Nå ankommer vårsemesterets utvekslingsstudenter:
Følger studiestarten fra karantenehotell
Norske universiteter tar igjen imot utvekslingsstudenter, men bare fra Europa. Nå bruker de dagene i innreisekarantene til å treffes digitalt.
– Jeg gleder meg aller mest til å møte folk og å si dumme ting på norsk som «Hei, jeg heter Lucilla og kommer fra Italia», sier Lucilla Luprano (19) over Zoom til Universitas.
Hun studerer til vanlig skandinaviske studier ved Universitetet i Edinburgh, men da muligheten til å tilbringe et semester i Norge åpnet seg, var valget enkelt. Noe vanlig utvekslingssemester, blir det imidlertid ikke. Fra karantenehotellet i Oslo sentrum forbereder hun seg nå på en heldigital studiestart og fadderuke.
– I det hele tatt føles det stadig litt uvirkelig. Når de ti dagene er ferdige vil det kanskje i større grad gå opp for meg at jeg skal være her frem til juni. Hodet mitt er ikke helt der ennå, fortsetter hun.
Les også: 3 av fem studenter føler seg ensomme under pandemien
– Viktig for å opprettholde kvaliteten
Høsten 2020 ble all utveksling til norske universiteter avlyst, med unntak av Universitetet i Bergen. Dette semesteret har flere universiteter åpnet igjen for at Erasmus-studenter kan dra på utveksling til Norge. Studiedirektør ved Universitetet i Oslo (UiO) Hanna Ekeli sier til Universitas at interessen for å komme til UiO våren 2021 har vært stor, og at det i høst ble nominert så mange som 500 studenter til universitetet.
Siden mange av studentene ikke har registrert seg ennå mangler konkrete tall på antall utvekslingsstudenter ved UiO denne våren. Ekeli viser derfor til et nettskjema fra i høst, der i overkant av 100 studenter svarte at de ønsket å komme til Norge. Det reelle antallet er trolig noe høyere. Ifølge Ekeli har det å få oversikt over hvor mange som faktisk ville reise, og en stadig skiftende smittesituasjon, gjort mottaket av internasjonale studenter ekstra krevende denne våren.
– Det har gjort at regler knyttet til innreise og karantene har endret seg fortløpende, noe som igjen har gjort det utfordrende å holde studentene oppdatert på gjeldende retningslinjer, sier hun.
– Er det forsvarlig å ta imot utvekslingsstudenter under en verdensomspennende pandemi?
– Utveksling blir ansett som viktig for å opprettholde kvaliteten i utdanningene, og det har derfor vært ønsket av regjeringen å opprettholde utveksling omtrent som normalt, sier Ekeli.
Utveksling blir ansett som viktig for å opprettholde kvaliteten i utdanningene
Hanna Ekeli, Studiedirektør ved UiO
— For utreisende norske studenter, har forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim presisert at reiser til utenlandske studiesteder skal regnes som nødvendige, på linje med arbeidsreiser.
Ekeli understreker også at UiO har kartlagt hvilke tiltak som må gjøres for å kunne gjennomføre utveksling for både ut- og innreisende. Hun påpeker videre at risikoen for smittespredning blant innreisende studenter anses som lav, grunnet kravet om innreiseregistrering og strengt testregime ved innreise. I tillegg må studentene gjennomføre ti dagers karanteneopphold.
Les også: Menneskerettighetspris til kvinneaktivist
Roser fadderordningen
Mens Luprano knapt har lagt bak seg to av ti karantenedager på hotellrommet, har landskvinnen Alessia Vignoli (23) sjekket ut av hotellet og installert seg på studenthybelen. For språkstudenten fra Universitetet i Firenze, gikk dagene på hotellrommet raskt unna.
– Faktisk har den ikke vært så ille. Jeg hadde muligheten til å gå meg en tur når jeg ville, uten å møte noen så klart, og jeg følte meg fri siden jeg var i nærheten av skogen her i Oslo, sier hun.
Oppholdet blir betalt for av UiO, og Vignoli forteller at hun ble tilbudt tre måltider om dagen. Hun vil også rose fadderopplegget, som gjorde det lettere å komme i kontakt med andre medstudenter.
– Vi spilte spill sammen på Zoom og snakket sammen om kveldene. Når jeg kom ut av karantene fikk jeg også mulighet til å treffe fadderne. Så jeg er veldig optimistisk og føler meg helt topp. Fadderopplegget var viktig, sier hun.
