Rakk ikke påmelding til fadderuken: – Universitetet burde ta mer sosialt ansvar
SV-fakultetet ba henne «finne andre måter å få seg venner på» enn fadderuken. — Jeg fikk et skikkelig dårlig førsteinntrykk av UiO, sier studenten.
— Jeg synes det er rart at fakultetet var så lite fleksibelt. Universitetet vil jo studenter sitt beste, og man vil jo at folk skal fortsette på programmet de har begynt på. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor man vil gjøre et dårlig inntrykk, sier sosiologistudent Hanneline Mjåland (21).
Hennes første møte med Universitetet i Oslo (UiO) ble plutselig litt annerledes da hun oppdaget at hun ikke hadde rukket påmeldingen til årets fadderuke. Dette semesteret krevde nemlig Det samfunnsvitenskapelig fakultet (SV) for første gang påmelding én uke innen fadderuken startet.
Mjåland er kritisk til at fakultetet ikke planla for at alle nye studenter ved fakultetet skulle få være med på fadderopplegget. Hun er uenig i at påmelding på forhånd var den eneste måten man kunne organisere studiestart under pandemien på.
— Jeg tenker at det er rart å skylde på pandemien. Det kunne man unngått ved å tildele alle studenter en faddergruppe på forhånd. Jeg håper at de kan ta lærdom av fadderuken, så ingen studenter trenger å få like dårlig førsteinntrykk som meg.
Filosofer i full klinsj: – Vi beveger oss mot stupet
Skuffet over håndteringen
Anne Julie Semb, dekan ved SV-fakultetet, sier at de selvsagt ikke ønsker at studenter som ønsker en sosial arena, ikke får delta i studiestart. Hun presiserer likevel at de imidlertid måtte sette en frist for påmelding for at det skulle være mulig å gjennomføre studiestartuken.
— Vi har vært så fleksible som mulig, sier Semb.
Da Mjåland oppdaget at hun ikke fikk plass, tok hun straks kontakt med faddersjefen på sosiologistudiet. Hun ble lovet at det mest sannsynlig skulle ordne seg, og at det bare var å møte opp første dag i fadderuken.
Da hun møtte opp på universitetet, ba faddersjefene henne om å gå og heller snakke med SV-info.
— Det virket som om faddersjefene hadde fått litt forskjellige beskjeder og ikke var sikre på hvordan de skulle håndtere det.
På SV-info var det stor pågang, Mjåland var ikke den eneste studenten ved SV-fakultetet som ikke hadde rukket påmeldingsfristen. Studentene ble bedt om å forlate bygningen.
— De sa at det ikke var noen vits i at vi ventet her, og at vi måtte komme oss ut fordi de ikke kunne deale med så mange folk. Vi fikk ingen info, og alle var skikkelig forvirret, forteller hun.
To dager senere fikk Mjåland svar fra SV-info på e-post, som Universitas har fått innsyn i. I den oppfordrer faktultetet henne til å «finne andre måter å få venner på».
— Jeg tolket svaret veldig som en avvisning.
Jeg tenker at det er rart å skylde på pandemien
Hanneline Mjåland (21), sosiologistudent
Mener UiO bør ta mer ansvar
Semb forteller at de besluttet å ha påmelding til studiestart av to grunner:
— For det første måtte vi vite hvem som deltok, slik at vi kunne bistå med smittesporing hvis det ble nødvendig. I tillegg har vi måttet planlegge ut fra restriksjoner på maks antall deltakere. Antall deltakere hadde konsekvenser for hvilke rom som kunne benyttes, og Folkehelseinstituttet ga restriksjoner for maks antall personer samlet samtidig, sier dekanen og fortsetter:
— For det andre ønsket vi å lage grupper med studenter som ønsket å delta i studiestart. Fakultetet mottar omtrent 1500 studenter hver høst. Av disse er det om lag to tredjedeler som ønsker å delta i studiestart. Vår erfaring fra tidligere år har vært at mange av gruppene har hatt mye frafall utover i uken, noe som er kjedelig for dem som ønsker å delta.
Semb fortsetter med å si at de har planlagt for at alle skulle få et sosialt opplegg, men det var nødvendig med påmelding på forhånd.
Mjåland mener det er forståelig at man måtte være strenge på grunn av koronasituasjonen i år. Hun er enig i at man må ta ansvar for eget studium, men hun savner likevel at universitetet tar mer ansvar for egne studenter.
— En vanskelig situasjon
Mjåland tror at fadderuken for mange var spesielt viktig i år, og mener derfor at svaret fra universitetet ikke holder.
— Når universitetet ikke tar ansvar for å inkludere studentene i sosiale ting og studentorganisasjonene ikke kan ta det ansvaret de vil, på grunn av pandemien, setter det studentene i en vanskelig situasjon. Universitetet burde ta mer sosialt ansvar, sier Mjåland.
Sosiologistudenten forteller at hun ikke visste så mye om UiO før hun startet denne høsten:
— Det første møtet mitt med UiO ga meg et skikkelig dårlig førsteinntrykk. Jeg er usikker på om jeg vil fortsette nå.