Akademisk frihet: Benedikte Høgberg tok et knallhardt oppgjør med studentene i en forelesning. «Før første gang har jeg brukt min akademiske frihet,» skriver hun et i et Facebook-innlegg. Foto: Erlend Dalhaug Daae, innfelt: Pressefoto

Jusprofessor skjelte ut studentene sine i forelesning

I en tre minutter lang tirade går Benedikte Moltumyr Høgberg løs på bortskjemte studenter, samlebåndsuniversitetene og Jodel.

Publisert Sist oppdatert

Fredag morgen sto jusprofessor Benedikte Moltumyr Høgberg ved Universitetet i Oslo, og gjorde seg klar til en forelesning i statsrett helt utenom det vanlige.

I stedet for å starte og forelese, åpnet Høgberg med en tre minutter lang tale om alt som er galt med dagens juss-studenter.

Professoren gikk løs på bortskjemte studenter, samlebåndsuniversitetetene, og Jodel.

Les hele talen her: Åpningstale til forelesning i statsrett 9. mars 2018

Historie

Høgberg starter talen med å dra studentene gjennom rettsstatens historie. Hun vektlegger universitetenes rolle, og hvordan de har vært frie institusjoner hvor mennesker som ønsker kunnskap kan tilegne seg det.

I talen kommer det tydelig frem at Høgberg er opprørt over studenter som tror universitetet er en skole. Studenter kan ikke forvente at professorer er lærere og skal ikke fore dem med lettbeint kunnskap, mener hun.

– I Roma kunne man finne Colosseum på andre siden av byen for den som ville ha brød og sirkus. Aldri har universitetene presentert lettbent kunnskap til studentene – aldri har universitetene ansatt sine professorer basert på karma, underholdningsverdi – eller hvor lett omgjengelige de er, sier Høgberg.

Benedikte Høgberg: – Jeg har blitt blant en av de minst populære professorene på fakultetet

Privilegerte

Høgberg har postet hele talen i et Facebook-innlegg. I en introduksjon til teksten skriver hun at «fredag morgen benyttet jeg min akademiske frihet – for første gang etter mer enn fem år som professor.»

Bakgrunnen for tiraden er at noen jusstudenter har publisert nedsettende karakteristikker av en kvinnelig ansatt på Jodel, og anklaget henne for å være kvotert inn på universitetet.

I talen gjør Høgberg det klart at dagens studenter er heldige. Aldri har kunnskapen vært mer tilgjengelig. Aldri før har universitetet tilbudt studentene mer undervisning.

– Og så, hva skjer; studenter henfaller til Jodl eller andre sosiale medier, der de kan sende anonyme meldinger til hverandre. Og der noen – de siste dager i særdeleshet – har beklager seg over hverandre og flere av professorene og deres pedagogiske evner, sier professoren til de oppmøtte studentene.

Høgberg mener at studentene ikke forstår hva professorens rolle er. De skal ikke ha pedagogiske evner. Deretter fortsetter professoren med å sette spørsmåltegn med om dagens studenter i det hele tatt kan kalles studenter.

– Kanskje burde vi møte disse studentene med en god porsjon latter -for dette kan jo ikke være ekte studenter, ikke studenter i ordets rette forstand.

Tidligere jusstudent slår tilbake: Tro meg: Forelesninger er ikke «morsomme»

Ikke mer podcast

I slutten av sin tirade sier Høgberg at hun ikke lenger vil gi ut forelesningene sine på podcast på en stund. Resten av forelesningen holdt hun uten digitale hjelpemidler, slik de gjorde i gamle dager, i protest.

– For oss som setter kunnskap i høysete – og som bringer videre arven etter Platon og Aristoteles. For alle de menneskene i verden, menn som kvinner, som urettmessig hånes og latterliggjøres hver dag i det offentlige rom. Det som er tapt, må vinnes tilbake, sier Høgberg.

Hun avslutter med følgende sitat:

– Som professor i statsrett er det min plikt å bidra til at de verdiene som oppebæres av rettstaten og universitetet ikke går til spille som nettopp lett underholdning i sosiale medier. Vi snakker verdier som frihet, likhet og brorskap. Uavhengighet og kunnskap. Og vi som er her, vi skal snakke om the rule of law.

Sinte studenter

Etter Høgbergs tale stormet det på Jodel-kanalen på jussen. Flere av studentene var rasende over jussprofessorens oppgjør. Debatten har også fortsatt under Facebook-innlegget til Høgberg.

Hun får støtte av flere kolleger og kjente jurister, men møter kraftig motstand hos flere studenter.

Mens Høgbergs innlegg har 132 likerklikk, har flere studenter svart på tiraden med kommentarer som har generert langt over 200 likerklikk.

En av studentene som har reagert Annifrid Huhtala. Hun reagerer på fremstillingen til Høgberg om at alt var bedre før.

– Vi har teknologi som kan hjelpe oss. Da synes jeg vi også burde bruke det på en bedre måte. Teknologien gjør at vi kan lære juss på en annen måte enn før. Det er allerede masse press på studentene når det kommet til karakterer, et ekstra hjelpemiddel gjør oss ikke late.

Huhtala mener også det er håpløst av Høgberg å ta fra dem podcasten. Den siste tiden skal flere jusprofessorer ha omrokkert og flyttet flere forelesninger.

– Hun har ikke forståelse for at studenter jobber eller har verv. Fakultetet oppfordrer oss til å jobbe ved siden av. Da er det rart at hun ikke vil tilrettelegge for oss. Det er helt greit at hun flytter forelesninger, når hun er syk. Men det er veldig paradoksalt at hun ikke vil legge ut podcast som kan hjelpe studenter som er syke.

Flere saker fra Det juridiske fakultet:

Høgberg i professorkrangel: -Et personlig hevntokt

Lesesalene hjemsøkes av «pornomann»: -Det blir litt rødming

Kun et fåtall kommer gjennom nåløyet: Slik er det å være praktikant på jusstudentenes mest ettertraktede arbeidsplasser

Powered by Labrador CMS