Oktoberfest på Chateau Neuf: – Koser ræva av meg hvert år
Tolv år på rad har Chateau Neuf arrangert sin Oktoberfest. Hva er det som gjør denne folkelige festen så populær?
– Akkurat nå skulle jeg ønske at Tyskland vant krigen, for da hadde hver dag vært en oktoberfest!
Skinnshorts mot skinnshorts står gutter og svinger på plastkrusene sine. Kvinnenes struttende skjørt fungerer som paraplyer for ølen som ikke finner strupen. Vi snakker ikke lite øl heller, her er alle høstens farger representert. Bittert, søtt, syrlig og «hvete-da-fader-hva».
Tyske tradisjoner har nok en gang inntatt Chateau Neuf, eller skal vi si «neue Schloss» for anledning. I løpet av to helger skal det festes, hoies, danses og drikkes. Folkefestens følgere har heller ikke spart på kruttet.
– Hva er det som er så stas med oktoberfest?
– Det må jo være kostymet, det er nøye planlagt. Uten kostyme er denne festen ingenting, sier Gunnhild Berge.
Hun er her med «gjengen», og den tyske drindl-drakten er kjøpt i en utkledningsbutikk i Oslo. Selv studerer hun juss ved Universitetet og regner med at de 600 kronene hun svir av på drakt og drikke vil være en god investering.
Oktoberfest på YoungstorgetOktoberfest kuppet fra Chateau Neuf
– Jeg liker musikken veldig godt også, det er jo ikke akkurat noe vi pleier å spille på våre vorspiel…, rekker Berge å si akkurat idet bandet begynner å spille igjen, og hun forsvinner ut i videre dans.
…til du dør
Ompamusikken overdøver alle ufornuftige samtaler. Fredrikstadbandet Ronald Schnipfelgrüber Tyrolerkapelle består for det meste av messingblås med gullkanter og slagverk. I spissen finner vi sportskommentatoren Dag Solheim. Med rungende Østfold-dialekt og stor oktoberfestentusiasme har han publikum i sin hule hånd. Norske og tyske slagere kommer på rekke og rad. «Alt for Norge», «Jovial» og Rune Rudbergs «Ut mot havet». I kampens hete tar Solheim av seg sin hvite skjorte og står kun igjen med den flatterende läderhosen som visstnok skal være laget av ekte elgskinn i fra Trøgstad.
– Jeg koser ræva av meg hvert år, jeg. Det er en grunn til at jeg har holdt på med dette siden 1985, sier en tydelig fornøyd Solheim til Universitas når siste runde med livemusikk er overstått i elleve-tiden.
Den halvironiske Westerdalsstudenten som uttrykte ønsket om at Tyskland vant krigen er derimot ikke like fornøyd med musikken. Spesielt sikter han til strofen «Ein prosit, ein prosit, er Gemütlichkeit...» som synges mellom hver sang, hvor publikum er pålagt å reise i en skål.
– Det kan fort bli litt repetitivt. Vi må jo reise oss mellom hver eneste sang, skåle og skrike «prosit» så det ikke skal være i tvil om at noen har nyst. Med slike drikkeleker er det jo ikke rart folk blir litt fulle. Jeg kom hit utelukkende fordi de ikke selger øl inne på huset når oktoberfest-teltet er åpent.
Husker du denne striden?Chateau Neuf vant Oktoberfest-strid
Nå som livemusikken er over går «99 luftballons» over anlegget for endte gang. Det store lokalet begynner å bli passe seigt av bringebærøl. Undertegnende sender herved tanker til alle studenter med tilsølte läderhosen-drakter som i morgen må finne et renseri som støtter materialet.
Toppen av kos
På VIP-avdelingen har folk betalt over 3000 kroner for å kunne få ett bord, hodeplagg og tysk mat på planke. Kanskje er det her man finner de mest ihuga oktoberfest-fansene.
– Jeg har gledet meg helt siden januar til dette arrangementet, utbryter en person som kaller seg for Daniel Eika.
På grunn av sitt omfattende kostyme har han nå vært med på å velte en benkerad for tredje gang. Eika har nemlig en slags nisse mellom bena som tilsynelatende bærer ham på skuldrene.
– Det som er digg med denne drakten er at man kan bruke den til flere anledninger. Dessverre så mister jeg nok litt fort balansen.
Eika er her med jobben sin. De har kjøpt VIP-bord og ser på samlingen som et slags HR-tiltak hvor jobben kan samles å ta det litt ut.
– Jeg hadde kanskje forventet litt mer folk, jeg har jo tross alt brukt snaue 700 kroner på kostyme. Men hadde det vært en konkurranse om beste kostyme så hadde jeg nok vunnet. Da ville jeg fått mye oppmerksomhet og mange klemmer, mener Eika.
Det er tolvte gang at Chateau Neuf arrangerer oktoberfest, men for mange er ikke dette det eneste alternativet.
– Jeg skal til Aalborg og være med på oktoberfest der neste uke. Der er jo ikke ølet så dyrt heller, forklarer Emil Seglen.
Han kom bort for å snakke litt om kostymet til Eika. Det er ikke alle som setter pris på å utfordrere tradisjoner og nasjonale drakter.
– Å ha en nisse mellom beina kan blitt for mye over toppen av kos ja, sier Seglen.
Øl, øl og mer øl
Etter hvert som kvelden går sin gang blir jubelen stadig mindre for hver gang Dag Solheim meddeler at Norge har skåret enda et av sine totalt åtte mål mot San Marino. Det blir aldri helt den store køen foran tappetårnene, men så er det jo over tolv av dem. På tide å se hva den gjengse mann i oktoberfestkostyme kan om historien til festen.
– Vet du hvorfor man feirer oktoberfest?
– Det kommer vel fra Tyskland? Mer enn det vet jeg ikke, sier en som ikke vil ha navnet sitt på trykk.
Kameraten hans kommer heldigvis til utsetning.
– Har det ikke noe med et tysk bryllup å gjøre, sier kameraten.
– Hvorfor tror du nordmenn har gjort denne festen til en gjenganger da?
– Det må nok være fordi nordmenn er så glad i øl, akkurat som tyskere. Slikt sprer seg vet du.
Oktoberfest-striden avgjortLagmannsretten avviser anken
Guttene har i hvert fall rett i én ting. Den folkelige festen startet med et bryllup, nærmere bestemt den gangen da Bayerns kronprins Ludwig skulle gifte seg med sin prinsesse Therese i 1810. De kongelige i byen startet da en fest som varte 16 dager til ende og som i dag har spredt seg til resten av verden.
– Dette har jeg gledet meg til i elleve måneder. Synd det snart er over.