Hvor viktig er gode karakterer for å få drømmejobben?
Norske hodejegere ser mer etter personlige egenskaper, og stiller seg positivt til et mindre fokus på karakterer i ansettelsesprosessen. NHO og et av Norges ledende advokatfirmaer ønsker derimot ikke endring.
Debatten om karakterer i høyere utdanning har rast de siste ukene. Prorektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Solve Sæbo, [vil skrote karakterne totalt til fordel for prosjektbaserte kurs](1). Han møtte massiv motstand flere hold.
I ukens Universitas kan man lese om [studentene som hopper opp og ned flere karakterer når de klager](2). Hvor viktig er karakterer når studenter skal finne seg jobb?
Universitas har snakket med hodejegere, NHO og et ledende advokatfirma for å finne svaret.
De mest attraktive arbeidsgiverne svarer: Slik får du drømmejobben
– Gammeldags
Mads Wildhagen arbeider som hodejeger og Head of Marketing i bemannings- og rekrutteringsselskapet Academic Work. Han driver direkte og aktiv søking etter de beste lederne og spesialistene til unike oppdrag, uten offentlig annonsering. Han stiller seg positivt til en modernisering av utdanningssystemet.
– Jeg kan se at karakterer kan være utslagsgivende, men jeg vil si det er litt gammeldags å screene ut kandidater på bakgrunn av det i dag. På grunn av dette er det dessverre mange selskaper som går glipp av dyktige talenter, spesielt tilknyttet lederskapsstillinger, sier han.
Videre råder han bedrifter til å se på søknadsbrevene til kandidatene først. Som hodejeger ser han etter motivasjon, ambisjon og fullføringsevne. Å ha fullført en studie kan i mange tilfeller være bra nok.
– I Academic Work jobber vi mye med nyutdannede studenter, og vi tror mye på personlige egenskaper. Vi oppfordrer andre bedrifter til å tenke mye bredere når de skal ansette. Det er klart at du trenger et legestudium med gode karakterer hvis du vil bli lege, men vi har så mange utdannelser hvor du i prinsippet ikke ender opp med å jobbe i en stilling som samsvarer med graden du har på vitnemålet.
Verdsetter potensial
Hodejegeren som selv ble hodejaget, og nå er landssjef i konsulentselskapet Navigio, Nicholay Tehrani, har også en oppfatning av at det finnes mange stillinger på arbeidsmarkedet som ikke trenger å basere seg på karakterer.
– Jeg er ikke nødvendigvis enig i at karakterer burde skrotes, det kan være et godt verktøy for å måle kandidater i ansettelsesprosesser. Men jeg kan vanskelig hevde at karakterer er en viktig del av vurderingen når vi for eksempel ansetter erfarne ledere, sier han.
Når det kommer til rekruttering generelt, er det ifølge Tehrani mest interessant å gjennomføre tester som kan forutsi fremtidige jobbprestasjoner. Dette kan gjøres ved typiske evne- og intelligenstester, samt putte kandidaten i praktiske og relevante arbeidsøvelser.
– Hvilket potensial individet har til å prestere i en fremtidig jobb er det viktigere å vite noe om, enn hvilke karakterer vedkommende hadde da han eller hun gikk ut av universitetet for mange år siden. Vi forsøker å sette sammen et totalbilde av hva kandidatens potensiale er fremover.
– Hva er ditt viktigste tips til en nyutdannet student uten toppkarakterer?
– Det er veldig viktig å prøve og vise seg frem. Jeg ville stusset over studentens potensial hvis vedkommende ikke hadde jobbet eller engasjert seg i noe under studietiden. Bygg nettverk, møt opp på forskjellige arrangementer eller engasjer deg i noe relevant gjennom studieløpet. Vi som driver med rekruttering må høre om personene før vi i det hele tatt kan gripe tak dem.
NHO vil beholde karakterer
Kompetansedirektør ved NHO, Are Turmo, mener at verdien av karakterer i ansettelsesprosessen er for stor til at det kan være aktuelt å skrote dem.
– Karakterer har absolutt en viktig funksjon, og vi vil at høyere utdanning skal fortsette med å ha det. Vi ser tydelig at gode karakterer fører til at kandidater blant annet er mindre mistilpasset arbeidslivet. Skrotes dette, mister bedrifter en viktig kilde til informasjon når de skal drive rekruttering, fastslår han.
Videre sier Turmo at hvis overdreven pugging er et problem, bør man heller se på hvordan eksamen utformes, eventuelt alternative vurderingsformer. Men han er enig i at karakterer ikke er den eneste faktoren som spiller en rolle i ansettelsesprosesser hos dem.
– Det våre bedrifter sier er aller viktigst – hvis det faglige til kandidater er likt – er personligheten man viser på intervjuet.
– Men det er fortsatt karakterer som dømmer om man blir innkalt til intervju?
– Ja, hvert fall hvis konkurransen er hard og du har lite erfaring å vise til. Karakterer fungerer da som den første silingen.
Advokatfirmaets syn
Wikborg Rein er et av Norges ledende og mest internasjonale forretningsadvokatfirma. Det høye karakterpresset på jussen er en kjent sak, og kampen om jobb her er høy. Rekrutteringsansvarlig, Ole Henrik Wille, forklarer hva de som en ren kunnskapsbedrift ser etter i ansettelsesprosessen og i hvor stor grad de tar karakterer i betraktning.
– Vi jakter på de beste hodene når vi etterlyser nye stillinger. Siden det er juss det er snakk om, er vi avhengige av at kandidater er gode teoretikere og lagspillere for at de skal passe inn i miljøet vårt. . Disse finner vi ved å blant annet se på karakterer og andre ting som relevant erfaring. De kandidatene som har hatt stilling som trainee hos oss tidligere, vil selvfølgelig være mer ettertraktede. Slik er det nok hos de fleste bedrifter, sier han.
Advokatfirma sponset studentbar med hemmelig beløp: Nå er de forvist
Han forteller at det ville vært vanskelig å ansette nyutdannede personer hvis de ikke hadde hatt gode karakterer å vise til, men kravet om et godt vitnemål var større før.
– Man ser nå mer på andre ting i tillegg. For å få de som passer som gode forretningsadvokater må man gjøre en helhetsvurdering hvor vi også vurderer søknaden og intervjuet. Det holder ikke lenger at man bare har gode karakterer, men de spiller selvsagt en stor rolle i rekrutteringen hos oss.