Nye tider: Emilie Røine Østebø og Exctinction Rebellion mener det er viktig at alle forstår alvoret i den nye rapporten fra IEA.

– Det føles som vi nærmer oss slutten på klimahykleriet

Det er vanskelig å hevde at videre oljevirksomhet lar seg forene med Parisavtalen etter ny rapport fra IEA, sier forsker. Extinction Rebellion holder rapporten opp foran statsministerboligen.

Publisert Sist oppdatert

— Det er en alvorlig situasjon som blir møtt av en tåpelig politikk. Rapporten er et sterkt argument mot denne tåpelige politikken. Politikere har tidligere brukt det internasjonale energibyrået (IEA) som argument for videre oljeutvinning. Nå føles det mektig at den siste forsvarsmuren har falt, sier Emilie Røine Østebø. Hun studerer litteraturvitenskap ved universitetet i Oslo og ble medlem av Exctinction Rebellion i november i fjor.

IEA har tidligere blitt kritisert av miljøorganisasjoner for å forsvare utbygging av fossil energi, for å være på oljens lag. I sin nye rapport sier de eksplisitt at vi verken trenger eller bør sette i gang ny olje- og gassvirksomhet for å møte energibehovet i 2050. Miljøorganisasjonene jubler.

Les også: Byrådet gir ytter­li­gere 800.000 til studenters psykiske helse

Drukner i olje

Onsdag morgen står det et glassbeholder utenfor porten foran statsministerboligen som vender mot Parkveien. En person kryper oppi, og buret fylles med olje. Bildet er ikke vanskelig å tolke. Vi drukner oss selv i oljen vår. Aksjonen er i regi av aktivistgruppen Extinction Rebellion (XR). De holder regjeringen og aktører som Equinor ansvarlige for at verden holder stø kurs mot katastrofe, og protesterer med ikke-voldelig sivil ulydighet.

– Vi hadde en stor aksjon flere steder i landet i begynnelsen av mai, sier Østebø.

– Så kom den nye rapporten fra IEA uken etterpå, og vi ville smi mens jernet var varmt. Derfor er vi her i dag.

Hun tror de fleste miljøorganisasjoner har fått inspirasjon fra den nye IEA-rapporten, og påpeker at norske politikere tidligere har støttet seg på IEAs rapporter for å forsvare at det er forsvarlig med utbygging av oljevirksomheten.

– Nå har de mista en viktig støttespiller, det er stas, legger hun til.

Extension rebellion demonstrerer utenfor statsministerboligen onsdag morgen.

Et nytt veikart

Den nye rapporten fra IEA er et veikart som viser en måte vi kan nå det overordnede målet i Parisavtalen om å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Den skildrer ikke bare bare et scenario som viser hvordan verden må se ut i 2050, men gir også indikasjoner om det som må gjøres på veien.

– Det er ikke dette som er unikt med rapporten, sier Bård Lahn, som forsker på internasjonal klimapolitikk ved Cicero, og understreker at det finnes mange rapporter som prøver å bevise forandringene som må gjøres.

– Det som gjør at denne får oppmerksomhet, er at den kommer fra IEA, en institusjon oljeindustrien og land som Norge pleier å lytte til. Den tar til orde for å stoppe utbygging av ny fossil industri og sier eksplisitt at vi kan få all den oljen og gassen verden trenger i 2050 fra feltene som allerede er oppdaget og utbygd. Dette får stor sprengkraft i den norske debatten.

Foran statsministerboligen snakker Østebø om hvor viktig det er at folk får med seg betydningen av rapporten.

– Det føles litt som vi nærmer oss slutten på klimahykleriet, sier hun.

Det føles litt som vi nærmer oss slutten på klimahykleriet

Emilie Røine Østebø, student og Extinction Rebellion-medlem

Politisk spagat

Noe av det IEA har blitt kritisert for, er blant annet å ha stolt for mye på at det skal bli mulig å fjerne CO2 fra atmosfæren i framtiden, noe som er enkelt å bruke som argument for at videre olje- og gassvirksomhet er forenlig med å nå klimamålene og for å undervurdere fornybar energi. Nå har de snudd, og klimaktivistene legger den nye rapporten i argumentartilleriet sitt.

Men det er ikke alle fra oljebransjen som tar seg like nær av rapporten. Til Nettavisen sa toppsjef Erik Haugane i oljeselskapet Okea at rapporten baserer seg på innovasjoner og oppfinnelser som ikke finnes i dag, og at det blir veldig teoretisk.

– Du kunne like gjerne laget en rapport om hvordan det er mulig å skape fred i Midtøsten», sa Haugane i et intervju 23. mai.

Det bekrefter det Lahn sier om at han tror nye unnskyldninger for videre olje- og gassutvikling uansett vil komme.

—Det kan selvfølgelig bli lett for norske myndigheter å peke på at det er mange andre land som ikke vil følge denne rapporten med en gang, og at Norge ikke trenger å være flinkest i klassen. Men rapporten fjerner et viktig argument som Norge og olje- og gasselskaper har lent seg veldig tungt på, som er at IEA i tidligere rapporter har sagt at nye oljefelter ikke bryter med klimamålene.

—Jeg er spent på hvilke utslag rapporten vil ha i den politiske debatten, fortsetter Lahn og trekker fram at den gjør det vanskeligere å kombinere klimamål og oljepolitiske mål.

—Det blir mer og mer en spagat Norge står i. Og rapporten blir et ytterligere puff i den retningen, som gjør det vanskelig å få olje- og klimapolitikken til å henge sammen.

Den viser at det er nødt til å skje en del endringer i oljepolitikken framover. Det blir spennende å se hvordan politikerne møter den utfordringen.

Rapporten gjør det vanskeligere å kombinere klimamål og oljepolitiske mål

Bård Lahn, forsker ved Cicero

Norske politikere har allerede uttalt seg i media om rapporten. Til E24 erkjenner olje- og energiminister Tina Bru (H) at rapporten vil påvirke norsk olje- og gassproduksjon, men sier samtidig at det «uansett ikke gjør en forskjell i globalt perspektiv» hvis Norge kutter oljeutbyggingene sine nå. Også energipolitisk talsmann i Frp Terje Halleland er klar overfor E24 når han sier: «jeg mener at det beste som kan skje for Norges del er at vi fortsetter den petroleumspolitikken og -virksomheten som vi har i dag»

Og foran statsministerboligen skjer det som ofte skjer under XR-aksjoner. Politiet kjører vekk fire gjennomvåte aktivister så morgentrafikken bak slottet kan gå sin vante gang. Til NTB bekrefter operasjonsleder i Oslo politidistrikt Tor Gulbrandsen at aksjonistene ble innbrakt etter pålegg om å flytte seg på grunn av arbeid på stedet og trafikkavviklingen. Han sier det vil bli opprettet straffesak mot disse.

Les også: Forfriskende tider i vente på Chateau Neuf og kjellerpubene: Nå kan 140 studenter drikke øl her

Powered by Labrador CMS