Reduser Husleia går har ut mot psykisk helse-bevilgning:
– Hjelper ikke å puste riktig hvis jeg ikke kan betale regningene mine
Aktivistene bak kampanjen Reduser husleia er kritiske til at lavere husleie ikke blir prioritert som et tiltak for studenters psykiske helse.
Det hjelper ikke at jeg kan puste riktig hvis jeg ikke klarer å betale regningene mine
Ninthu Paramalingam, Reduser Husleia
[Forrige uke ble det klart at byrådet i Oslo bevilger 700.000 kroner til Studentsamskipnadens psykiske helsetjeneste.](aa) Til Universitas uttalte helsebyråd Robert Steen (Ap) at byrådet er bekymret for studenters psykiske helse, og at de er glade for å kunne bevilge penger for vårsemesteret.
Nå retter aktivistene bak kampanjen Reduser Husleia kritikk mot bevilgningen. 12. mars overleverte de et opprop til SiO. I oppropet signert av 3849 SiO-beboere, krever studentene blant annet lavere husleie under koronapandemien. Ninthu Paramalingam (23) er en av organisatorene bak kampanjen, som er kritisk til byrådets pengebevilgning.
– Økonomisk støtte til psykisk helse høres jo veldig fint og bra ut fordi psykisk helse er viktig, men på lang sikt fjerner det ikke en byrde i vår studenthverdag.
Hun er tydelig på at lavere leie og psykisk helse henger sammen.
– Vi tenker absolutt at rimelige leiepriser kan være med på å avlaste et ekstremt stort stresselement. Økonomiske forhold og tilgang til materielle behov som bolig, har noe å gjøre med tryggheten man føler i hverdagen.
Redusert husleie før pusteøvelser
Helsebyråd i Oslo Robert Steen legger ikke skjul på at mange studenter sliter i hverdagen under pandemien. I en e-post til Universitas skriver han at SiO raskt kan nyttiggjøre seg midlene, slik at studentene som strever med hverdagen kan få hjelp og støtte i en spesiell studietid.
– Studenthelsetjenesten i Oslo rapporterer om økt pågang knyttet til psykisk helse. At studenter sliter i hverdagen under pandemien, er hevet over enhver tvil.
– Vi er fremdeles i pandemiens akutte fase, men samtidig må vi starte reparasjonsjobben. Det gjør vi ved styrke arbeidet med å ta vare på den psykiske helsen til innbyggerne våre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Paramalingam presiserer at de ikke er kritisk til at psykisk helse bygges opp, men til hvordan SiO bruker pengene de blir bevilget.
Hun mener at reduksjon av SiOs husleie burde prioriteres, og peker på at dette vil kunne føre til at studenter kan fokusere mer på studiene og sin mentale helse, fremfor økonomiske bekymringer. Paramalingam mener selvhjelpskursene til SiO Helse ikke holder.
– Det er veldig fokus på selvhjelpsinitiativer og mindfulness-kurs hvor du lærer å puste. Det hjelper ikke at jeg kan puste riktig hvis jeg ikke klarer å betale regningene mine.
– Overkommelige husleier er også et psykisk helse-tiltak.
Les også: 1 av 3 studenter ønsker seg mer lån:– Man klarer seg ikke på stipendet
– Minimal effekt
I en e-post til Universitas skriver Stine Johannessen, konstituert styreleder i SiO, at de får gjort mye bra med 700.000 kroner til den psykiske helsetjenesten. Hun legger til at det derimot ville hatt minimal effekt ved en eventuell husleiereduksjon.
– Dersom man ønsker en redusert husleie på 500 kroner i måneden vil dette medføre en kostnad på i overkant av 54 millioner kroner i året, hvert år. Dette er ikke penger som bare dukker opp over natten, men som man vil måtte hente inn fra andre tjenesteområder.
Hun forteller at SiO er kjempeglade for å se at Oslo sitt byråd viser at de tar studentenes psykiske helse på alvor, men legger til at det ikke er mulig for dem å omdisponere øremerkede midler:
– Disse pengene er øremerket til å styrke SiOs psykiske helsetilbud og vil brukes til tiltak rettet mot dette. Dette medfører økt kapasitet på behandlingstilbudene våre og sender et positivt signal om at Oslo satser på studentene og deres velvære.
– Ser dere sammenhengen mellom dårlig psykisk helse og høy leie?
– Vi anerkjenner at studenter lever i en spesiell situasjon og at økonomiske utfordringer kan føre til en del bekymringer. SiO jobber hardt hver eneste dag for å kunne tilby alle studenter gode og trygge velferdstilbud til en rimelig pris, men ansvaret for studiefinansiering ligger hos myndighetene.
Ifølge Paramalingam er et gjennomgående argument fra SiO at de ikke har råd til å redusere husleien, fordi det vil gå utover andre tilbud. Dette stiller hun seg kritisk til.
– At SiOs helsetilbud vil bli dårligere ved å redusere husleien, er jo helt absurd. Det setter studentsaker opp mot hverandre, istedenfor å se at det er en sammenheng.
Hun mener at man nå ser hvordan SiO opptrer som selskap, fremfor å fokusere på å sikre studentvelferd.
– Det virker som om de er mest opptatt av å spare penger, og å tjene penger på studentene.
Til det svarer Johannessen følgende:
– For det første handler dette kun om finansiering og budsjett, ikke om kvaliteten på tilbudene. Å se kostnader og inntekter i sammenheng er en naturlig del av å sette opp et budsjett.
VT-leder: – Pengene bør brukes på styrket psykisk helsetilbud
Leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus Idun Kløvstad sier hun har stor forståelse for at studenter sliter både psykisk og økonomisk under pandemien. Likevel sier hun seg enig med Johannessen om at en eventuell husleiereduksjon ville vært lite effektiv:
– Det er omtrent 10.000 studenter som har bolig under SiO. Dersom man skal fordele de 700.000 kronene på de 10.000 sitter man igjen med 70 kr. Det vil si 70 kroner redusert husleie på én husleie.
– Så du mener pengene burde brukes på noe annet enn redusert husleie?
– Jeg mener de bør brukes på et styrket psykisk helsetilbud. I budsjettkravet Velferdstinget leverte til Oslo kommune i 2020 sto styrking av det psykiske helsetilbudet øverst på ønskelisten. Det samme vil det gjøre i år. Det at vi slipper å vente helt til 2022 med å få de pengene tenker jeg vi bare skal rope hurra for.
Paramalingam peker imidlertid på at det er mange løsninger som kommer ovenfra og ned, og at man da må man stille seg kritisk til hva som blir presentert:
– Er egentlig pengestøtte til psykisk helse nok for at vi skal ha en god hverdag?
Les også: Over 6000 studenter ved UiO tar ingen studiepoeng