Lyden av Westerdals
På Oslos hippeste venues står Westerdals-studentene denne uka for alle ledd av produksjonen i musikkfestivalen Live ACT. Uten hjelp fra lærere er fallhøyden nesten like stor som studieavgiften.
Det er midt på dagen en mandag og den velkjente BLÅ-lukta av øl, svette og sagmugg slår mot en i det man entrer lokalene. Klokka fire, tre timer før innslipp, virrer lydprodusenter, lysprodusenter, band og sminkører rundt i de slitte og sjarmerende lokalene, tydelig stressa. Lyd og lys finpoleres, og bandene får sin siste gjennomkjøring før det hele braker løs.
Se flere bilder i bildekarusellen over
– Prosessen starta 14. februar, der alle 140 involverte møtte hverandre, forteller Irene Nilsen.
Hun er produksjonsleder for Live ACT, en årlig studentarrangert musikkfestival ved Westerdals Oslo ACT. Studentene ble tildelt roller og venues av lærerne, men utover det må de fikse alt selv.
– Det har gått overraskende smidig. Når jeg har møtt representanter for bandene eller teknikere har de alltid hatt kontroll. Men kunstneriske sjeler kan være litt utfordrende å kommunisere med, smiler hun lurt.
Hardkjøret backstage
På benkene rett ved Akerselva sitter to lydmenn og tar seg en fem minutters pust i bakken. De er studenter ved musikkproduksjon og skal kjøre lyden for festivalen nesten uten hjelp fra lærere.
– Dette er en verdifull erfaring. Det er jo ganske likt en «ekte» lydjobb, der man kommer på location og skal levere god lyd, sier Herman Hassel.
Det å stå bak miksebordet er en anonym jobb, men for Hassel og kameraten hans Sander Nyhagen er det et bevisst valg å ikke stå i rampelyset.
– De som står backstage har veldig mye å si for det produktet publikum kommer for å se, sier Hassel før Nyhagen skyter inn:
– En god lydtekniker er den som ingen legger merke til.
Leste du? Westerdals-student Eline Straumfors lagde bok av morfarens facebook-statuser
Dagens siste lydsjekk fullføres i et form for kontrollert kaos, knappe fem minutter før innslipp klokka sju. Trommeslageren får først ikke lyd i trommepadsene, men når de elektroniske signalene lyder ut over PA-anlegget, går et lettelsens sukk gjennom studentene. Endelig er det tekniske i boks og publikummet, hovedsaklig bestående av studenter, venner og foreldre fyller lokalet litt etter litt.
– Vi håper jo på god stemning og mye folk. Vi har en datter som skal opptre i kveld, og vi vet hun er flink, sier Mette Kampenhaug som har tatt med seg søsteren sin. De to unner seg å skeie ut litt med en øl selv om det er ukedag.
– At vi skulle møte på pressen mens vi drikker øl på en mandag, ler Kari Flåten.
Kommentar: Hvor er Oslos Kygo-skole?
– Forstår at det koker litt
Musikken som fremføres er av varierende art og kvalitet. Fra myk, vokaldrevet pop, til hip-hop og en metallversjon av temaet fra Thomas-toget, viser Westerdals-studentene et herlig mangfold. På scenen finner man alt fra moteriktig teknisk tøy til skinn- og lærjakker. Et av kveldens mange høydepunkt er duoen Adélphia, som spiller sin første konsert med fullt band foran et smekkfullt BLÅ.
– Vi starta å spille sammen i fjor høst etter vi fikk en eventjobb, sier Olve Flakne og ser på sin søster, Johanne.
– Hvordan har dagen i dag vært?
– Lydsjekken vår var litt dårlig organisert, for vi fikk 20 minutter til opprigg, lydsjekk og nedrigg. Det er studenter uten særlig erfaring som setter opp dette, og da forstår man at det koker litt i blant, sier han. Heldigvis vet Flakne hvordan han skal takle stress.
– Jeg kommer rett fra en massasjetime, så ingenting kan stresse meg i dag. Jeg gleder meg til å gå på scenen, smiler han.
– Vi skal vise oss selv til verden
Selv om siste band gikk av scenen halv elleve, er ikke Live ACT ferdig før på torsdag. I kveld skal de spille på Kulturkirken Jakob, på onsdag i auditoriet på Campus Fjerdingen, før festivalen rundes av på John Dee på torsdag. Produksjonsleder Irene Nilsen sier hun håper publikum ikke bare kommer til å bestå av studenter.
– Vi vil at bransjefolk skal komme for å se neste generasjons artister, teknikere og andre som er involvert i produksjonen. Vi skal vise oss selv til verden, sier hun.
Sjokket over det gedigne omfanget i prosjektet har kommet gradvis på produksjonslederen, men nettopp realismen i prosjektet gjør det til ekstra god læring.
– Det er en tillitserklæring fra skolen sin side å bli betrodd så mye ansvar, sier hun og legger til:
– Jeg håper folk liker festivalen, og synes den er «awesome».
Selv om hun gleder seg til konsertene som skal spilles de neste dagene, innrømmer hun at det blir deilig med påskeferie.
– Men først er det fest for alle involverte på torsdag, sier hun og ler hjertelig.
Høyskolen Kristiania og Westerdals om oppkjøpet: – Vi ønsker å skåne studentene