Dette er Oslomets exphil-alternativ
Til tross for universitetsstatus, skal ikke Oslomet innføre obligatorisk exphil.
– Vi klarer oss uten exphil, lyder det enstemmig fra fysioterapeutstudentene Eline Hunsdal (20) og Maria Hiim (20) som sitter sammen i kantina på Oslomet.
Etter at Høyskolen i Oslo og Akershus ble til Oslomet og dermed et universitet i januar, har mange studenter lurt på om exphil skal innføres som et obligatorisk emne slik som ved Universitetet i Oslo (UiO).
Det kan prorektor ved Oslomet Nina Waaler avkrefte.
Tech.phil mer relevant
– De aller fleste av våre ferdige kandidater skal ut å jobbe i et arbeidsliv hvor de på ulikt vis må forholde seg digitalisering og teknologi, sier Waaler.
Derfor skal Oslomet ha pilot på det nye emnet «Technology and Society», forkortet til «tech.phil», på sommerskolen 2018. Deretter skal emnet undervises tre ganger i året.
Tech.phil er åpent for alle studenter, men foreløpig ikke obligatorisk.
– Problemstillingene emnet tar opp er relevante for alle deler av arbeidslivet og er derfor sentralt for alle studenter, uansett utdanning, sier fagansvarlig Laurence Habib.
Hun understreker at det vil bli opp til hvert studieprogram om tech.phil blir obligatorisk i fremtiden.
Johan Hertzberg: Exphil bør bli valgfritt
Universitas-Stine: Nei, Hertzberg. Da skyter man seg selv i foten
Cybercities istedenfor Staten
Med pensumartikler om «artificial intelligence» og «cybercities» dekker tech.phil alt fra teknologidesign til programvareutvikling og juridiske spørsmål knyttet til digitalisering.
– Tematikken i den tradisjonelle exphil-undervisningen er allerede ivaretatt i de ulike studieprogrammene på Oslomet, forsikrer Waaler.
Dermed blir Oslomet det eneste universitetet som ikke har exphil som obligatorisk emne.
Exphil-strid: – Peter Singer burde aldri blitt invitert
Synes tech.phil høres lurt ut
Studentene ved Oslomet, som Universitas har snakket med, legger vekt på at de som går profesjonsstudier ikke har stort behov for obligatorisk exphil i tillegg til studiene. Tech.phil synes derimot mange er et interessant tema.
– Teknologi vil man jo møte på overalt, sier masterstudenten i estetiske fag, Meera Manjit Kaur (29).
Hun legger også vekt på at den eldre generasjonen vil få bruk for unge i arbeidslivet som kan mer om den digitale verden.
Videre mener hun at exphil ikke bør bli obligatorisk på Oslomet.
– Man får jo en viss allmenndannelse gjennom grunnskolen og videregående skole. Når man endelig får velge høyere utdanning, bør man få mer av det man selv har valgt, forklarer hun.
Rannveig Sørlie (42) og Una Damhaug (37) studerer videreutdanning i akuttsykepleie, og ser heller ikke poenget med exphil som en obligatorisk del av sine studier. De er mer positive til innføringen av tech.phil for bachelorstudentene.
– Vi kunne begge hatt godt av mer kunnskap innenfor teknologi, legger de til.