En app ut av ensomheten
Undersøkelser viser at unge er mer ensomme i etterkant av koronautbruddet. Nå lanserer Oslomet-student Erik (22) en ny app i håp om å styrke studentfellesskapet.
— Appen skal gjøre at studenter føler seg inkludert i studiemiljøet og få muligheten til å bygge sosiale nettverk. Dette er spesielt viktig nå, ettersom det er flere nye studenter i byen som har opplevd at det sosiale livet har blitt begrenset som følge av koronasituasjonen.
Det sier Erik Mathisen (22), maskiningeniørstudent ved Oslomet. Han har utviklet appen «Studievenn», som han håper skal kunne bidra til mindre ensomhet blant studenter. Ifølge en undersøkelse utført av Opinion for Røde kors svarte hele 45 prosent av unge i aldersgruppen 16 og 24 år at de føler seg mer ensomme som en konsekvens av koronaviruset.
Også en Sintef-undersøkelse fra mai i år tyder på det samme: I den svarte over halvparten av respondentene i samme aldersgruppe at de har følt seg mer ensomme under koronapandemien enn før.
– Det leses stadig historier på nyhetene hvor nye studenter har blitt værende i hjembyen ettersom forelesningene utføres digitalt, sier 22-åringen.
Mathisen håper at appen kan bidra til at det skal bli enklere å flytte til et nytt studiested.
Slik opplever forelesere overgangen til digital undervisning: – Jeg savner seminarrommet
— Ikke like mye «press» som Facebook
Tross undersøkelser om økt ensomhet blant unge under pandemien, har Mathisen sittet på app-ideen i et par år. Da han selv var ny student i Stavanger merket han behovet for alternative måter å skaffe et nettverk.
– Inntrykket mitt var at flere studenter hadde behov for å knytte sosiale nettverk. I tillegg observerte jeg at det var flere som ikke hadde kommet med i fadderuken, forteller Mathisen.
Appen er ifølge ham kun tilgjengelig for studenter, noe som er gjort mulig ved å bruke Feide — det samme innloggingssystemet som universitetene bruker. Med den kan studenter opprette aktiviteter og la andre studenter å melde seg på. Når man bruker appen, vil de aktuelle aktivitetene dukke opp på et kart.
– Dette kan være alt fra å ta en kaffe, spille badminton eller gå en tur. Videre kan du klikke deg inn på aktiviteten og bli med som en deltaker — da kan alle som har meldt seg på kommunisere gjennom en gruppechat, sier ingeniørstudenten.
Mathisen forklarer at det er mulig å begrense antallet som deltar på den sosiale aktiviteten. Dette betyr at hvis studenten som oppretter arrangementet ønsker at det skal være maks tre personer, vil aktiviteten forsvinne fra appen når de tre plassene er fylt opp.
— På denne måten vil det ikke være like mye «press» å poste eventer, slik det fort oppleves på Facebook, mener han.
I utgangspunktet er det meningen at enkeltpersoner skal kunne opprette aktivitetene. Det er likevel mulig å gå sammen med en venn om å gjøre dette.
Mathisen håper appen får mer oppmerksomhet fremover:
– Slik at terskelen blir lavere for at flere benytter seg av de ulike aktivitetene.
Les også: Amputert avgang på Kunsthøgskolen
Alene på hybelen
Tilmann von Soest er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo (UiO). Hans faglige interesser er blant annet psykisk helse, selvfølelse og ensomhet blant unge voksne. Ifølge professoren er det ikke bare mer digital undervisning som kan skape større ensomhet blant studenter:
– Med koronaviruset kommer det en hel pakke: Du går glipp av sosialt samvær og det oppfordres fra regjeringen at man skal unngå sosial kontakt. Dette betyr i teorien at en student kan måtte sitte hjemme på hybelen hele dagen, sier Soest.
Han understreker at uforpliktende kontakt ikke nødvendigvis gjør at studenter føler seg mindre ensomme, slik «Studievenn» legger opp til.
– Jeg tenker likevel at den har gode hensikter og i utgangspunktet kan være et godt tiltak, sier Soest.
Hvis appen faktisk fører til at studenter får mer kontakt med hverandre, tror Soest at dette er et tiltak som kan motvirke ensomhet blant unge.
– Jeg tenker at det kommer an på hvor appellerende den er for studentene. Ungdommen bruker jo ikke hvilken som helst app.
Heistrøbbel i SiO-bolig: Satt fast i 16.etasje i fem dager