Derfor stemmer studenter på Trump

Studenter over hele USA mobiliserer for å knuse Hillary Clinton og innsette Donald Trump som USAs president.

Publisert Sist oppdatert

Om Trump får makta

  • Skatter: Selskapsskatt, eiendomsskatt og en rekke skal skal kuttes og barnebidrag bli skattefritt.
  • Arbeidsliv: Skal skape 25 millioner nye jobber og ta tilbake arbeidsplasser fra Kina, Mexio, Japan og Vietnam
  • Innvandring:En mur mot Mexico skal reises for å holde innvandringen nede. I tillegg tredoble antall immigrasjonsvakter og ansatte
  • Våpen:Vil beholde det andre grunnlovstillegget uendret
  • Energi og klima: Ingen klar klimapolitikk, men uttalt at han ønsker å bygge ut fornybar energi, samtidig med storstilt satsning på olje og gassreserver og redusere importbehovet av energi.
  • NATO: Trump mener NATO er utgått på dato og vil kreve mer penger av de andre medlemmene og skifte fokus vekk fra Russland over til islamistisk terrorisme.
  • Helse:USA skal få et mer pasientorientert helsesystem, et reformert mental helse-program og bedre institusjoner
  • Handel:NAFTA-avtalen mellom Mexico og Canada skal reforhandles og TPP avlyses.
  • Utdanning:Trump har foreslått å kanskje legge ned utdanningsdepartementet og styre utdanning fra lokalt nivå.

– Lock her up! Lock her up!

Forrige ukes store «valgtvist», FBIs gjenåpning av Hillary Clintons epostskandale, har gitt Trump-supporterne ny vind i seilene. De står i en liten binge gjerdet inn av metall foran Trump Tower på 5th Avenue i New York. Kinesere, jøder, svarte, kvinner og kristne har møtt opp på Trump Rally.

Se stor bildekarusell fra Trump Rally i New York øverst i saken.

– Norge sliter med muslimske immigranter, gjør de ikke? Sverige er i hvert fall «long gone». Der har muslimene tatt over, sier postmannen Daniel Rodriquez (50).

Han mener at det er for få alfahanner i verden nå, og derfor liker han Trump.

– FN representerer kannibaler

Også studentene mobiliserer for harde livet én uke før valgdagen. Over hele USA jobber «Students for Trump» under parolen «Make America Great Again».

– Vi føler verden, pengemakten, staten, Vatikanet og FN er imot oss. Obama har vært en av våre verste presidenter, vi går mot krig med Russland, handelspolitikken knuser arbeidsplassene våre og studentene drukner i gjeld. Nå må vi stå opp mot uretten og reagere, sier Nicholas Fuentes (18), initiativtaker for Boston Students for Trump i den knallblå staten Massachusetts.

Dette er skolen som skapte Hillary Clinton: – Det er en del spisse albuer her

Students for Trump: Nicholas Fuentes (18) leder studenter for Trump i Boston

Fuentes, som studerer internasjonale relasjoner ved Boston University, forteller ivrig hvordan han mener at klimaendringer er en kampanje for å kontrollere menneskers frihet, hvordan et latterlig FN representerer kannibaler på lik linje med amerikanere, hvor farlige syrere egentlig er og at meksikanere har en «giftig kultur».

– Vi ønsker ikke denne kulturen her, sier Fuentes, som selv har farsslekten fra Mexico.

«Hey, kul caps»

De organiserte Trump-studentene i Boston teller bare 15 personer. De samler inn penger, deltar på arrangementer og drar med andre Trump-grupper for å banke på folks dører.

– Vi dro nylig på et politisk møte om syriske flyktninger hvor vi var de eneste som turte å si at én av fem syrere støtter IS. Hvorfor skal vi da ta dem inn i USA?

Fuentes sier mange studenter ikke tør å stå fram som Trump-supportere, særlig i en så blå stat som Massachusetts. Selv bærer Fuentes stolt den røde Make America Great Again-capsen på Campus.

– Jeg vet vi er flere, for plutselig hvisker folk «Hey, kul caps». Men å mobilisere i Boston er som å lete etter nåla i høystaken. Mange er redde. Vi hører om folk med Trump-klistremerke på bilen som får dekkene sine oppskåret, sier han.

