Fått betenkeligheter: 19 år gamle Alex Blessing Chalgren er skuffet over at den amerikanske presidenten har gått bort fra en del av løftene han ga under valgkampen. Han ble spesielt forferdet over Trumps reaksjoner etter Charlottesville.

Fornøyde med Trumps første år

Alex Chalgren og Nicholas Fuentes møter på mye hat for deres provoserende støtte til USAs president. Fuentes ble nødt til å slutte på studiene grunnet dødstrusler.

Publisert Sist oppdatert

The Dreamers og Daca

  • Rundt 800.000 «Dreamers» oppholder seg nå i USA med Daca-visum og risikerer dermed deportasjon.
  • DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) gir beskyttelse til innvandrere som kom til USA som barn.
  • Barack Obama innførte DACA i 2012 for å gi disse rett til å oppholde seg, studere og jobbe i to år.
  • Personer som søker om DACA-opphold må ha rent rulleblad og ikke være en trussel mot nasjonal sikkerhet, i tillegg til å være student eller ha fullført skolegang eller militærtjeneste.
  • Flest «Dreamers» er mellom 15 og 36 år og kommer fra Mexico, El Salvador, Guatemala og Honduras.
  • Trump har sagt han vil vrake DACA i mars 2018 som en del av hans kamp mot udokumentert innvandring.
  • «The Dreamers» skjebne ligger nå i hendene til Kongressen, som har fått i bestilling av Trump å skissere en ny og strengere ordning. Utfallet er likevel svært usikkert.

– Opprøret i Charlottesville sendte et viktig signal om at eliten som kontrollerer dette landet ikke kan fortsette å la innvandringen utslette den hvite befolkningen fra USA eller i Europa uten motstand, sier Nicholas Fuentes (19).

For ett år siden møtte Universitas «Students for Trump», deriblant Fuentes ved Boston University, daværende leder av studentkampanjen for Trump i superliberale Boston.

Etter at Trump ble president har Fuentes, som selv har slekt fra Mexico, fortsatt sitt brennende engasjement for Trump og mot innvandring. Blant annet deltok han i opprøret i Charlottesville i august, sammen med nynazister og høyreekstremister, hvor en motdemonstrant omkom og mange ble skadet.

Ett år siden: Derfor stemmer studenter på Trump

– Hjernevasket av media

– Etter Charlottesville har jeg fått rasistiske anklagelser og voldstrusler på Facebook og Twitter fra både fremmede og bekjente. Til og med familien min fikk gjennomgå, sier Fuentes, som sier han støttet opprøret for å demonstrere mot multikulturalisme og økt innvandring.

Dødstruslene og hatbrevene førte til at han måtte avbryte studiene og flytte fra Boston. Fuentes har likevel fortsatt sin provoserende agenda, nå gjennom egne youtube-sendinger og sosiale medier.

– En vakker dag vil mange våkne og se at den egentlige fienden er myndighetene og media, sierFuentes som er overbevist om at de sterke reaksjonene kommer fra personer som er blitt hjernevasket av media.

– Forstår du at din retorikk og meninger virker hatefulle og provoserende?

– Selvsagt. Når folk blir fortalt fra krybbe til grav av foreldre, lærere og media at rasisme er den største synd, og at den samme kulturen definerer fornuftige og stolte hvite mennesker som rasister, er det ikke rart at vi ser så mye hat, sier Fuentes, og legger til:

– Er det forståelig? Ja. Men er det rimelig? Absolutt ikke. Jeg sier det jeg sier for å provosere. Alt i alt er det egentlig bare ord som setter i gang samtaler og tankeprosesser. Hvis det gjør folk ukomfortable, mener jeg det er en god ting, sier han.

Amerikanske studenter er lei valgkampen: – It's ridiculous

Stormet senatet

I forrige uke stormet 500 studenter Senatet for å demonstrere mot Trumps knallharde innvandringspolitikk og trussel om å vrake «Daca-programmet». Daca gir midlertidig beskyttelse til innvandrere som kom til USA som barn – en oppholdstillatelse Trump og justisminister Jeff Sessions ønsker å frata dem i mars 2018. 800.000 personer, omtalt som «the Dreamers», kan bli deportert.

Nicholas Fuentes omtaler Daca som grunnlovsstridig og mener «the Dreamers» oppholdstillatelse går på bekostning av amerikanerne.

– Det eneste som er viktig å huske er «America first», konstanterer Fuentes i en av sine politiske Youtube-sendinger.

Students for Trump: Universitas møtte Nicholas Fuentes (19) i Boston under den amerikanske valgkampen i fjor. Den gangen ledet han studenter for Trump i den liberale byen.

Misliker Trump

Blant amerikanere mellom 18-34 er bare 20 prosent fornøyde med Trump. Mer enn 60 prosent misliker han. En av dem er Kari Claire Offerdal (23), som nå studerer Peace and Conflict studies ved UiO.

– Om jeg har noe positivt å si om Trump? Kanskje morsomme memes?

– Kutt i Planned Parenthood, miljøreguleringer og nå Dreamers-programmet. USA går i helt feil retning, sier Offerdal.

I fjor jobbet Offerdal ved University of Oregons kontor for internasjonale studenter. Her merket hun effektene av Trumps harde retorikk mot utlendinger.

– Mange fortvilte studenter fryktet de ville miste oppholdsretten og utvises. Trumps retorikk spiller også opp det høyreekstremistiske opprøret vi ser. Det gjør meg utrolig trist, sier hun.

Bombarderes med spørsmål

Alex Blessing Chalgren (19) jobbet for Trump under valget. Som svart og homofil er han langt fra den typiske Trump-tilhengeren, men var i presidentkampen overbevist om at Trump var den fremste forkjemperen for LHBT-rettigheter.

– Det kan være tøft å støtte en såpass hatet mann. Men hatet er grunnløst og bygger på uvitenhet. Jeg opplever at særlig minoritetsgrupper misliker at jeg støtter Trump. Når de skjønner at jeg støtter Trump blir de enten veldig overrasket, gir meg en klem eller bombarderer meg med kritiske spørsmål, sier han.

Har fått betenkeligheter

19-åringen studerer filosofi og økonomi ved konservative Hampden Sydney College i Virginia og planlegger å bli advokat. I tillegg er han aktiv samfunnsdebattant og i lederskapet til Republikanernes studentgruppe.

– Jeg støtter fortsatt presidenten, men jeg har fått noen betenkeligheter. En del ting han snakket om under valgkampen har han gått vekk i fra. Og jeg er veldig skuffet over hans ledernominasjoner på miljøfeltet, sier Chalgren.

– Har Trump gjort livet bedre for svarte og LHBT-personer?

– Generelt sett, nei. For eksempel har det blitt vanskeligere å være skjev i militæret. Som svart ble jeg også forferdet av Trumps reaksjoner etter Charlottesville. Han skulle aldri ha angrepet motprotestene, sier Chalgren.

Fellesskap: Arrangerer gråtestund etter Trump-seier

Trygt med Trump

Likevel mener Chalgren landets sikkerhet best ivaretas med Trump som øverste leder.

– Strengere reguleringer for hvem som slipper inn holder USA trygt. Riktignok har de siste angrepene her blitt utført av amerikanere. Dessverre er mentale problemer svært utbredt i USA, sier han.

Nicholas Fuentes er ikke lenger student og satser nå alt på et eget medieselskap. Han roser Trumps presidentperiode.

– Han har holdt oss utenfor nye kriger, styrket BNP-en for første gang på lenge og sikret grensene. Uansett hva han sier – det han gjør, det virker!

Powered by Labrador CMS