DNS-direktøren om kulturen på Chateau Neuf: Nachspielene har gått litt over stokk og stein
Trygve Haaland trekker seg som DNS-leder etter en alvorlig hendelse natt til tirsdag. Nå legger Studentersamfundet om nachspiel-kulturen.
– De fleste har innsett at nachspielene har gått over stokk og stein, forteller Thorstein Sjursen, direktør i Det Norske Studentersamfund.
Den nyansatte direktøren fikk en svært alvorlig sak i fanget allerede i årets andre uke. Natt til tirsdag rykket politiet ut til Chateau Neuf etter en hendelse på et nachspiel.
Bakgrunn: DNS stopper alle nachspiel etter hendelse forrige uke
Saken ble etterforsket, men raskt henlagt på grunn av at politiet mente at det ikke hadde skjedd noe straffbart. Tre dager senere annonserte likevel formann for DNS, Trygve Bernhardt Moen Haaland, at han trekker seg fra sitt verv.
– Som formann av DNS har man et ansvar for å sørge for at Studentersamfundet skal være et trygt og godt sted for alle byens studenter. Jeg har handlet på en måte som ikke er forenlig med det ansvaret man har som formann og velger å ta konsekvensene av det, uttalte Haaland i en pressemelding.
– Jeg har ikke tillit til at jeg kan opptre som et godt forbilde og velger dermed å trekke meg som formann.
Etterspill: DNS-formann trekker seg etter nachspiel-hendelse
– Det kom egentlig som et sjokk det som skjedde. Alle har blitt veldig overrasket
Thorstein Sjursen, direktør for Chateau Neuf
Stopper nachspiel
Direktør Sjursen understreker at Haaland trakk seg på eget initiativ. Han forteller at Styret likevel ikke hadde tillit til at han kunne fortsette.
– Det kom egentlig som et sjokk det som skjedde. Alle har blitt veldig overrasket, sier han.
Nachspielene på Chateau Neuf er godt kjent i studentmiljøet og har vært en institusjon i mange år. Spesielt kjent er «Stry», et kontor gjort om til Studentersamfundets internbar. Det var her nachspielet foregikk natt til tirsdag, men hendelsen skjedde på et annet rom.
– Historien til Stry er dynket i alkohol. Det sies at navnet kommer fra uttrykket «å bli lurt opp i stry», altså at man blir «lurt» opp til internbaren i stedet for å gå hjem når de vanlige barene stenger, sier Sjursen.
Han understreker imidlertid at folk selvsagt drar til Stry av fri vilje.
Chateau Neufs turbulente år:
Sjursen informerer også om at det har forekommet «uønskede hendelser» på nachspiel tidligere, og nevner hærverk og at personer har utløst brannalarmen med vilje.
Som følge av tirsdagens hendelse, i tillegg til de tidligere hendelsene, har DNS valgt å stenge hele tredje og fjerde etasje for nachspielaktivitet på ubestemt tid.
Universitas har vært i kontakt med Trygve Haaland, som ikke ønsker å kommentere saken utover pressemeldingen.
Inspirasjon fra Trondheim
Før de åpner for nachspiel igjen vil Sjursen innføre et system som ligner på det de har hatt på Samfundet i Trondheim.
– Der har de vakter som holder seg edru. Vaktene kan også sikre at det ikke er for mange eksterne som på festene. Dette er en ordning som UiO sannsynligvis vil kreve at vi skal innføre, sier Sjursen.
Leder for Studentersamfundet i Trondheim, Tale Bærland, sier de tilbyr et sosialt og trygt sted å være etter jobb. Det er rundt 1500 frivillige som engasjerer seg på Samfundet.
– Alle disse har vært gjennom en opptaksprosess med intervjuer, og før de får lov til å bli med blir de satt inn i reglene og hvordan vi ønsker at alle skal oppføre seg. Som frivillig er jo det sosiale en del av «lønnen» og derfor er alle inneforstått med at respekt og tillit står sterk, sier Bærland.
Universitas kåring: Trygve Haaland er Oslos tredje mektigste student
– Bygget på tillit
Dersom det skulle skje en uønsket hendelse på et nachspiel blir det tatt på alvor og det opprettes en disiplinærsak med de involverte parter.
Samfundet har en egen person med ansvar over det som skjer på internområdene, og dersom det blir meldt ifra om uønsket oppførsel tar denne personen det videre.
Hver gjeng på Samfundet, det som tilsvarer en forening ved Det Norske Studentersamfund, har en eller flere baksidakontakter. Dette er personer som sitter utenfor et gjengstyre, og som er tilgjengelig for alle i gjengen om de trenger noen å snakke med, uansett hva det skulle være.
– Samfundet er bygget på tillit og alle skal føle seg trygge hos oss, sier Bærland. Hun mener det viktigste er at det er et fokus på at opplevelsene på internområdene skal være gode for alle.