Sykepleierstudenter bekymret:
– Vi har jobbet og jobbet og jobbet og virkelig bidratt
Sykepleierstudenter landet rundt går en usikker høst i møte. Nå etterlyser de stipend for å sikre at de fullfører studiet.
– Folk er redde, sier Solveig Frantzen Fosse (23), som sitter i studentstyret til Norsk Sykepleierforbund Student (NSF).
Sykepleierstudenter landet rundt går en usikker høst i møte. Obligatorisk praksis utgjør en stor andel av det treårige studieløpet til fremtidens blåkledde pleiere. Ordningen er ubetalt, men sykepleierstudenter flest får det likevel til å gå rundt med deltidsjobber på siden. Men grunnet koronaviruset oppfordres de nå til å arbeide så lite som mulig andre steder, for å minske risikoen for å smitte pasienter. Derfor etterlyser sykepleierstudentene nå at regjeringen åpner korona-lommeboken nok en gang.
Kunststudentenes koronautfordring: – Det som hemmer kreativitet mest, er eksterne sperrer
– Har ikke råd
– Vi går rundt og er konstant redde fordi noen skoler og praksisplasser sier at vi ikke får ha jobb ved siden av praksis, fortsetter Fosse.
I hovedstaden er det Oslo universitetssykehus (OUS) som delegerer opplegget. Per nå får studentene lov til å jobbe andre steder, opplyser sykehuset.
– Dersom situasjonen endrer seg, må vi vurdere våre retningslinjer på nytt, skriver kommunikasjonsrådgiver i OUS, Ivar Greiner, i en e-post til Universitas.
Fosse er bekymret for usikkerheten som medføres ved at studentene ikke vet om dette vil skje eller ei.
– Vi har full forståelse at det er farlig å ta med eventuell smitte. Det er ikke sånn at vi på død og liv har lyst til å jobbe ved siden av praksis. Men vi har ikke råd, stort sett, sier hun.
– Vi føler oss oversett akkurat nå. Vi har jobbet og jobbet og jobbet og virkelig bidratt, så står vi igjen med å få ingenting
Solveig Frantzen Fosse, styremedlem i studentstyret til NSF
Studieløp i limbo
Én av tre heltidsstudenter har jobb ved siden av studiene, viser en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Ifølge rapporten kan det gå utover studiene.
– Hvis man går rundt og er bekymret gjør man gjerne en dårligere jobb, og har et helt annet fokus enn det man bør. Dette er ikke noe vi skal måtte bekymre oss for når vi skal ut og prøve å bli så gode som mulig og kunne ta vare på landets sykeste, sier Fosse.
Også fullføring av studiet innen normert tid kan komme til å henge i en tynn tråd, ifølge Fosse.
– Flere forbereder seg på at de må ta et år om igjen fordi de ikke blir ferdige i tide, sier hun, som mener det er synd, fordi:
– Er det noe vi vet nå, er det hvor viktig det er å få fullført utdanningen til folk som studerer sykepleie.
I dag mangler Norge hele 6000 sykepleiere, ifølge tall fra en rapport som Helse- og omsorgsdepartementet publiserte i 2019. Innen 2035 kan tallet stige til 28.000.
Les også: – Jeg er sosialister til ikke å si ifra
Belastende situasjon
Fosse går tredje året som sykepleierstudent på Oslomet. Selv kjenner hun på angsten knyttet denne berg-og-dal-banen av et år.
– Jeg opplever det som ubehagelig. Det føles ekstremt tungt å vite at du kan ta med smitte inn på arbeidsplassen, forklarer hun.
– Du har ikke lyst til å smitte noen, og i hvert fall ikke syke som er i risikosonen. Så det er ingen av oss som ønsker å gjøre det mer sannsynlig at det oppstår kryss-smitte. Men for mange er ikke det et valg. Folk er nødt til å arbeide ved siden av studiet.
Da pandemien rullet stormende over Norge i mars, innførte enkelte praksissteder unntakstilstand for sykepleierne. For å bistå i det plutselige havet av pasienter, fikk de en periode lønnet praksis. Det var nødvendig, men lite ideelt, mener Fosse.
– Da oppnår vi ikke fullt læringsutbytte. Det var mer samfunnstjeneste enn skole, sier 23-åringen.
– Vi føler oss oversett akkurat nå. Vi har jobbet og jobbet og jobbet og virkelig bidratt, så står vi igjen med å få ingenting.
Du sier at dere ikke har fått noe igjen for krisen, men de færreste har tjent på denne situasjonen. I en nasjonal dugnad er det ikke gitt at folk får noe igjen. Hva tenker du om det?
– Du hadde ikke bedt noen andre jobbe gratis, svarer hun raskt.
Dessuten, legger hun til, var ikke dugnaden som for folk flest.
– Å holde seg hjemme og pusle puslespill er ikke det samme som å gå i jobben din hver dag og yte ditt aller beste. Dét er ikke dugnad. Det er jobb.
Dette er ikke noe vi skal måtte bekymret oss for når vi skal ut og prøve å bli så gode som mulig og ta vare på landets sykeste
Solveig Frantzen Fosse, styremedlem i studentstyret til NSF
Pengepott på ønskelisten
Tidligere i høst la Nikolai Wilkinson (SV) frem spørsmål til kunnskapsminister Henrik Asheim på vegne av sykepleierstudentene. Wilkinson spurte: «Vil regjeringen lage nasjonale retningslinjer for at sykepleierstudentene ikke mister muligheten til å fullføre utdanningen i koronatiden?»
Svaret på studentens statsråd var at situasjonen må sees opp mot smittefaren, før han konkluderte med at:
– Jeg mener at allerede eksisterende rammer tilrettelegger for at sykepleierstudenter kan gjennomføre studiet til normert tid, skriver Asheim.
Nå etterlyser sykepleierstudentene et stipend for å lette på usikkerheten. Nøyaktig hvor mye de ønsker, er de ikke sikre på.
– Det må bare være nok til at det går rundt, så de ikke slipper å droppe ut, sier hun,
Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Aase Marthe Johansen Horrigmo (H), svarer følgende på spørsmål om det er aktuelt å åpne lommeboken en gang til for sykepleierstudentene:
– Helt siden koronakrisen traff oss har regjeringen vært opptatt av at studentene skal få fullføre utdanningen sin uten forsinkelser. Derfor var vi ganske raskt ute allerede i mars og endret reglene for praksis, skriver hun i en e-post til Universitas.
Videre sier hun at endringene gir universitetene og høyskolene større fleksibilitet i hvordan de organiserer praksis. Endringene varer ut året.
– Jeg vet veldig godt at den økonomiske utryggheten også gjelder studenter. Nå fikk studentene utbetalt storstipendet i august på litt over 22.000 kroner, og så vil vi følge utviklingen for å se om det er behov for flere tiltak.
Les ukens nyhetskommentar: Bachelor i digital sosialisering