Hun står opp klokka seks hver dag og er ikke en fan av Espen Nakstad:
Dette er UiO-studentenes nye leder
Onsdag fikk Oline Marie Sæther (26) tilliten av det nyvalgte Studentparlamentet ved UiO, til å lede organisasjonen det neste året. Universitas har tatt en prat med henne for å bli litt bedre kjent.
– Det er kjempegøy å få lov til å være leder, og jeg gleder meg masse, sier hun til Universitas dagen etter valget.
Studentparlamentet ved UiO består av 35 studentrepresentanter. Organisasjonens oppgave er å fremme studentenes interesser overfor UiO-ledelsen og -styret.
Skal snakke før hun skriker
Sæther kommer fra Skiptvet i Indre Østfold, et tettsted med under 4000 innbyggere, en times kjøretid fra hovedstaden. Nå tar hun pause fra medisinstudiet, som hun er litt over halvveis i, for å representere universitetets 27.000 studenter på fulltid.
– Det som er vanskeligst som student er å leve på dagens studiestøtte. Ingen kan være student på heltid i dag
Oline Marie Sæther, nyvalgt leder av Studentparlementet ved UiO
– Hva er den største utfordringen til UiO-studenter i dag?
– Det som er vanskeligst som student er å leve på dagens studiestøtte. Ingen kan være student på heltid i dag. Det vil jeg jobbe med å øke. Vi må få UiO til å backe oss på den saken, og være synlige utad for å fortsatt holde presset oppe.
– Studiestøtten er jo en nasjonalt anliggende politisk sak. Hva kan Studentparlamentet på UiO gjøre for å påvirke dette?
– Vi kan samarbeide på tvers, med andre utdanningsinstitusjoner og med Norsk studentorganisasjon (NSO). Det har vi gjort mange ganger før, sier hun og legger til:
– Dette problemet er også ekstra relevant for studenter i hovedstaden, som er det dyreste stedet å bo for studenter. Da er det viktig at vi er tydelige.
Les også: “Hun er norske studenters nye leder”
Vil jobbe for godt læringsmiljø
Utover studiestøtten har Sæther to hjertesaker:
– Studenter skal ha det bra når de studerer, og undervisningen vi får skal være motiverende, og læringsmiljøet skal være godt. Vi skal også føle på en tilhørighet til UiO og bli inkludert i den store organisasjonen, sier hun.
– Det er lett å tenke at studenter og ansatte lever i to parallelle verdener, og det gagner ingen. Det er når man snakker sammen at man finner løsninger.
Den andre hjertesaken dreier seg om det organisatoriske arbeidet Sæther vil fokusere på i selve Studentparlamentet.
– Det er viktig for oss å være synlige, og nå ut til studentene. Vi må sørge for at vi er der studentene er, være tydelige i vårt budskap, og vise at den stemmen de ga i valget nytter.
Sæther sier at de skal nå ut til studentene ved å være mer tilstede på fakultetene, oppsøke forelesninger, og bruker både sosiale og tradisjonelle medier, i tillegg til å styrke de lokale studentutvalgene på hvert fakultet.
– Jeg er ikke redd for å være tydelig overfor ledelsen på hva vi studenter forventer, og jeg har skrevet flere kronikker hvor jeg har vært kritisk
Oline Marie Sæther, nyvalgt leder av Studentparlementet ved UiO
Der Studentparlamentet ofte har vært ganske hardtslående overfor nasjonale myndigheter i offentligheten, har diskusjonene med UiO-ledelsen foregått mer bak lukkede dører, uten at studentene nødvendigvis får det med seg. På spørsmål om det er en linje Sæther ønsker å fortsette med svarer hun følgende:
– Jeg må bruke de metodene som er mest effektive. Jeg er ikke redd for å være tydelig overfor ledelsen på hva vi studenter forventer, og jeg har skrevet flere kronikker hvor jeg har vært kritisk til ledelsen. Men dialog er den metoden jeg kommer til å prøve først.
