Latterlig å droppe exphil
Å droppe exphil er å skyte seg selv i foten.
I forrige ukes Universitas går 1. nestformann i Oslo FpU, Johan Hertzberg, inn for at exphil (examen philosoficum) bør avskaffes som obligatorisk fag ved universiteter i Norge. Å si at exphil er et «utdatert fag» er ikke bare latterlig, men også virkelig skremmende.
Bakgrunn: Exphil bør bli valgfritt
Hertzberg begynner innlegget med å hevde at universitetene må legge fra seg «hundreårige tradisjoner til fordel for relevant kunnskap». Allerede her er det noe som skurrer i argumentasjonen til FpU-politikeren. Faget exphil har riktignok vært en obligatorisk del av undervisningen ved norske universiteter siden Danmark-Norge, men å si at UiO må legge fra seg noen hundre år gamle tradisjoner blir litt snaut. Hertzberg kan trygt runde opp til og forbi 2000 – det handler om en filosofidannelse som strekker seg til da greske menn ruslet rundt i toga, ikke bare en eksamen som ble skapt i Danmark-Norge.
Med mindre Hertzberg selv ikke har tatt exphil, burde han vite at deler av faget tar for seg utviklingen av den vitenskapelige tenkemåten vi har i dag. Enten om man vil eller ei er norske studenter mennesker i et samfunn som ikke bare har blitt til av seg selv. Å se det som irrelevant å forstå hvordan man har kommet dit og hva som har blitt tenkt tidligere er åpenbart helt på jordet.
Exphil foreleser: Peter Singer burde aldri vært invitert
«Med studier som blir stadig mer tekniske blir det stadig vanskeligere med et felles one size fits all'-etikkurs», sier Hertzberg. Jeg gråter. Om det bare var sånn at man kunne ta et «kurs» i etikk. Det er det dessverre ikke. At studiene blir mer tekniske, at vi spesialiserer oss mer og mer og at vi utvikler teknologi i en forrykende fart, gjør nettopp at det er så viktig å ha noe historisk overblikk, i tillegg til visse filosofisk-etiske kunnskaper man kan manøvrere seg rundt med.
Hertzberg mener hvert enkelt fakultet skal ha ansvar for «kritisk og etisk refleksjon» på de ulike studiene. At universitetene skal ha kritisk og etisk refleksjon i mente burde være en selvfølge, men kan ikke alene erstatte det man får ut av dagens exphil. Exphil inneholder kunnskap vi ikke ville fått gjennom våre i økende grad spissede studieretninger. Hvorfor er det viktig? Fordi vi i dagens samfunn er i ferd med å miste grepet om hva verden er og hvordan den ble sånn. Mer enn noensinne trenger Norge borgere som vet at historien og verden er komplisert – uansett hva de jobber med.
Seminarledere: Justin Bieber er ikke gyldig fraværsgrunn
Hertzbergs argumentasjon illustrerer det triste faktum at historie- og filosofi-utdannelsen til norske studenter i dag er stakkarslig liten. Om exphil bør revideres i innhold, er en sak for seg. Men å fjerne det gir absolutt ingen mening. Faktisk ville det være å gi norske studenter og samfunnet forøvrig et unødvendig handicap. Exphil bør ikke fjernes, men tvert imot mer få en mye større plass i det norske utdanningssystemet.
Exphil er ikke lenger et dannelsesprosjekt. Hva er det da?