Får døra i trynet

Trump-studentene drar derfor regelmessig til mer sammensatte velgerstater som New Hampshire for å snakke om Trumps politikk, som Fuentes oppsummerer i tre punkter: handel, innvandring og utenrikspolitikk.

– Frihandelsavtaler som NAFTA og TPP gir fortrinn til Mexico og land i Sørøst-Asia på bekostning av USA, som taper arbeidsplasser og opplever sosial tilbakegang. Her dør småbyer.

Videre mener han landets innvandringspolitikk lenge har vært altfor naiv.

– En lang og usikret grense til et land i den tredje verden, eller – som det så fint heter – utviklingsland, Mexico, utgjør politiske, kulturelle og sikkerhetsmessige problemer for USA. Det må stoppes, sier Fuentes.

– Hvordan blir dere mottatt?

– På en god dag sier folk de kanskje skal revurdere Trump. Men mest får vi dørene smelt i ansiktet på oss. Det er ganske håpløst.

«Grab her by the pussy»

Fuentes skylder på det «venstrevridde media» som ifølge han fokuserer på usanne historier om trakassering og for lite på Hillarys rulleblad.

– De slår stort opp at Trump sier ting som at en kritisk kvinnelig programleder har mensen på direkten eller at han sa «grab her by the pussy».

– Det er vel bare toppen av isfjellet

– Jo, og mye er ufint. Men slike uttalelser sier ingenting om hvordan han vil styre som president. Det er egentlig helt uproblematisk, mener han.

Studentene Mike og Malcolm kommer til å stemme på Hillary Clinton, men de er ikke særlig fan av henne

Løgn, forbrytelser og penger

Mange Trump-fans mener at Hillary er langt verre, men på en annen måte. At fire amerikanere ble drept etter Benghazi-angrepet i 2012, beskyldninger om krigsforbrytelser i Libya, Wikileaks-avsløringer, løgn til allmennheten og finansiell støtte fra utenlandske regjeringer er refs som går igjen.

– Dette er seriøse skandaler som vil påvirke hvordan hun vil styre landet. At Trump slengte med leppa på en buss for elleve år siden blekner i forhold, mener Fuentes.

Møt studentene som stemmer Trump:

Alenemoren

Yolanda Dol, 25 år, sykepleierstudent fra Miami, Florida

Det er få unge foran Trump Tower. Gjennomsnittsalderen er rundt 50 år. Yolanda Dol (25) har møtt opp, og reist hele veien fra Miami i Florida for å delta på Trump Rally

Leste du? Amerikanske studenter arrangerer «gråtestund» etter Trump-seier

Sykepleierstudenten: – Jeg vil vise at det ikke bare er hvite som stemmer på Trump, sier Yolanda Dol.

– Jeg vil vise at det ikke bare er hvite som stemmer på Trump, sier sykepleierstudenten som er alenemor til to barn på tre og sju år. Hun jobber samtidig som hun studerer og hun betaler skolepengene selv.

– Ingen hjelper meg. Obama lovet å fjerne studentgjelden vår og jeg har håpet på det lenge, men det har aldri skjedd.

Dol har hatt en jobb siden hun var 15 år, og mener hun ser forskjellen fra da George Bush var president og i dag.

– Det har blitt verre og vi har blitt fattigere, mener hun og legger til:

– Alt Hillary sier er løgn. Jeg vil vise folk sannheten.

– Er alt Trump sier sant?

– Ja.

– Når Trump sier ting som «grab her by the pussy», hva sier det om hans kvinnesyn?

– Det er ille, men jeg synes ikke det forandrer noe. Han har fortsatt en datter, kone og søster og det virker som om de har det bra, sier hun.

I den siste tiden har flere kvinner stått fram og hevdet at de har blitt seksuelt antastet eller trakassert av Trump. Det synes Dol er lite troverdig.

– Jeg forstår ikke hvorfor de står fram først nå, og hvorfor ikke den gangen det skjedde?

– Jeg er hverken republikaner eller demokrat, jeg er opptatt av fakta. Trump viser at han får til ting og kan garantert hjelpe økonomien og styrke USA. Han vil også hjelpe kvinner ved å gi de mammapermisjon.

