«Mira» (24) er en av de 71 prosentene som ifølge Magasinet Altså sin ferske undersøkelse har faket orgasme. Personene i undersøkelsen presenterer mange ulike årsaker, hvor det å ikke ville skuffe partner og bli fortere ferdig er aller vanligst. For Mira handlet det først og fremst om å innfri forventningen om at sex skal være digg.

– Jeg har ikke turt å si «dette er digg, men jeg blir stressa av forventningspresset og jeg vil ikke stresse med å komme».

Alle Universitas har vært i kontakt med har bedt om å være anonyme, noe som understreker hvor tabulagt emnet er.

– Sexlivet mitt er privat, og jeg vil ikke at alle skal kjenne til det jeg forteller deg nå. Jeg vil gjerne være åpen, men jeg vil ikke at sjefen min skal kunne lese om sexlivet mitt, forklarer «Mira».

Love n’ sex

«Mira» tror også at det er vanskelig å stå fram siden samtalen rundt sex er såpass fokusert på kun det seksuelle.

– Vi har vokst opp med noen idealer rundt romantikk, kjærlighet og sex, og det er sårbart å skulle eksponere sine egne struggles med disse, sier hun.

«Mira» opplever likevel at hun kan snakke detaljert om sex med vennene sine. Dette er noe hun har blitt bedre på de senere årene.

– Jeg har særlig et par venninner jeg kan snakke veldig eksplisitt med, og da er det jo ofte snakk om følelser, om alt fra stress, forventninger, til hva som funker for en, hvordan maktbalansen kan føles.

Da hun var yngre opplevde «Mira» det som mer ubehagelig å snakke om sex, men med mer selvtillit er det blitt enklere å prate om.

– Vi har vokst opp med noen idealer rundt romantikk, kjærlighet og sex. Det er sårbart å eksponere sine egne struggles med disse

«Mira»

Når sexlysta svikter

Professor i helsepsykologi ved UiO Bente Træen forstår godt at mange jenter kvier seg for å være åpne om å ha faket orgasme under sex.

– Det å fake blir et symbol på at man ikke er ekte og mangler autentisitet. De fleste av oss vil ha seksuell kompetanse, men faking blir et tegn på inkompetanse.

Træen peker på manglende sexlyst som en av hovedmotivasjonene bak faking.

– Tiden vi lever på har fokus på at man skal ha så mye lyst til alle døgnets tider, men så sitter man der. Forskning viser at 1/3 av jenter mellom 18 og 30 har nedsatt lyst mye eller nesten hele tiden.

I Altså sin undersøkelse sier flere at de har sex for å tilfredsstille partneren sin, men Træen anbefaler ikke sex som en måte å holde liv i parforholdet på.

– Hvis du føler deg presset til sex, blir du ofte sint på deg selv for å ikke ha hatt mot til å stå opp for deg selv.

Over tid vil dette føre til en ond sirkel hvor sinnet på både seg selv og partneren øker. Dessuten legger Træen vekt på hvordan smerter under samleie er tabubelagt.

– På konferanser om seksuell helse er det alltid et mysterium hvordan forskning viser at såpass mange kvinner har sex til tross for at det kan gjøre så jævla vondt. Hvis man har sex kun for parforholdets skyld, blir det slutt uansett. Det tar bare mer tid, sier Træen.

– Hvis man har sex kun for parforholdets skyld, blir det slutt uansett. Det tar bare mer tid

Professor i sexologi Bente Træen

Utseende og usikkerhet

Grad av tilfredshet med eget utseende er også påvist å være en viktig faktor for hvor tilfreds man er med sex. Usikkerhet om kropp gjør at flere har problemer med å nyte sex.

– Mens gutter bryr seg mest om størrelsen og utseende på kjønnsorganet sitt, er jenter mer opptatt av utseendet generelt. Men dialogen rundt det å være misfornøyd med eget utseende er vanskelig å snakke om, og mange føler at de virker utakknemlige hvis de åpner seg, sier Træen.

– Selv om man ideelt skal man heve seg over hvordan man ser ut, har det likevel en betydning i praksis. I en seksuell setting, når man er veldig fiksert på de delene av kroppen man er misfornøyd med, nyter man sex mindre. Man jobber istedenfor med å skjule den delen av kroppen man er misfornøyd med.

Træen er bekymret for hvordan mange opplever sex som nok en arena man må prestere og gjøre det bra på.

– Det å nyte sex handler om å slippe fri, slippe kontrollen, så man skal kunne ta imot og gi nytelse.

Hun peker på hvordan kosmetiske inngrep sjeldent gjør selvfølelsen langvarig bedre.

– Man finner alltid noe nytt å være misfornøyd med. Problemet ligger heller på innsiden.

