Samfunnets støttespillere

I år som i fjor blir vi alle bedt om å delta i korona-dugnaden. Noen legger frivillig inn en større innsats for fellesskapet.

Publisert Sist oppdatert
Studiemotivasjon: Princess Tita Dean (25) synes at det å jobbe som frivillig gjør studiene i barnevern enda mer spennende.
Verdifull erfaring: – Jeg møter mennesker, barn og ungdom som kan være i sårbare grupper, grupper jeg kan møte senere i jobb, forteller Dean.

Nå har det å jobbe som frivillig blitt en del av rutinen min. @sitatbl: Princess Tita Dean (25), student i barnevern ved Oslomet

Om ikke tingene i utgangspunktet er et heftig problem, blir det ekstra sterkt når de sitter alene @sitatbl: Vidar Torbjørnsen, prosjektleder i Mental Helse

Mental Helse

  • Hjelpetelefonen 116 123
  • Chat-tjeneste sidetmedord.no

– Det har vært tøft å sende ungdom bort, kanskje de som også trenger det mest, sier Princess Tita Dean (25). Dean er frivillig på Møteplassen på Fellesverket i Oslo sentrum. Et aktivitetshus for ungdom som driftes av Røde Kors.

– Mange av ungdommene kan ikke slappe av hjemme og har ikke tilgang på de aktivitetene vi kan tilby, fortsetter hun.

Egentlig skulle vi være med til Fellesverket og se de frivillige i aksjon. Dette satte et visst virus imidlertid en stopper for. Et innlegg på helseministerens Facebook-side, fulgt av enda en runde med nasjonale innstramminger førte til at aktivitetshuset midlertidig holder stengt.

Derfor møter vi Dean i et glissent restaurantlokale som stadig holder åpent. Ved inngangsdøren står det skrevet «Eat here, or we both starve.»

Et innblikk i yrkeslivet

Princess Tita Dean er ferdigutdannet sykepleier, og er nå halvveis i en bachelorgrad i barnevern ved Oslomet. Hun ble introdusert for Røde Kors gjennom en praksisplass under studiene. Etter at praksisperioden tok slutt, fortsatte hun som frivillig, og en kveld i uken befinner hun seg nå på Møteplassen. En arena der ungdom kan treffe annen ungdom. Der kan de spille spill, få servert mat og danse. De har også tilgang på et bandrom, og et studio der de kan mikse sanger og spille inn musikk.

– En av de faste ungdommene som besøker oss, har laget noen kule hits, deler Dean.

Hvordan fungerer det med smittevern når ungdommene møtes?

– I starten var det en utfordring å få alle til å ha på seg masker når de var inne på Møteplassen, men det gikk seg til etter hvert, forteller Dean.

Under møtene må alle holde avstand til hverandre.

– Vi vet ikke hvem som bor sammen med hvem, så da gjelder den samme regelen for alle, sier hun, og legger til at enmeter’n også gjelder for kjærestepar.

Hvorfor ville du bli frivillig?

– Jeg trivdes så godt der da jeg var i praksis, og jeg følte at jeg fikk bidra til noe. At jeg gjorde noe bra for ungdommene, sier Dean.

Hun synes at det å jobbe som frivillig gjør studiene i barnevern enda mer spennende.

– Jeg møter mennesker, barn og ungdom som kan være i sårbare grupper, grupper jeg kan møte senere i jobb, legger hun til.

Les også: Den ensomme cowboy.

Digitale dager

Vi er mange som har fylt opp kvoten for skjermtid i det siste. Men for de fleste er likevel digital kontakt bedre enn ingen kontakt.

Elin Holmedal, daglig leder i Oslo Røde Kors, skriver i en e-post til Universitas at de i Oslo Røde Kors strekker seg langt for å opprettholde kontakt mellom mennesker der det er mulig.

– Det har vært viktig for oss å skalere opp frivilligheten i digitale aktiviteter under pandemien. Spesielt i våre samtaletilbud for barn og unge og vår digitale leksehjelp, skriver Holmedal, og legger til at de i 2020 besvarte 35% flere henvendelser til samtaletjenesten Kors på halsen enn de har gjort tidligere år.

— Melder folk seg som frivillig under pandemien? Er det i det hele tatt mulig?