Dol peker på den store, svarte bygningen med navnet «Trump» i gullbokstaver.

– Han har klart å bygge dette. Det er jo ganske imponerende.

I en by som New York, der de fleste stemmer på demokratene, merker Dol motstanden. Mens vi snakker kommer det en mann forbi og roper «Er du seriøs?», en annen kvinner går forbi og ser sint på skiltet til Dol «Herregud» sier hun. Tidligere tok en kvinne tak i skiltet hennes og sa «du er motbydelig», ifølge Dol.

– Hvorfor skader det dem at jeg har en annen mening enn de? Det dreper dem jo ikke, sier Dol.

Fikk du med deg? Latinamerikaner brukte «vanskelig» ord – ble anklaget for plagiat

Medisinstudenten

Joe Manship, 18 år, studerer forberedende fag til medisin ved UMass Amherst.

Medisinstudenten: Trump er ikke perfekt, men likevel mye bedre enn Hillary, mener medisinstudenten Joe Manship.

– Jeg er ganske liberal på sosialpolitikk. Jeg er selvsagt for abort, noe Trump ikke er. Og jeg tror på global oppvarming. Trump var ikke hovedvalget mitt i primærvalget, men jeg stoler overhodet ikke på Hillary Clinton, sier republikaneren Joe Manship (18), student ved University of Massachusetts (UMass) i Amherst.

Han mener Clinton gjorde en elendig jobb som utenriksminister og viser til angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi der fire ble drept, og e-post-skandalen som der det ble kjent av Clinton brukte en privat server for å lagre e-postene sine.

– I tillegg tåler jeg ikke den nedlatende måten hun snakker på. Trump er ikke perfekt, det er mye ved hans politikk og person jeg er ikke liker, men han er mye, mye bedre enn Hillary.

Manship har troen på businessmannen Trump og mener han kan få landets økonomi på skinner. I tillegg vil han bevare grunnlovstillegget om retten til å være våpen, noe Hillary vil begrense.

Joe og studenter vi snakker med på UMass Amherst anslår at det er rundt 20 til 30 prosent republikanske studenter der. Blant dem vil bare noen få stemme Trump, andre vurderer å ikke stemme i det hele tatt eller gå for Gary Johnson.

– Det er jo en del republikanere her, så jeg føler meg ikke så alene. Trump har en del dårlige meninger. Men det er totalt uaktuelt å stemme på Hillary og det å stemme et tredjeparti er bare bortkastet, sier Manship.

Reportasje: Studenter i USA drukner i studiegjeld

Våpenforkjemperen

Paul Kavanagh, 18 år, studerer biologi for å bli tannlege ved UMass Amherst

Tannlegestudenten: Paul Kavanagh er ikke særlig begeistret for Trump, men Hillary liker han minst.

– Hillary planlegger å fjerne retten til å bære våpen, noe jeg er veldig imot. Faren min opplevde innbrudd med en person med våpen. Jeg mener retten til å forsvare seg er veldig viktig, forteller Kavanagh.

Han forteller at stater med strenge våpenreguleringer likevel opplever mange dødsfall grunnet skyting.

– Folk som skyter og dreper får ofte tilgang på våpen ulovlig uansett. Så da vil ikke det å gjøre det vanskeligere å få våpen nødvendigvis redusere antall dødsfall, mener han.

Samtidig tror han Trumps vinnersjanser er små.

– Særlig etter uheldige uttalelser om kvinner. Og mye av retorikken hans appellerer til fremmedfiendtlighet og stygge holdninger. Det er synd. Han er ikke perfekt, men Hillary er så sinnsykt mye verre.

– Det er også bra at Trump vil reversere Obama-care, en ordning som ikke virker som den skal. Kvaliteten på helsetjenester har gått ned og ordningen treffer dårlig den amerikanske befolkningen.

– Jeg liker egentlig ikke Trump så veldig godt. Men jeg tåler bare ikke Hillary. Jeg ville vurdert Gary Johnson hvis partiet hans hadde større oppslutning.

MIT-studentene Nora og Mayuri er lei valgkampen: – Jeg blir deprimert av å høre på Trump

Powered by Labrador CMS