IT, ingeniør, juss, HF, SV eller business? De mest ettertraktede arbeidsgiverne har svarene på hva du må gjøre for å ansette akkurat deg, og de er ikke redd for å gi deg dem.

De mest ettertraktede arbeidsgiverne svarer: Slik kaprer du drømmejobben

Studentenes drømmearbeidsgivere gir sine beste råd for å komme gjennom nåløyet.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år publiserte Universum i samarbeid med E24 resultatene av en undersøkelse der de spurte hvilke arbeidsgivere studenter har mest lyst til å jobbe for. Vi snakket med de mest populære arbeidsgiverne for å høre hva de ser etter når de ansetter nye ansatte.

Arbeidsgivere, NHO og eksperter: Uenige om hva som kreves for å få kremjobben

IT-studenten: Google

Google

  • Utenlandsopphold: Viktig
  • Aktivitet ved siden av studiet: Viktig
  • Relevant yrkeserfaring: Ikke viktig
  • Godt utformet CV: Viktig
  • Karakterer: Ikke viktig
  • Søknad: Ikke viktig
  • X-faktor: Å ha gjort noe nyskapende før

Google får millionvis av søknader hvert år, da hjelper det ikke å ha A i alle fag hvis du skal slippe gjennom nåløyet. Du må ha X-faktor.

Det er ingen tvil om hvor IT-studenter helst vil jobbe. Nesten 60 prosent vil aller helst jobbe for milliardbedriften Google.

– En av tingene vi ser etter når vi ansetter er «googliness». Det vil si at du passer inn i miljøet. Du skal være ydmyk, nysgjerrig, i stand til å tenke utenfor boksen, og kanskje være litt utradisjonell, forteller Jan Grønbech, sjef for Google Norge.

Alle jobbsøknader som sendes til Google havner i en internasjonal database. Det vil si at søkere fra Norge sidestilles med søkere fra utenlandske prestisjeuniversiteter.

– Det er helt klart en fordel å ha gått på MIT fremfor en ukjent norsk skole, men det viktige er å skille seg ut. Har du vært på utveksling i utlandet så viser det initiativ, eventyrlyst og åpenhet, det er positivt.

Grønbech forteller også at ting du har gjort ved siden av studiet kan være vel så interessant som hvor du har studert, og hvilke karakterer du har fått.

– Det er så mange som kommer ut med de samme karakterene. For å skille deg ut kan du for eksempel ha publisert ett eller annet, eller knekket en kode ingen andre har knekket.

Kremeksempelet på hva Google ser etter, mener Grønbech er en person som aldri har studert.

– Den smarteste ingeniøren jeg har møtt i Google har knapt gått i 9. klasse. Det var han som fant opp Google Earth fra stuebordet sitt, og gjorde Google Maps ti ganger bedre over natta.

Visste du? Late studenter får best karakterer

Ingeniøren: Statoil

Statoil

  • Utenlandsopphold: meh
  • Aktivitet ved siden av studiet: Viktig
  • Relevant yrkeserfaring: Ikke viktig
  • Karakterer: meh
  • Godt utformet CV: Viktig
  • Søknad: Viktig

Statoil ansetter en rekke nyutdannede studenter hvert år. Har du en god søknad med en utfyllende CV er sjansene gode for å få jobb.

– Jeg leste i avisa om en som påsto at en CV bare burde inneholde relevant erfaring. Det er jeg veldig uenig i. Om du har jobbet i med barn og unge, i en restaurant eller i en frivillig organisasjon, så bygger du erfaring som kan være relevant, sier Andreas Holst, direktør for læring og utvikling i Statoil.

Blant tingene som kan gi et forsprang trekker Holst særlig frem utveksling som noe positivt.

– Vi er et internasjonalt selskap, da hjelper det å ha litt internasjonal erfaring. Altså er utveksling er en god fordel, det viser at du har vært ute og opplevd andre kulturer.

Likevel er det ikke nødvendigvis fordelaktig å ha tatt hele graden sin i utlandet.

– Vi har folk som jobber her med grader fra rundt omkring i verden, men det er ikke noe vi spesielt går etter. Vi opplever at norske universitet og høyskoler konkurrerer godt.

Holst legger ikke skjul på at en mastergrad, eller til og med en doktorgrad, gjør deg særlig kvalifisert. Likevel finnes det håp for de som kun har studert i tre år.

– Det er en myte at vi bare ansetter folk med mastergrad. Inneværende år, og i fjor, ansatte vi også folk med bachelorgrad.

Viktigst er likevel den samlede vurderingen

– Hvis du har gjort noe ved siden av studiene som har gitt deg ledererfaring, trekker det veldig opp. Evnen til å samarbeide er også viktig. Vi er en stor organisasjon som driver med mange spennende og komplekse ting, men det er vanskelig å få til ting alene.

Vebjørn Wold kommenterer: Den dystopiske fortellingen om «fremtidens arbeidsmarked» skremmer en hel generasjon studenter til konform lydighet

Business-studenten: DNB

DNB

  • Utenlandsopphold: Viktig
  • Aktivitet ved siden av studiet: Meh
  • Relevant yrkeserfaring: Meh
  • Karakterer: Ikke viktig
  • Godt utformet CV: Viktig
  • Søknad: Viktig

Vil du ha jobb i DNB er utveksling og andre erfaringer ting som kan trekke opp. Karakterene er det ikke nødvendigvis så viktig med.

