Tung bass og feminisme på Chateu Neuf
Skandinaviske artister som slår et slag for en inkluderende feminisme får en scene på Chateau Neuf.
På vei ned til Betong i kjelleren på Chateau Neuf dundrer bassen så det rister i luftventilene. På scenen står bergensrapperen lilleStine. Hun er en av artistene som fronter konsertserien ULYDIG denne kvelden.
Fikk du med deg? Den skjeve kjønnsbalansen er et problem
ULYDIG er et resultat av samarbeidet mellom Det norske studentersamfund (DNS), Konsertforeningen Betong og Feministisk Forum med et ønske om å fremme kvinner i hiphopsjangeren.
Høye ambisjoner
Første konsert i serien ble møtt med et nesten utsolgt dansegulv. Da var det r&b-, soul- og funk-artistene Miss Tati og Fieh som sto for musikken.
Styreleder i Feministisk Forum og medarrangør i ULYDIG, Sara Vienna, har sammen med Marte Gravem Isaksen, direktør i Chateau Neuf, vært involvert siden konseptets start tidlig i februar.
– Vi hørte alle på hip hop, men vi savnet flere kvinner på scenen, sier Vienna.
Oktoberfest på Chateau Neuf: – Skulle ønske Tyskland vant krigen
Hun forteller om en maskulin hiphopkultur med en historie preget av sexisme og homofobi. Derfor bestemte de seg for å lage et konsept som bryter med stigmaer og utfordrer måten å gjøre hip hop på. De ønsker å trekke frem, ikke bare kvinner, men også transpersoner og ikke-binære personer som utfordrer heteronormative normer og leker med kjønnsuttrykk, selv om det til tider kan være vanskelig å finne slike artister.
– Det er viktig for oss å se ting gjennom en mer inkluderende linse. Derfor er vi også opptatt av rasisme, diskriminering og en mer interseksjonalistisk feminisme hvor man ikke begrenser like mye eller må tilhøre en gruppe.
En ubrukt lekeplass
Studenter og mange i målgruppen vil til sentrum, til Youngstorget og Grünerløkka for å dra på konserter og klubber. Dette kan gjøre det vanskelig å bli sett og hørt, forteller Vienna, som mener det er synd at ikke flere bruker Chateau Neuf. Hun mener bygget er som en ubrukt lekeplass – et utmerket sted å teste ut nye konsepter og ideer.
– Vi har kule bookinger og et knallsterkt konsept, men vi merker at det vanskelig å få promotert og få folk til å komme seg hit.
Chateau Neuf-generalen: Oslos tredje mektigste student
Samarbeidet med DNS har likevel vært til stor hjelp, for det gjør dette gjør lettere å fokusere på å utvikle konseptet, promotere og ikke være redd for underskudd. DNS er en etablert scene som gjør det mulig å ikke bekymre seg like mye for søken etter lokale. Vienna sier at ULYDIG tenker stort, og at har store planer neste semester, med færre, men større arrangementer.
Oppvarmeren lilleStine mener ULYDIG kan være en viktig plattform. Minst like viktig synes hun likevel det er at artister går sammen og dytter hverandre frem, og på den måte skaper en holdningsendring.
– Kreative kollektiv og artister som går sammen for å skape noe fra forskjellige bakgrunner driver kulturen fremover, sier lilleStine.
Studentene avgjorde: Blir på Chateau Neuf
– Overhodet ikke feminist
Første gang på scenen utenfor Danmark er Katie Keller kveldens headliner. Hun møter opp med fullt team og egen DJ.
– Det er meganice at kvinner kan komme fra alle mulige steder i Skandinavia og få en scene å stå på, sier hun.
– Hvordan er den kvinnelige hip hop-scenen i Danmark?
– Den er ikke-eksisterende. Det er komplett mannsdominert. Sånn har det liksom alltid vært, jeg bare fant ut at jeg ville gjøre det samme som guttene gjorde. De kan si hva de vil og være så drøye som de vil, men når jenter gjør det, virker det som folk med én gang rynker på nesen.
Men selv om Keller synes det er viktig at folk er opptatt av feminisme, opplever hun likevel at det av ofte bare fører til mer separasjon. Selv legger Keller vekt på et kompromissløst uttrykk på lik linje med menn innen hiphop, men hun vil ikke kategorisere seg selv.
– Jeg vil overhodet ikke kalle meg selv feminist. Jeg er ikke sånn: «Womenpower!» Jeg er nok mer: «Everybody power!» Kvinner bør kunne gjøre det samme som menn, period!
Skumparty på Chateau Neuf: Fadderbarna ut med badevannet