Slik beskriver kollegaene Hans Petter Graver: – Utadvendt og beskjeden på samme tid
Hvem er egentlig Hans Petter Graver? Universitas avslører hva som skjuler seg under den grå dressen til paragrafrytteren som vil ta over rektorstolen UiO.
– Stå på. Mobiliser hele det norske folk til et kjempeopprør!
Universitas kan nesten ikke tro egne øyne. Etter å ha bladd gjennom en haug saker hvor Hans Petter Graver hver gang tar på seg rollen som juristen som sier noe tørt og politisk nøytralt til slutt, var Universitas ved å gi opp gravingen på mannen som kan bli UiOs mektigste. At Graver kunne yppe til et «kjempeopprør» virket for godt til å være sant. En subjektiv mening? Et tegn på en indre revolusjonær, godt skjult av grått hår, briller og nypresset dress?
Slik beskriver kollegaer Svein Stølen: - Energisk, interessert og dyktig
Fornuften selv
Vel, det viste seg at sitatet var i forbindelse med en gjeldslov Graver arbeidet med på 90-tallet. Ikke akkurat revolusjonært materiale, men OK. Graver begrunnet selv sitt rektorkandidatur med at «antiintellektuelle strømninger vinner fotfeste», og «vitenskapen og fornuften trues». Etter Brexit og Trump, er det kanskje godt hvis UiO i det minste står støtt med mannen som virker som fornuften selv.
Dessuten, om ikke revolusjonær eller løs kanon, har Graver i hvert fall en imponerende juridisk karriere. Etter at han gikk ut med Cand. jur. fra UiO i 1980, har han blant annet vært regjeringsadvokat og leder for Vitenskapsakademiet. På 90-tallet ledet han utvalget for etiske retningslinjer for Oljefondet, da til og med døpt Graverutvalget. Han har ofte vært hentet fram som juridisk stemme i saker om EØS-avtalen og Vinmonopolet, miljømerking og gjeld, hijab i offentligheten og kjønnskvotering. Alt han sier er pinlig velformulert og politisk nøytralt.
Noe å skjule?
Men hva med når Graver ikke står på trykk? Universitas ringte juridisk fakultet for å høre hvordan jussprofessoren er på jobb. Etter utallige mislykkede oppringninger, som kun ledet til et «han er hyggelig, omgjengelig og saklig», fra en professor som av uante grunner insisterte på å være anonym, kunne til slutt professor emeritus, Aslak Syse, si noen ord om kollega Graver.
– Som person er han på samme tid utadvendt og beskjeden. Han har stor gjennomføringsevne og er lett å omgås.
Syse sier de to jobbet «tett og lenge sammen», da Graver var dekan ved Institutt for offentlig rett fra 2010-2013. Syse var instituttleder samme sted. Forholdet var godt, forteller han.
– Jeg har bare de aller beste erfaringer fra den tiden. Hans Petter vil bli en glitrende rektor!
– Har Graver noen dårlige sider?
– Du kan spørre meg om det ... Og da svarer jeg at i så fall skjuler han dem veldig godt.
Les mer: Hans Petter Gravers studietid