– Det er absolutt mulig å engasjere seg som frivillig under pandemien. Kursene våre har blitt digitalisert. Vi hadde over 800 nye frivillige i løpet av 2020. Det sier noe om at selv i en ekstrem situasjon, så ønsker folk å bidra, forteller Holmedal.

Likevel hender det at innstramminger fører til midlertidige nedstengelser, som nå har rammet Møteplassen på Fellesverket.

– Folk setter pris på digitale tilbud, men vi ser jo og at det aldri kan bli en fullgod erstatning for møter mennesker imellom. Vi er klare for å møtes igjen så fort situasjonen tillater det, avslutter hun.

Fifa-frivillig

Princess Tita Dean sier at hun får en god følelse av å jobbe frivillig.

– Også er det gøy, skyter hun inn. Jeg får spilt mye Fifa, og vi bruker også å danse på danserommet, det liker jeg.

Det er en blanding av aldersgrupper blant de frivillige. Flere har egne barn og jobber fulltid. Likevel finner de tid til å være frivillig.

– Jeg ble inspirert av dem, sier Dean.

— Jeg tenkte: Herregud, jeg kan jo være student og jobbe frivillig.

Ved siden av studiene jobber Dean i hjemmesykepleien, så hun har ikke all verden med tid til overs:

– Men nå har det å jobbe som frivillig blitt en del av rutinen min.

Les også om snowboardjentene som knuser patriarkatet med finesse.

Ensomhetens år

Universitas’ siste forside i 2020 var viet det som ble ensomhetens år. Vi må fortsette å holde avstand i 2021, og mangelen på en vanlig hverdag har stor innvirkning på studentene.

Hjelpetelefonen til Mental Helse er en gratis og døgnåpen telefontjeneste. Nå ønsker de også å åpne en egen hjelpelinje for studenter. Når vi ringer for å høre hvordan de ligger an, kan Vidar Torbjørnsen, prosjektleder for studenttelefonen, fortelle at de generelt har merket en oppgang blant yngre innringere.

Er mange av de som ringer inn til Hjelpetelefonen studenter?

– Vi er en anonym tjeneste, så om vi vet om de som ringer inn er studenter eller ei handler om hva de selv velger å si, sier Torbjørnsen.

– Med yngre mener jeg egentlig helt ned til 8-års alderen, men i aldersgruppen 15-25 har det helt klart vært en oppgang. Vi har en chat-tjeneste, der har vi også merket oppgangen, fortsetter han.

Det er ikke lett å være student når en normal hverdag fylt med forelesninger, kaffepauser, og sosial aktivitet byttes ut med mange ensomme timer på hybelen.

– Studenter sliter med problematikk som voldsom ensomhetsfølelse, angst, selvmordstanker, selvskading og spiseforstyrrelser.

– Om ikke tingene i utgangspunktet er et heftig problem, blir det ekstra sterkt når de sitter alene, forteller Torbjørnsen.

Å hjelpe seg selv gjennom å hjelpe andre

Et konkret råd som ofte blir gitt til de som sliter med ensomhet er å melde seg inn i en frivillig organisasjon.

Princess Tita Dean anbefaler andre studenter å bli frivillig.

– Kanskje særlig de som går barnevern, barnehage eller sykepleier, legger hun til.

– Du lærer mer av frivillig arbeid enn det folk tror.

En fortrolig fremmed

Vidar Torbjørnsen håper at studenttelefonen til Mental Helse kan åpne i løpet av februar. Alt det tekniske er på plass, stillingene er lyst ut og de har fått inn mange gode søkere. Nå skorter det bare på finansieringen, forteller Torbjørnsen.

Tanken bak studenttelefonen er at den skal være åpen på kveld- og nattestid slik at studentene har noen å kontakte når helsetilbudet på campus er stengt. Slik skal studenter fra hele landet kunne ringe inn, og hvis de ønsker kan Mental Helse peke dem videre i riktig retning for behandling der de bor.

I Mental Helse er det ikke frivillige som møter deg på andre enden av røret, men faste ansatte. De er ikke psykologer, men medmennesker som kurses jevnlig og som er der for å prate om det innringeren opplever som vanskelig.

– Det var en som sa at det var så fint å snakke med en fortrolig fremmed, sier Torbjørnsen.

– Det tenker jeg er en passende beskrivelse.

Les også: Spleiser studenter til koronavennlig julefeiring.

Powered by Labrador CMS