På tross av smittevernsrestriksjoner og faren for å måtte tilbringe store deler av utvekslingsoppholdet foran en pc-skjerm, er ikke Vignoli bekymret for at koronasituasjonen skal legge en demper for oppholdet i Norge.
– Selvsagt finnes det restriksjoner, men disse synes jeg er smarte. Men jeg håper selvsagt at det ikke vil bli flere av dem, og at vi kan klare å få et fint og åpent opphold, sier hun og legger til:
– Jeg tror og håper det vil bli en av de beste erfaringene i mitt liv frem til nå.
Medstudent Luprano ser også optimistisk frem mot utvekslingsoppholdet i et koronapreget Norge.
– Dette er en «Once in a lifetime opportunity», både akademisk og personlig passet det perfekt å reise akkurat nå. Hadde jeg ikke dratt, ville jeg ha sittet igjen hos familien min i Roma med fjernundervisning, sier hun.
Jeg ønsker å lære og leve som en nordmann – uten at det går på bekostning av min italienske sjel, så klart
Alessia Vignoli, utvekslingsstudent
Stort engasjement
Faddersjefene ved Det humanistiske fakultet ved UiO, Torhild Joa og Frida Gregersen, har ansvar for å organisere det digitale fadderopplegget for utvekslingsstudentene. Ifølge Joa har den største utfordringen vært å få samlet alle studentene, og opprettholde kontakten over skjermene.
– Folk har vært veldig engasjerte og tatt mer ansvar enn det som forventes av en fadder, sier hun.
På åpningsmøte for HF-studentene 4. januar regner faddersjefene med at det var rundt 60 utvekslingsstudenter til stede. Her ble faddergruppene delt inn i såkalte «Break out-rooms», og siden da har det blitt lagt opp til en rekke digitale arrangementer som utvekslingsstudentene kan følge mens de sitter i karantene. På sikt håper Joa og Gregersen også at det vil bli mulig å treffes utendørs.
– Dette bringer jo selvsagt med seg noen logistikkutfordringer med tanke på smittevern og gjeldende restriksjoner, men vi håper snart å kunne få til en typisk norsk tur ute i snøen, sier Joa.
Foruten HF, tilbyr også SV, Matnat og UV-fakultetene fadderopplegg for utvekslingsstudentene dette semesteret.
Les også: «Dette kan du forvente av vårsemesteret»
Oslomet: – Skal gjøre vårt beste
På Oslomet er de også i gang med mottaket av Erasmus-studentene. Prorektor Nina Waaler sier til Universitas at de planlegger å ta imot 125 av dem dette semesteret. Også her legges det opp til et digitalt fadderopplegg, organisert av universitets studentforening for internasjonale studenter. På spørsmål om hva utvekslingsstudentene kan forvente av sitt opphold ved storbyuniversitetet denne våren, svarer Waaler:
– Vi skal gjøre vårt beste for at studentene får et godt semester, men den pågående pandemien vil påvirke graden av undervisning og sosiale aktiviteter som kan foregå fysisk. Utvekslingsstudentene har også tilgang til de samme tjenestene som norske studenter, som for eksempel veiledningstjeneste og studentprest om de skulle oppleve vanskeligheter i løpet av oppholdet sitt.
Dette er en «Once in a lifetime opportunity», både akademisk og personlig passet det perfekt å reise akkurat nå
Lucilla Luprano, utvekslingsstudent
Også Waaler mener det er forsvarlig å ta imot internasjonale studenter dette semesteret.
– Studentene som kommer, har fått svært tett oppfølging og mye informasjon om gjeldende smittevernregler. Oslomet betaler for ti dagers karantenehotell og sender studentene fortløpende informasjon for å sikre at alle smittevernregler blir fulgt, sier hun.
– Vi legger også til rette for at de kan oppdatere seg på gjeldende informasjon via nettsider og sosiale medier.
– Vil leve som en nordmann
Tilbake på karantenehotellet drømmer Lucilla Luprano om å reise til Nord-Norge, når vi spør henne om det er én ting hun ønsker å få med seg under oppholdet i Norge.
– Det høres nok litt klisjeaktig ut, men jeg vil virkelig se nordlyset eller oppleve midnattsolen, sier hun.
For Vignolis del står ønske om å bli bedre kjent med sitt midlertidige studieland sterkt.
– Jeg ønsker å lære og leve som en nordmann – uten at det går på bekostning av min italienske sjel så klart, sier hun og ler.
Les også: Studentledere i kredittkort-krangel