Rabattert kroppspress
I denne utgaven av Universitas kan du lese om [klinikker som tilbyr studentrabatt på såkalte “fillers”,](1) altså kosmetiske injeksjonsprodukter som skal fylle ut et område på kroppen, gjerne leppene. Studentrabatter er et vanlig virkemiddel for å skape blest rundt produkter, og i de fleste tilfeller er det et velkomment tilbud. Men ikke alltid.
En undersøkelse utført av Norstat på vegne av Aftenposten i 2015 viste at åtte prosent av unge mellom 15 og 30 år ønsker å endre på utseendet sitt ved hjelp av skjønnhetsinngrep. Blant jenter og kvinner i undersøkelsen var tallet tretten prosent.
Plastisk kirurgi blant unge: – Selv mammas var finere
Ved at slike inngrep blir promotert med studentrabatt bidrar klinikkene til ytterligere å tilgjengeliggjøre og normalisere slike inngrep.
Når sykepleier ved Medisinsk Hudklinikk i tillegg medgir at de “ser det på det estetiske i sin helhet”, og ikke utfører inngrep på “nydelige jenter som vil bli pene”, belyses problemet ytterligere. Tilbudet eksisterer altså for at jenter som ikke er «nydelige» skal bli «pene». Det er temmelig drøyt.
Det skal vanskelig gjøres å være ung kvinne uten å være bevisst på eget utseende, men utdanningsinstitusjonene bør være stedene der man kan være akkurat det. Steder der man bedømmes på akademiske prestasjoner, og ikke føler seg presset til å ta seg godt ut for å imponere. I høyere utdanning møter mange unge endelig et miljø der hva de kan betyr mer enn hvordan de ser ut.
Les også: Høyskolen Kristiania beskyldes for seksualisert reklame
Studenter har stor glede av studentrabatt på kaffe, bøker, kollektivtransport og det meste annet. De gjør livet lettere å håndtere i en tilværelse der økonomien allerede er presset til bristepunktet. Men når studentrabatter bidrar til økt fokus på utseende, og bidrar til flere ubehageligheter i hverdagen, blir det hele et stort steg i gal retning.