– Vi anbefaler å bygge opp relevant erfaring, men det er mye som er relevant. Det viktigste er at du er nysgjerrig og vil lære nye ting. Det er mange ting man må kunne her som man ikke kan lære på skolebenken, forteller Glenn Erik Menkin, som jobber med rekruttering og «employer branding».

Når DNB ansetter ser de gjerne på hva søkeren har gjort i tillegg til å studere.

– Man har gjerne en større rikdom av erfaringer hvis man har gjort ting ved siden av studiet. Hvis vi ser at noen har gitt noe tilbake til samfunnet på noen måte ser vi på noe positivt, sier Menkin.

Dette gjelder også når man bygger opp en CV, da anbefales det å føre opp det meste man har av erfaring.

– Det er ofte mange ting som gir god erfaring, selv om man kanskje ikke tenker på det. Hvis man skriver opp alt man har gjort, så får heller vi vurdere hva som er relevant.

Karakterer er imidlertid ikke det viktigste.

– Det er enkelte områder som krever av analytiske og kvantitative ferdigheter, hvor vi ser på karakterer i de relevante fagene, men ellers så er ikke kravet til høye karakterer så viktige som mange tror.

Når det kommer til selve jobbsøknaden har Menkin en klar beskjed til potensielle søkere:

– Skriv en kort og konsis søknad, som tar noen minutter å lese gjennom. Helst uten skrivefeil.

Humaniora- og samfunnsviterstudenten: NRK

NRK

  • Utenlandsopphold: Ikke viktig
  • Aktivitet ved siden av studiet: Litt viktig
  • Relevant yrkeserfaring: Litt viktig
  • Karakterer: Meh
  • Godt utformet CV: Viktig
  • Søknad: Ikke viktig

Drømmer du om jobb i «Krinken» er flerkulturell kompetanse og relevant erfaring godt å ha.

– På CVen burde man trekke frem alle jobber man har hatt som kan være relevante. Det som maler et bilde av hvem man er som person, forteller Ellen Brekke, HR-sjef i NRK.

Det er flere ting som kan gi deg en fordel, dersom du søker jobb i NRK. Blant annet hjelper det godt med såkalt flerkulturell kompetanse.

– Det er en del som har tatt graden sin i utlandet, for eksempel i Australia. Det gir en type kompetanse som er verdsatt i NRK, sier Brekke.

Videre forteller hun at en fot på innsiden aldri kan skade.

– Vi tar inn praktikanter fra mange høyskoler, ikke bare journalistikk i Volda. Hvis du får en sånn praktikantplass er det en ypperlig måte å vise seg frem på. Det samme gjelder de midlertidige vikariatene vi lyser ut.

Det er også mulig å søke jobb på generell basis.

– Vi lyser ut en del ledige stillinger eksternt, men vi har også en person som tar seg av generelle søknader. Det er selvfølgelig mindre sannsynlighet for at det leder til noe, men det skader aldri å ta kontakt.

NRK er ikke alene: Arbeidsgivere bryr seg lite om gode karakterer

Juss-studenten: Utenriksdepartementet

Utenriksdeparementet

  • Utenlandsopphold: Viktig
  • Aktivitet ved siden av studiet: meh
  • Relevant yrkeserfaring: Viktig
  • Karakterer: Meh
  • Godt utformet CV: Viktig
  • Søknad: Viktig

Utenriksdepartementet ser et ansatte med bred kompetanse, som kan jobbe under krevende omstendigheter.

– Utenrikstjenesten har totalt om lag 2500 ansatte og vi trenger medarbeidere med variert bakgrunn, erfaring og personlighet, forteller Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet(UD).

Blant jusstudentene Universum har snakket med svarte 25,6 prosent at de aller helst vil jobbe i Utenriksdepartementet.

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at UD ser etter internasjonal erfaring og språkkompetanse når de velger ut kandidater til sitt aspirantopptak.

– I tillegg til studier i utlandet er det flere andre måter å opparbeide seg internasjonal erfaring på. For eksempel gjennom praktikantopphold ved en norsk ambassade, gjennom et utvekslingsopphold, eller arbeid i frivillige organisasjoner, forklarer Solberg.

Det kan også være en fordel å opparbeide seg relevant erfaring.

– Vi ansetter personer som kommer rett fra studier, men de fleste som ansettes har noe arbeidserfaring før de starter i UD.

Skal du søke jobb i UD bør du ha en CV med relevant arbeidserfaring, og en godt skrevet søknad. Heldigvis for jusstudenter som søker jobb i departementet, er de ønsket der.

– Utenrikstjenesten har behov for ansatte med forskjellige typer fagbakgrunn, og vi har spesielt ønsket å rekruttere flere jurister og økonomer.

Det stilles også et par krav til søkere.

– Rullebladet må være plettfritt og mange av våre ansatte må passe til å arbeide under krevende omstendigheter.

Ble du stressa av dette? Universitas-Emilie mener man kan drite i eksamen

Powered by Labrador CMS