Onani på timeplanen

Et annet tabubelagt tema er onani. I 2021 er det fortsatt mange, spesielt jenter, som er dårlige til å snakke om hvor vanlig det er å onanere.

I en undersøkelse gjort av Norstat oppgir 82 prosent av menn at de onanerer ukentlig eller oftere, mot bare 20 prosent av kvinner. Onaniens historie er lang og skambelagt, men i dag vet vi heldigvis at man blir verken blind eller dømt til helvete om man tar seg litt på tissen. Skammen eksisterer dessverre fortsatt, og sammen med dårlig seksualundervisning fører dette til at kvinner onanerer sjeldnere. Onani er sunt og helsemessig topp, og det er viktig å skape en dialog rundt onani for å få flere kvinner til å bli bedre kjent med egen kropp og nytelse.

Ta fingrene fatt

«Grete» (20) er en av de få Universitas har snakket med som ønsker å dele sine erfaringer. Hun forteller at hun først og fremst onanerer for å slappe av.

– Når jeg har kommet, pleier jeg å sove som en stein. Det er viktig å ta seg tid til det, i en ellers hektisk hverdag.

«Grete» synes flere burde prioritere alenekos, og understreker at noe av den beste sexen man har, er den man har med seg selv. Derfor er det lurt å la orgasmen være en del av kveldsrutinen, mener hun.

– Det er den beste sovemedisinen for stressa studenter. Sliter du med å sove? Onaner mer!

Forskning støtter at regelmessig onanering kan ha mange helsemessige fordeler, og både smertelindring og bedre humør er positive virkninger. Ved orgasme utløses en mirakelkur av dopamin, oxytocin og endorfiner – for en stressa student kan derfor en liten hyrdestund med seg selv være en mirakelkur i eksamenstiden. Og det beste av alt: Det er ingen risiko for verken graviditet eller klamydia!

Les også: Heksekunst, spådommer og nyre­li­giøse studenter

Tabu eller privat?

– Komming, faking og egne onaneringsva- ner er mindre tabu å prate om blant unge i dag, mener «Grete».

Det er likevel en grunn til at hun kvier seg for å stille opp med navn og bilde i Universitas.

– Det er et skille mellom det som er tabu, og det som bare er privat. Selv om jeg har et utmerket forhold til egen kropp og seksualitet, er det enkelte ting jeg ønsker å holde for meg selv. Det betyr ikke nødvendigvis at jeg skammer meg, eller at jeg er forknytt.

«Grete» synes det er fint at vi snakker mer om det som er flaut, og tror at en økt åpenhet rundt temaene vil være med på å legge en demper på skammen. Hun har inntrykk av at gutter har en røffere sjargong seg imellom, mens jenter prater om seksualiteten sin på en mer seriøs måte.

Træen påpeker at guttenes dialog rundt sex langt oftere handler om skryt, mens det for jenter gjerne inkluderes mer følelser.

Sexperten svarer

En viktig faktor for at kvinner skal klare å komme, er kjennskap til egen kropp, og mye forskning støtter at onani er viktig for et bedre sexliv generelt. Likevel er det vanskelig for de fleste, som blant annet «Grete», å være åpen om onani. Træen tror dette har en sammenheng med hvordan onani faller ned på sex-hierarkiet.

– Det ligger en type uformell holdning på at det som er høyverdig sex er det du har med en partner, at du bør ha en partner. Det er som om man forventer at folk skal si «Stakkars, har du ingen å være sammen med».

Let’s talk about sex, baby!

Er det noe som må til for å knuse tabuer og sette kvinnelig lyst på agendaen, er god kommunikasjon essensielt.

– Mange jenter tar ikke nok ansvar for hva de har lyst til. Du gjør deg til en martyr hvis du ikke sier ifra hva du egentlig vil, sier Træen.

Kommunikasjon er vanskelig nok i hverdagen, og i seksuelle situasjoner kande bli katastrofalt om man skal la partneren gjette hva man har behov for. Men hvordan skal kvinner bli flinkere til å ta ansvar for egne behov?

– Det er omkostninger ved å si noe, men samtidig er omkostningene større om man ikke sier noe. På ett tidspunkt vil ikke partneren gjette riktig. Du må fortelle hva du har lyst til, eller så går det ikke.

Træen understreker at det å være en god lytter er nødvendig for bedre kommunikasjon.

– Når du snakker om hvordan det er å være deg, må jeg lytte uten å blande inn hva dette har å gjøre med meg. Folk er ufattelig dårlige til å se den andre personen, og spesielt i sex er dette alvorlig. Man er ekstremt sårbar, og man er redd for å bli avvist.

– I disse dager kan man finne mye på internett, men god kommunikasjon rundt sex er vi dårlige på.

Les også: Tror ikke på Gud – jobber som kirke­tjener

Powered by Labrador CMS