UiO setter foten ned. Det blir ikke eksamensfri 18. mai
Det å ha eksamen 18. mai er en av studentenes største fobi. I år slipper studentene på Høyskolen Kristiania og Oslomet det helt. «Uaktuelt», mener UiO.
Studentene i Bergen har noe å juble over. Nå har viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samda lovet at 2018 blir siste året hvor noen studenter må ha eksamen 18. mai. Det betyr at studentene får feire nasjonaldagen uten å tenke på at de skal ha eksamen dagen etter.
Må man bytte studiested for å få garanti om å kunne feire 17. mai i ro, eller skal Oslo følge det vestlandske eksemplet?
Mer eksamenstoff: Student gikk fra B til F
Flytt til Bergen da
Vi har spurt både UiO, BI, Oslomet og Høyskolen Kristiania hva de tenker om å fjerne 18. mai fra eksamenskalenderen.
Prorektor ved UiO Gro Bjørnerud Mo gir et bastant svar:
– Dette er ikke en aktuell problemstilling for UiO. Vi har rundt tusen skriftlige eksamener vi skal avvikle hvert vårsemester, og trenger alle de hverdagene kalenderen inneholder.
Det er 546 kandidater ved Universitetet i Oslo som er meldt opp til eksamen 18. mai. 284 av dem studerer på SV, resten går medisin og jus. En eksamensansvarlig på SV forteller at de har eksamen den dagen hvert år og at de aldri har opplevd problemer knyttet til datovalg. Tallene viser heller ikke at studentene velger bort de valgfrie emner pga. eksamen 18. mai.
De viser samtidig at for hovedeksamensperiode å være, er 500 kandidater per dag lite. Med rundt 29 092 kandidater delt på 29 eksamensdager får man dobbelt så mange i gjennomsnitt per dag.
Fra eksamenslokalet: Eksamensvakt fikk student til å tro han var psykotisk
Når hovedstaden feirer uten deg
På andre av Oslos læresteder, kan imidlertid studentene puste lettet ut.
– Når vi legger eksamensplanen forsøker vi å se på helheten for å legge en best mulig plan for studentene. I år har ingen studenter eksamen 18. mai, men vi kan ikke garantere at dette vil gjelde for senere år, svarer Siri Østli Jakobsen fra Høyskolen Kristiania.
Oslomet sier at de prøver også å unngå dette.
– På Oslomet tilstreber vi eksamensfri 18. mai. I år har vi ingen skoleeksamener denne dagen. Jeg kan imidlertid ikke garantere at vi alltid vil ha eksamensfri 18. mai, dette har med hvordan helligdagene i mai fordeler seg på hverdager, sier studiedirektør, Marianne Brattland.
På hjemmesider til BI finner man heller ikke noe eksamensplaner for vår 2018 (verken skriftlig eller innleveringsfrist) som er satt opp på 18. mai. Det er kun UiO som bruker datoen.
Skrekkhistorie: Flere studenter ba om begrunnelse, fikk identiske svar
Upraktisk og uheldig
Både Norsk studentorganisasjon og Studentparlamentet i Oslo har satt saken på agendaen i lengre tid. I Studentparlamentets vedtaket fra i fjor vår står det at det å arrangere eksamen direkte etter Grunnlovsdagen er «upraktisk og uheldig» og bør unngås.
Begge dokumentene påpeker at selv man selv ikke feirer nasjonaldagen, er konsentrasjonen umulig å holde grunnen høyt støynivå. Det at «studentmiljøet er preget av hjemmefester» er tross alt vanskelig å benekte.
Gruer du deg til eksamen: Ekspertens tips: slik får du A på eksamen
Prioriterer lørdager
Leder for Studentparlamentet, Jens Lægreid innrømmer at eksamensfri 18. mai er drømmen som stadig blir undergravd av UiOs begrensede kapasitet.
– Det vi prioriterer her og nå er å frigjøre lesesaler i eksamensperioden. Det er veldig uheldig at studentene ikke kan bruke dem når de trenger det mest. Silurveien er en del av svaret. Men personlig mener jeg at universitetet oftere burde benytte seg av andre eksamensformer enn skriftlig.
Når det gjelder å gjøre noen dager eksamensfrie, er det vanskelig. Studentparlamentet ønsker å ha både 2. og 18. mai uten eksamensfare, men høyest på agenda har de lørdager.
– Ingen studenter burde måtte skrive eksamen på en lørdag. Det er ikke lørdagseksamen per nå og vi jobber for å hindre at det faktisk skjer, sier Lægreid.