Les også: “Han vil bli Oslo-studentenes nye leder”
Ingen ni til fire-jobb
Den ferske studentlederen er klar for å ta på seg oppgavene som Studentparlamentet krever. Men i helgene liker hun å dra på hytteturer og være med venner.
– På kveldene ellers pleier det å være sosiale greier som er jobbrelaterte, med Studentparlamentet eller foreninger, sier hun.
– Jobben er ikke ni til fire, altså?
– Haha, nei på ingen måte.
Den daglige skjermtiden på telefonen er 4 timer og 38 minutter. 4 av de timene er på messenger, som hun for det meste bruker til å kommunisere med andre i Studentparlamentet om jobb.
– Men jeg har nettopp fått ny telefon, så det er nok litt dårlig statistikk. Så skal kanskje ikke ta det for god fisk.
På spørsmål om Sæther har noen guilty pleasure må hun tenke litt.
– Min guilty pleasure er å legge meg før klokka ti.
– Og når står du opp da?
Klokka seks. Jeg liker å ha en digg morgen.
Turen går ofte til treningssenteret.
– Hvor er du om ti år?
Da håper jeg at jeg er ferdig som student. Ni år som student, som er det jeg ligger an til å bruke nå, er lenge nok. Om ti år håper jeg at jeg har en jobb, og jeg tror ikke det er som lege, sier hun og fortsetter:
– Jeg vil jobbe med noe innen helse, organisasjon og politikk, hvor jeg kan bidra til å gjøre livet bedre for andre.
– En slags ny Espen Nakstad?
– Nei haha, det er en annen historie. Jeg er ikke så stor fan.
– En upopulær mening?
– Jeg er ikke så fan av formaninger, og jeg syns han hadde strenge formaninger som jeg ikke var enig i. Men han er sikkert en hyggelig fyr, altså.
– Men skal ikke du ha litt strenge formaninger over UiO-ledelsen som studentenes leder?
– Jeg skal være til for studentene mine. Jeg skal være tydelig på hva vi trenger og hva vi forventer av UiO. Det mener jeg ikke er å formane.
Les også: “Kjellerdasser og klimakamp”
– Har godt av å vise hvem vi er og hva vi gjør
I tillegg til lederen har Studentparlamentet valgt et arbeidsutvalg. Det består av, i tillegg til leder, av tre personer som skal jobbe fulltid for organisasjonen. De som ble valgt inn er:
Nestleder: Ada Lassen-Urdahl
Kommunikasjonsansvarlig: Bendik Haave
Studie- og læringsmiljøansvarlig: Elisabeth Hoksmo Olsen
I tillegg sitter universitetsstyrerepresentant i arbeidsutvalget. Det ble Ada Lassen-Urdahl, som altså tok to verv, og Robert Granlund.
– Jeg gleder meg til å komme i gang med arbeidet med det nye arbeidsutvalget, og finne ut hva det er vi kan gjøre
Oline Marie Sæther, nyvalgt leder av Studentparlementet ved UiO
– De har masse erfaringer fra ulike organisasjoner, politiske partier, foreninger, kjellerpuber og studentparlamentet, men først og fremst et engasjement og hjerte for UiO.
– Jeg gleder meg til å komme i gang med arbeidet med det nye arbeidsutvalget, og finne ut hva det er vi kan gjøre. Jeg er ikke en person som gjør ting bare fordi det var sånn vi gjorde det i fjor. Og jeg håper jeg klarer å være en litt annerledes leder av studentparlamentet.
– Er det noe som burde gjøres annerledes?
– Vi har godt av å vise litt mer hvem vi er og hva vi gjør. Være litt mer nedpå, tett på studentene og snakke om det vi gjør på en måte studentene forstår. Vi skal være folkelige, og lette å ta kontakt med.
Les også: “Reagerer på regjeringens utspill: – Studentene står igjen som taperne”